Znowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIBanalnie prosty przepis z gatunku – wrzuć – dodaj – wymieszaj i upiecz. Jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Już sam zapach unoszący się podczas pieczenia zapowiada
mojewypiekiinietylkociast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkołyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ).Wypełniamy
Ostra na SłodkoZmniejszyć ogień i wrzucić całą mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie odstawało od ścianek garnka. Po tym czasie wyłączyć i ostudzić. Dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na kawałki papieru. Olej rozgrzać, papier do pieczenia wraz z ciastem odwracać do góry nogami i chwilę czekać aż gniazdka się odkleją. Smażyć kilka
charlotte gotujeWeekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem
SMYKWKUCHNIkruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto ma byc dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach
W Mojej Kuchni LubięPomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzenieDziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina SofietaCiasto nazwałam różana pianka z dwóch powodów. Po pierwsze użyłam do niego płatków róży ucieranych z cukrem od Ogródek Dziadunia (są rewelacyjne), a po drugie na płatkach jest leciutka pianka ze śmietany kremówki i serka mascarpone z dodatkiem żelatyny, oraz polewa z gorzkiej czekolady. Spód to u mnie ciasto kruche, ale jak wolicie biszkopt, to też może być :-). Miłego(...)kremówkę, serek mascarpone i ubijam na puszystą piankę, dodaję cukier i żelatynę (trzeba uważać, żeby nie była ciepła, bo powstaną nam grudki), miksuję do połączenia się składników. 3. Ciasto kruche smaruję ucieranymi z cukrem płatkami róży, na nie wykładam piankę i wstawiam na chwilę do lodówki. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, masło i mleko, mieszam, żeby składniki cię połączyły
kruche babeczkiwłoskie orzechy to moje ulubione. Ciasto z bakaliami jest przepyszne. Słodkie, aromatyczne i takie świąteczne. Jego smak dodatkowo podkreśla sok i otarta skórka z pomarańczy. Po prostu bajka! Ciasto z bakaliami Składniki: na formę o średnicy 18 cm i wysokości 15 cm 125 g suszonych moreli 125 g suszonej żurawiny 2 duże pomarańcze, otarta skórka i sok 125 g włoskich(...)Pokrój w kostkę morele, orzechy przekrój na pół. Z marcepanu uformuj kulki. Wyciśnij sok z pomarańczy i otrzyj skórkę. Umieść masło w misie i utrzyj z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj po jednym jajku. Jeśli zaczną się pojawiać grudki wsyp trochę mąki. Dodaj bakalie, sok i skórkę z pomarańczy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Mieszaj
codojedzeniaPRZYGOTOWANIE : Z kawałka dyni i 2 marchewek wyciskamy sok wyciskarką wolnoobrotową. Sok odkładamy a pulpę po jego wyciśnięciu dodamy do ciasta na babkę. Masło i cukier ucieramy, następnie dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Do ciasta dodajemy wytłoczyny z dyni i marchewki, ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy, mąkę, proszek i sodkę. Wszystko dobrze ucieramy. Formę na babkę smarujemy masłem
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na truskawki w pełni, czas więc na szybkie ciasto z truskawkami. Tym razem ucierane, puszyste i wilgotne, posypane na górze kruszonką. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 21×21) 4 jajka pół szklanki cukru (110 g) 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki oleju (100 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki(...)Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę. Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do ciasta, miksuj krótko tylko do uzyskania gładkiego ciasta. Kruszonka: wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania okruchów. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, Na wierzchu poukładaj truskawki
Słodki Blogproszku do pieczenia Masa grysikowa: 2 szklanki mleka 4 łyżki grysiku (kaszy manny) 20 dkg margaryny 1 szklanka cukru pudru sok z jednej cytryny Dodatkowo: 1 czekolada mleczna Ciasto czekoladowe: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mąkę, mleko, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia(...)pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kaszą manną i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ścieramy czekoladę. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiUcierane baby często goszczą u nas podczas Wielkanocy, więc pomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)masę, można ucierać pałką w makutrze lub zrobić to mikserem. Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką
Apetyczna babeczka