Znacie borówkę czerwoną zwaną również brusznicą? wiele osób nie wie o czym mowa. Pani na ryneczku sprzedawała ją pod nazwą żurawina leśna, przy zakupie proszę kilogram
Moje Małe CzarowanieWilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za
Mieszam w Garnkuokoło 15-20 dag jagód Przygotowanie : Jaja utarłam z cukrem, wlewałam stopniowo jogurt Wsypywałam stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - utarłam dokładnie Wlałam cienkim strumieniem olej i ucierałam Przelałam ciasto do wysmarowanej formy o średnicy 30 cm, po wierzchu posypałam jagodami i kruszonką. Piekłam w prodiżu przez 60 min. Ciasto piekłam również z połowy składników, wtedy nie robiłam
Proste Potrawydrobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy(...)sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa
Mia Cucina SofietaPo raz pierwszy piekłam piernik żytni, a do tego żytni razowy. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiem, jaka duża różnica jest np. w pieczeniu chleba z
Mieszam w GarnkuW Danii Dzień Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym
Pożeraczka, czyli raz adobrzePuszyste, lekkie i niezwykle smaczne muffinki jogurtowe z karmelizowanymi śliwkami, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu :) Składniki (12 muffinek): 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki:3 szklanki mąki 5 jajek 250 g margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g posiekanych orzechów 100 g wiórków kokosowych 1 szklanka cukru
Świat CiastaZ reguły nie bierzemy udziału w Halloweenowym szaleństwie, nie ma strasznych zabaw, masek, strachów czy “trick or treat”, to jakoś nie nasze klimaty... Nigdy nie
Mia Cucina SofietaDzisiaj zapraszam na klasyczny piernik niemiecki z blachy. Duża część przepisów na piernik, jest właśnie na piernik pieczony w dużej blaszce, w jakiej u nas pieczemy
Mieszam w GarnkuW lesie za kościołem, przy naszym domu, dokąd chodzimy na spacery ( czyli w przeciwnym kierunku niż jak chodzimy na grzyby ), za stawem, są stare, opuszczone ogródki
Posadzone i zjedzoneKolejna dyniowa babka na odmianę z marcepanem i pistacjami. Lubię piec babki. Jest tyle rodzai foremek do babek… chciałabym mieć wszystkie! Muszę zdradzić Wam tajemnicę
codojedzeniaZa oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym
Mia Cucina SofietaImbir , jakże cudowna to przyprawa, która jest nie tylko skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości (głównie stosowany podczas przeziębienia- herbatkę z cytryną i imbirem zapewne każdy zna
Kraina Miodem Płynącanieco później, gdy będzie już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru(...)żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowy