Jakiś czas temu wpadła Nam w ręce książka "Nowy Jork na talerzu"- Smitten Kitchen . Nam? Tak. To, że mnie zaciekawiła, to nic nadzwyczajnego, ale że Młody
Blondynka GotujeJak tak siedzę w tym domu, to z nudów czytam różne ciekawostki kulinarne... no i powiem Wam, że czasem przenoszę je do kuchni, chociaż tu ostatnio
Czary - gary w kuchniDelikatna i wilgotna babka, którą gotuje się w specjalnej formie. Aromatyzowana skórką cytrynową i słodkim, lekko kwaskowatym lukrem. Babkę gotowałam specjalnie dla moich dzieci, więc kolorowa
https:KKuchniaMniamSKŁADNIKI Babka 250 g mąki pszennej 150 g cukru 50 g kakao 16 g proszku do pieczenia 225 ml śmietany 30% 130 ml oleju s ł
La grande e la piccola cuocaUff ... Nie mogę się skoncentrować dzisiaj. Pewnie dlatego, że nie pamiętam już, kiedy spałam więcej niż pięć godzin na dobę, a z domu wyszłam o wpół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco
Smakołyki BerenikiZastanawiając się nad tegorocznymi wielkanocnymi wypiekami, uświadomiłam sobie, że do tej pory nie pojawił się na moim blogu tak klasyczny wypiek jakim jest keks :). A przecież uwielbiam wszelkie ucierane ciasta/babki i kocham bakalie, a keks wiadomo - jest nimi wprost "najeżony" :). No ale nigdy nie jest za późno, żeby nadrobić zaległości ;). Tak oto prezentuję Wam dziś ten przepyszny keks, który być(...)odzyska gładką konsystencję ). Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia. Dodać osączone na sitku i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki oraz resztę bakalii i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około
Opowieści z piekarnikaPanettone chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, co prawda wywodzi się z Mediolanu, ale i u nas w okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna
Domowa Cookierenka AgiWstałam rano (tym razem się udało), ubrałam marynarkę i wysokie buty, i poszłam z Ptysią do parku. Pięknie było. Poranne słońce rozświetlało krople rosy na ciągle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTa nieduża babeczka będzie w sam raz na deser po sobotnio-niedzielnym obiedzie dla trzech - czterech osób. Starcza akurat na dwa dni. Pięknie pachnie kardamonem i
Posadzone i zjedzoneUwielbiam kasztany. Tak, te, które znajdujemy w parku zbieram ochoczo i trzymam w kieszeni kurtki na szczęście, albo w domu dla ozdoby - cudnie błyszcząca, brązowa skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEwidentnie brakuje mi energii. Ostatnio pisząc z Tatą, musiałam się bardzo mocno wysilić, żeby w połowie konwersacji głowa nie opadła mi na klawiaturę. Przeglądanie przepisów na
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam
Mia Cucina SofietaNowy tydzień, nowe plany i marzenia. Niestety poniedziałkowy poranek nie rozpoczął się zbyt dobrze. Co prawda ciężko powiedzieć, że się nie wyspałam (spałam przeszło 8 godzin
365 dni dookoła kuchniGdy pisałam w środę, świeciło słonko, niebo było błękitne i tylko niespokojnie poruszające się na wietrze nagie gałęzie drzew przypominały, że to nadal zima. Godzinę później
Pożeraczka, czyli raz adobrze