ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:593/881)

Ciasto z ryżem preparowanym 711

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej(...)łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej stopniowo dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą

Salonik smaków
Pascha Wielkanocna 498

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka

kgwjanczewo
Babka drożdżowa z rodzynkami. 129

Przed świętami pewnie większość z Was szuka sprawdzonych przepisów na babki Wielkanocne, ta baba drożdżowa jest naprawdę dobra i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się nie udała. Ciasto jest bardzo smaczne i nawet na drugi i kolejny dzień, odpowiednio przechowywana, nie jest sucha. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa z rodzynkami Składniki 500 g mąki 150 g masła(...)garść rodzynek Instrukcje Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka. Rozcieramy łyżką i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W misce ucieramy żółtka i całe jajko razem z cukrem, aż będą puszyste. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło i rodzynki

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 735

kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie(...)waniliowym zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć  do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem. Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej

Ala piecze i gotuje
Ciasto Waniliowo-chałwowa bajka 167

zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski i piór miksera do wylizania. Zapraszam wszystkich zainteresowanych  po przepis. Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g   Na krem waniliowy :  40 g budyniu z prawdziwą wanilią  2 łyżki cukru waniliowego  250 ml mleka  100 g margaryny Plama(...)miseczki i nakrywamy wierz folią spożywczą tak by folia stykała się z masą. Zapobiegniemy tym samym tworzenie się kożucha. Całkowicie studzimy i schładzamy następnie w lodówce. Miękką margarynę ucieramy z cukrem a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy bardzo krótko i chłodzimy masę.  2. Podobnie przygotowujemy masę chałwową. Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy pastę tahini dokładnie mieszając. Schładzamy

vaniliowoczekoladowa
Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem 171

mniejszych ilościach. Do prostokątnej formy do pieczenia wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut lub suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić wzdłuż na trzy części. Masa : do garnka wlać 2/3 mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Do gotującego się mleka wlać(...)momentu, aż ziarna nabiorą złotego koloru. Uprażone wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło. Rozetrzeć na puszystą, niemalże białą masę. Do utartego masła dodawać mniejszymi partiami zimny budyń, cały czas ucierać. Masę podzielić na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa. Do pierwszej, mniejszej części dodać pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki. Do drugiej, większej części dodać masę krówkową

mecooks
Seromakowiec 318

makiem ;)   Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa: 200 g. maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka(...)czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą

Cynamonowe szczęście
Ciasto Rwane 403

skubiąc bezpośrednio na wiśnie. Na ciemne ciasto wylewamy pianę. Na pianę kładziemy połówki brzoskwiń (sok zostawiamy) a na to dajemy 3 część ciasta jasnego, również skubiąc a nie rozwałkowując. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie.Piana:10 białek 360 g cukru(...)połączenia się składników.Dodatkowo:1 słoiczek wiśni 1 puszka brzoskwińKrem:3 żółtka 100 g cukru kryształu 1 budyń śmietankowy sok z brzoskwiń woda 1 kostka masła 1 galaretka brzoskwiniowaŻółtka ucieramy z cukrem. Sok z brzoskwiń łączymy z wodą tak żeby otrzymać 500 ml płynu. Odlewamy troszeczkę płynu, mieszamy w nim budyń a resztę stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. Rozmieszany

Made By Mom And Son
Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą 258

fantastycznie! Przepis powstał przy współpracy z marką Bakalland . Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 50ml oleju 200g cukru 4 jajka 100ml + 2 łyżki mleka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)ozdoby cukier puder do posypania 1. Orzechy posiekać, a morele pokroić na kawałeczki. Obie mąki połączyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami 238

mało, ale dam radę Pozdrawiam i raz jeszcze polecam Wam dzisiejsze czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami. P.s. Zdjęcia w pośpiechu. Specjalnie dla Was ukroiłam kawałek mojego czekoladowego ciasta mimo jeszcze do końca nie zastygłej polewy. Wy z tym poczekajcie Składniki: (na keksówkę) 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny) 3 jajka klasy M 120 g czekolady* 150 g cukru(...)wodnej. Metalową miseczkę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (uwaga! miseczka nie może dotykać tafli wody). Czekolada powinna nam się ładnie, powoli rozpuszczać, pod koniec mieszamy. W misce ucieramy mikserem masło z cukrem. Potem powoli dodajemy po 1 jajku, wciąż miksując. Następnie dodajemy naszą przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy

Słodkie okruszki
Tort makowy z masa kawową 260

miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając.  Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować  połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu  startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią

Gosia gotuje
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 247

dodałam żółtko. Mieszałam do czasu, aż masa osiągnęła postać drobnej kruszonki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej(...)przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ubiłam sztywną pianę z białek

Kuchnia u Krysi
Kora orzechowa 171

foremkach. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok 35 min, aż ciasto będzie sztywne i chrupiące. Blaty najlepiej upiec w tym samym czasie, ponieważ gdy druga blaszka z ciastem będzie oczekiwała na upieczenie to białka opadną. Jeden z upieczonych blatów pozostawiamy w formie.  Krem: Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody oraz cukier i zagotować. Pozostałą(...)syrop i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez 3 min. Następnie przykrywamy go folią aluminiową, tak aby folia dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.  Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy na puszysty, gładki krem.  Kilka łyżek kremu odstawiamy do miseczki, będzie nam on potrzebny do posmarowania blatu

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania