ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:475/1217)

Błyskawiczne ciasto czekoladowe! 228

składników, wymieszać je w dosłownie 3 minuty i piec w piekarniku przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie

Plate of Joy
Klasyczna babka kresowa 222

mące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 100 g mąki gryczanej ( u mnie z kaszy niepalonej) 100 g migdałów bez skórki 150 g cukru 200 g miękkiego masła  4 duże jajka (L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, najlepiej taką(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Piec babkę około 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z foremki. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________   ZOBACZ TAKŻE: Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu

maniapieczenia
Sernik podwójnie wiśniowy 154

przysłowiową wisienką na tym serniku. Bez sosu sernik nie byłby taki dobry.  Zapewniam że nie zostanie okruszek.                                           wiśnie z cukrem gotowane na sos spód: 160 g ciastek czekoladowych 60 g masła ciasto: 750 g sera półtłustego 4 jajka

wesoła kuchnia
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 178

się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż ten z restauracji. Dodatkowe atuty

Jeść, by żyć w zdrowiu
Mazurek z masą z mleka w proszku 149

rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób.  Przepis na masę pochodzi z książki: "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego, natomiast przepis na ciasto z bloga www.slodkapasja.blox.pl

Mania Wypiekania
KREM Z KALAREPY. 243

Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie

W kuchni Karmel-itki
Pierogi bez lepienia 198

Potrzebujemy specjalną metalową formę z której uzyskujemy jednorazowo19 pierożków. Straty ciasta też są małe :) Składniki   na CIASTO:   40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej

Proste Potrawy
Tortilla - no to Twister 957

Wiem co jem! Niby fast food ale bez chemii. Składniki: jedna pierś kurczaka pomidor sałata ser ogórek cebula woda Panierka: szklanka mąki pół łyżeczki czarnego pieprzu

Niezły Młynek
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 156

Dziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4

W kuchni Karmel-itki
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 356

najdokładniej mieszać po prostu ręką lub drewnianą łyżką.   Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim – jest zakonserwowane i zachowuje swój ładny, różowy kolor. Bez peklowania mielonka po parzeniu byłaby brudno-szara i zdecydowanie mało apetyczna – a jemy przecież także oczami.   Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej. Sól peklująca(...)Wyrabianie mięsa, tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że mięso zaczyna się łączyć i kleić do siebie, staje się spoiste i zwarte. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry.   Osłonki wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zaginamy i zawiązujemy

Karo in the Kitchen
Triki kuchenne – pieczenie 12900

Wielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)kawy, zbrylony natomiast z łatwością można rozwałkować po przełożeniu do woreczka śniadaniowego. Jak piec żeby nie spalić? Kiedy piekłam w starym piekarniku zdarzało mi się za mocno przypiec ciasto od spodu. Często ten problem pojawia się przy starszych lub wysłużonych piekarnikach w których są problemy z regulacja temperatury czy sposobu pieczenia. Żeby ciasto nie przypaliło się od spodu na blachę

Pyry na Gaz
Melba z truskawkami 568

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą

Poezja smaku
Ciasto słonecznikowe 324

pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika

Smakowy Raj
Pomarańczowe pyszne babeczki z motylkami babci Basi 196

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mój blog ma dzisiaj święto ! Dzień Babci ! Postanowiłam więc upiec te pyszne pomarańczowe babeczki !, które na pewno będą smakowały zarówno wnukom(...)dorosłym. Polecam ! Przepis ten podpatrzyłam w TV, wypróbowałam i stwierdziłam , że naprawdę są godne polecenia . Przepis jest łatwy w przygotowaniu . Składniki na ciasto ( 12 sztuk) : 100 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z dobrze wymytej pomarańczy, 3 jaja, Składniki na krem : 100 g przesianego cukru pudru, 100 g miękkiego masła

Pysznosci Babci Basi
Malinowe ciasto z orzechami włoskimi 328

pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo wszystko jeszcze ciepłe STOPNIOWO dodajemy do ubitej masy. Kakao, proszek(...)prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika, zmniejszając po włożeniu do 180`C.  Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi

Słodkie Przyjemności