łyżeczki sody -40g masła MASA -1000ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3 łyżki maki ziemniaczanej -0,5 szkl cukru -200g masła Kakaowe ciasto-jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mleko, olej i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasło, 150g cukier brązowy, 1/2 szkl cukier biały, 1/2 szkl miód, 100 ml śmietanka 30%, 250 ml sól, 1 łyżeczka olejek waniliowy, 1 łyżeczka krakersy, 10 szt Przygotowanie Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników
Gotowanie moimi oczamipoczątku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta
Serce zamknięte w formie pysznościPrzepis na uniwersalne ciasto z owocami powstał z potrzeby wykorzystania słodkiej śmietanki, której termin ważności zbliżał się wielkimi krokami. Brak czasu i ochoty na skomplikowane ciasta
Słodki BlogNie ma to jak rozpocz ą ć nowy tydzień od czego ś slodkiego ;) zapraszam Was na mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z owocami persymony. Niezwykły
La grande e la piccola cuocaogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami. Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami to pyszny deser na każdą okazję. Pavlova
codojedzeniaCukinia , cukinia , cukinia . Obrodziła i wykorzystuje wszelkie przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie. Do ciast też się nadaje wspaniale
Malinowa KawiarenkaW po wietrzu coraz bardziej czuć zapach jesieni ,która powoli się do nas zbliża więc u mnie dziś jesienne ciasto. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem
Kolorowa kuchnia Elkiprzepis dziecinnie prosty, zawsze się udaje, pierwszy raz zrobiłam murzynka z tego przepisu, gdy miałam około 10 lat SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 2 szkl. cukru 250
słodki bratekDzisiaj jak zawsze w sobotę wybrałam się na targ po warzywa i owoce. Kupiłam bardzo smaczne węgierki, a ponieważ bardzo lubię piec ciasta szybkie i ucierane to upiekłam ze śliwkami. Ciasto to zawsze się udaje i jest wilgotne i bardzo smaczne. Jednak dla moich łakomczuchów taka mała tortownica to jest mało. Chyba jutro pomyślę i jeszcze coś upiekę. Składniki
O kuchni z uczuciemszczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać i wydrążyć
O kuchni z uczuciemcukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania dolać stopione masło letnie - ciasto w misie nakryć talerzem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia z 500 ml odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe
W Mojej Kuchni LubięGdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Słodkie fantazje wiedziałam, że muszę też taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą
Pożeraczka, czyli raz adobrzelaski wanilii 50 białej czekolady 100 g śmietany 36% 2 jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Powoli dosypujemy mąki. Mniej więcej w połowie wyłączamy mikser i zagniatamy ciasto
My Culinary Artwszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 puszki kajmaku 100g orzechów pistacjowych Masło utrzeć z ciemnym cukrem. Dodawać kolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia
KUCHARNIAorzechy wielbię i mogłabym jeść non stop, dlatego też zmaiast wskazanych w przepisie 50gram ja dodałam 150...Obawy, że się nie upiecze, że ciasto będzie za ciężkie były ogromne, ale na szczęście wszystko poszło po mojej myśli! Składniki na 1 dużą babkę: 300g mąki pszennej 300g cukru pudru 300g margaryny do pieczenia 5 jajek 150g orzechów włoskich mielonych(...)oraz szczyptę soli ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku ucierając tylko do połączenia, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę łączymy z ubitymi na sztywno (ze szczyptą soli) białkami i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔ . Mniejszą część łączymy z kakao, większą z mielonymi orzechami. Napełniamy przygotowaną formę naprzemiennie przygotowanymi ciastami, a następnie widelcem
Kuchnia w czekoladziemorele i truskawki) *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę
Blog z Apetytemcukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać. Formę o wymiarach
Domowa cukiernia Ewykilka minut i osączyć. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka nie przerywając ucierania. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do utartej masy i wymieszać (będzie bardzo gęsta). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wlać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach
Zakątek rozkoszy kulinarnych