Torcik brownie z malinami 226biszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin. Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast. Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują(...)masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać. Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut. Studzić w piekarniku
Wanilia i Kardamon
Mini pancakes na maślance 310szczypta soli masło klarowane do smażenia Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą i drobnym cukrem. Sztywną pianę stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień
Mienta blog
Ciasteczka korzenne z lukrem 156cytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Gotujemy i jemy
Sernik z kaszą manną na biszkopcie. 770pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać, stopniowo żółtka. Cały czas ucierać. Wsypać budyń i kaszę manną, a następnie porcjami dodawać
Agusiowe smakołyki
Babka drożdżowa z czekoladą 176wyrośnięcia na ok 10 minut. Żółtka i jajo ucieramy z cukrem oraz aromatem cytrynowym na puszystą, jasną masę. Ciągle mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem
Słodki Zakątek
Ciastka pieguski z orzechami, rodzynkami i czekoladą 233Orzechy, czekoladę i rodzynki drobno siekamy. 2. W misce ucieramy miękkie masło z z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy
Szefowa kuchni
Placek różany – kuchnia podkarpacka 460zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli się klei, podsypujemy lekko mąką. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 15 minut. Po wystudzeniu usuwamy papier do pieczenia. Przygotowanie masy różanej: Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko (wcześniej sparzamy je wrzątkiem), różę oraz
Trzeci talerz
Torcik Sachera 176czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny
Różne smaki w kuchni
Najlepsze ciastka świata 291utrzeć z jajkiem. Dodać cukier i cukier z wanilią, ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać masło orzechowe, mąkę i proszek, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez 10 min. źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak
Słodkie inspiracje
Pieguski z polentą 230żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika
Cooking Monster
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 267wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać
Ostra na Słodko
Kolorowa babka kisielowa 1033zaczynamy dodawać żółtka (jedno po drugim). Po każdym dodaniu ucieramy przez ok. 10 sekund na niskich obrotach (do połączenia). W dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części
MyCookBook.pl
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 193ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru pudru dodajemy 3 łyżki wody i ucieramy aż powstanie gęsty lepki lukier
Bon appetit mon amie
Zwykłe bułki pszenne 201szklanki mąki pszennej 480 -2 łyżki oleju Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy
Maminek kulinarny
Ciastka przekładane masą chałwową 234lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min. W między czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę. Na koniec alkohol
W kuchennym oknie Ewy