I znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMaj,przepiękny miesiąc w ogrodzie. Pogoda sprzyja roślinom a te okazują swe cudowne wdzięki więc i ja korzystam,uwieczniam piękno przyrody i coś dla podniebienia :)
Kolorowa kuchnia ElkiSłyszałam o tej babce już nie raz, ale jakoś niegdy nie miałam okazji jej spróbować. I teraz żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej! Jest po prostu
Kto ugości moich gości?Tradycyjna babka kresowa oparta na zdrowej mące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 100 g mąki
maniapieczeniaW ciągu tygodnia też bywa, że mam wielką ochotę na coś słodkiego do kawy. Tym razem taka szybka babeczka, bardzo pulchniutka, prosta w wykonaniu. Bardzo polecam
Różne smaki w kuchniZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itkiskładniki* 1 kg kwaśnych jabłek* 400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej* 250 g margaryny* 200 g ( 2/3 szklanki) cukru* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mix smakułyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g orzechów włoskich 50g rodzynek Sposób przygotowania: Jajka z cukrem rozcieramy, dodajemy banany i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe mokre składniki: śmietanę, a następnie masło. Ucieramy. Do ciasta wsypujemy stopniowo przesiane składniki suche (prócz cukru, który już wykorzystaliśmy!) i mieszamy rózgą lub mikserem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem
Kuchnia w czekoladzieDzisiejszy przepis przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i coś mi się wydaje, że nie tylko moje, bo kto nie rozpoczynał swojej przygody z wypiekami właśnie od tego
Domowa Cookierenka Agicukier waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną w kostkę i wszystko razem połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wraz ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i nadal ucierać.Kiedy ciasto będzie zbyt sypkie można dodać po łyżce wodę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i dobrze wyrabiać. Podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą
Aromatyczne PodróżeDzisiaj na chwilę odpuszczę dyni - w końcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda, jaka jest, każdy widzi , że tak pozwolę sobie sparafrazować znane hasło z pierwszej polskiej encyklopedii powszechnej. W sobotę, i owszem, wyszło słonko i grzało na
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o tyle ciekawa, że ma fajny lukier zrobiony na bazie kiwi. Zachęcam do zrobienia, ponieważ jest bardzo smaczna, długo utrzymuje świeżość i jest prosta w wykonaniu. Inspiracja Moje Wypieki . Korzystając z okazji chciałabym Wam złożyć(...)zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Polać lukrem. Składniki na lukier: 1 małe kiwi (do lukru
moj przepis naKto powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na
Mia Cucina Sofieta