lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami w kształcie gwiazdek wycinam ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej
Ciasteczkowy Potwórmigdały w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy nutellę i pojedynczo jajka. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym
Aga w kuchniboku 7-8 cm., i rysujemy na nich ciastem okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkładamy pączki papierem do góry, po chwili zdejmujemy papier, który będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, a po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Sok z cukrem ucieramy i powstałym lukrem smarujemy wystudzone pączki
Kuchnia w opałachspodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka kropli aromatu migdałowego-polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym
Maminek kulinarnypodanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia. Na kruszonkę wykładamy dżem. Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych. Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną
Maminek kulinarnyżółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę. Jeśli dodamy wody gazowanej naleśniki będą bardziej miękkie. Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto
prawdziwe jedzeniesamym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, około 20 minut, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Aby nasz biszkopt nie opadł(...)adwokat. Całość krótko ucieramy do połączenia składników. Masę makową rozcieramy mikserem. Biszkopt dzielimy na pół. Obie części ponczujemy galaretką (ja zużyłam połowę szklanki galaretki i ponczowałam biszkopt tylko od strony wewnętrznej, czyli tam gdzie później nałożyłam masę makową). Na dolną warstwę nakładamy równo całą masę makową, przykrywam drugą częścią biszkoptu i smarujemy ją równomiernie masą orzechową. Ciasto odkładamy w zimne
PatiGotujeubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto (wódkę), mieszamy teraz dodajemy partiami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy na koniec wsypujemy bakalie i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do dwóch keksówek (24x10cm) , wyłożonych papierem
Słodkie zapomnienieupalne dni najlepiej smakują ciasta na zimno z galaretką, ciasto które przygotowałam będzie w sam raz na taką pogodę. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, ma mocny bananowy smak. Szybko się go przyrządza i najważniejsze że jest bez pieczenia. Składniki: 1 op. okrągłych biszkoptów 9 bananów 250 gram masła Sok z całej cytryny 0,5 szklanki cukru pudru(...)Obydwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Banany obieramy, dwa odkładamy do dekoracji wierzchu, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy pozostały sok z cytryny oraz stopniowo dodajemy starte banany. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby
Bajeczna Kuchniagęstej śmietany 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ok pół kg czarnych porzeczek ok pół szklanki cukru kryształu 2 łyżki wody Przygotowanie; Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na końcu śmietanę. Miksujemy już(...)Foremkę na babeczki natłuszczamy ( ja użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy. Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto nie wychodzi wysokie, wręcz niskie, ponieważ nie zawiera proszku do pieczenia. Jednak smak jego jest rewelacyjny, mocno kokosowy i słodki. Spód wychodzi kruchy, natomiast reszta jest miękka z delikatną skorupką. Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Składniki są na blachę do tarty o średnicy 30 cm. Co potrzeba na spód: 200 g biszkoptów okrągłych, 100 g masła miękkiego Co potrzeba(...)cukier, ucieramy na pianę, dodajemy wystudzone masło, ocet, ekstrat waniliowy i wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników, wykładamy na spód z biszkoptów i masła. Masę rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra-dół do suchego patyczka. Gdyby góra zaczęła robić się bardzo przypieczona, kładziemy na wierzch folię aluminiową. Upieczone ciasto wyjmujemy
Bułka z ChlebemByć może dlatego, że Magda wykorzystała w swoim przepisie powidła domowe, na pewno pyszne, bardziej aromatyczne i kwaskowe niż te ze sklepowej półki, których ja użyłam? Niemniej ciasto było pyszne i gorąco polecam przepis. Składniki na masę serową : 1kg mielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem(...)łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wrzątku W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy i gotujemy ma małym ogniu, aż polewa zgęstnieje. Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Wciąż ucierając dodajemy po łyżce sera, kaszę mannę, oraz budyniowy proszek. Następnie dodajemy skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy i sok z połowy owocu. Wlewamy olej
Walijskie Pichcenie