ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:163/220)

Placuszki z cukinii 188

myjemy i trzemy (razem ze skórką, nie obieramy) na tarce, na dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 min, aby puściła sok. W tym czasie obieramy i trzemy na dużych oczkach (lub kroimy w drobną kostkę) cebulę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praske i dodajemy do cebuli. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem(...)warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem lub z wędzonym łososiem

Zawsze głodna!
Dorsz w chrupiącej panierce. 149

rybki. Najczęściej przygotowuję ją w chrupiącej panierce, choć bardzo lubię również z grilla i gotowanego z warzywami. SKŁADNIKI: filet z dorsza 2 garście płatków kukurydzianych 4 garście bułki tartej cytryna 2 jajka, 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, papryka ostra, vegeta WYKONANIE: filet pociąć na kawałki, posypać solą i pieprzem, skropić cytryną, włożyć do lodówki(...)przygotować panierkę: płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy, jajko trzeba rozkłócić i dobrze wymieszać z mąką, na patelni rozpuszczamy masło klarowane- 1 łyżkę, rybę zanużamy w cieście, panierujemy i smażymy na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Leniwe 157

ciasta. Jeśli nie mamy czasu na ubijanie białka możemy wbić całe jajka a leniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki, toczymy z nich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut.Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem. Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moja córeczka je uwielbia. Są szybkie w wykonaniu.Wskazówki:Ilość składników dla 2-3 osób.Kiedy zrobimy większą ilość leniwych możemy je zamrozić. Musimy jednak pamiętać, by zamrażać je pojedynczo i surowe, gdy się zamrożą włożyć do torebki i mamy gotowe danie na następny raz. Wrzucamy

upichcic
476. Niemiecki wypiek. 342

truskawkami ze słoika(potem)inspiracjaNiemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xdKtoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś się udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam(...)stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką.Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier

More food, love and dreams
DROBIOWE KĄSKI W CHIPSOWEJ PANIERCE 180

chipsów, ale od czasu do czasu można zaszaleć i trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda? Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.  Polecam! Składniki: 500g drobiowego fileta przyprawa do gyrosa sól 2 jajka 2 łyżki mleka 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów) olej Wykonanie: Filet z piersi kroimy(...)Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 h.  Jajka  rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 236

wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła.  Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy(...)kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim rogaliki  na powierzchni, możemy lukier posypać tartymi orzechami lub większymi kawałkami orzechów, ja posypałam cukrem waniliowym i karmelem Smacznego.   The post Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowa Tarta bez pieczenia 327

składniki oprócz czekolady umieszczamy w misie malaksera miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie (ja miałam mokre ręce to i masa nie lepiła mi się do rąk). Wierzch posypujemy startą czekoladą na tarce o małych oczkach. Tartę wkładamy na ok. 1- 1.5 godz. do zamrażarki, żeby stężała. Cud oleju kokosowego polega(...)łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować

ClauditteMissCooking
Sernik malinowy 395

łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz kilka kropli esencji migdałowej – wymieszałam łyżką. Następnie delikatnie wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C, następnie temperature zwiększyłam do 180°C i piekłam przez 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu zostawiłam(...)Rozpuścić 2 galaretki w 800ml wrzątku. Po wyjęciu, sernik w tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki z dorsza. 206

dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, WYKONANIE: rozmrożone polędwiczki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy(...)opruszamy przyprawami, kropimy(delikatnie- 2-3 kropli na kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz. następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle

Kuchnia Beaty
Wojna polsko- ruska pod flagą biało- czerwoną 232

Skąd pomysł na tytuł? Sama nie wiem. Może dlatego, że uwielbiam ten film. Może dlatego, iż uważam, że Szyc jako Silny jest po prostu genialny. A

bastalena
Ciasto malinowo - czekoladowe, sezon malinowy rozpoczęty. 203

Obiecałam że napiszę o tym pysznym , poszerzającym pupsko smakołyku, z resztą dawno nie było żadnego przepisu.Ale wiecie żeby nie było, że moja wina, że tyjecie ;) rośniecie

Farmażony
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 192

Minitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych

SMYKWKUCHNI
Kopytka 206

lubi....U mnie w domu głównym ich odbiorcą jest Tato, który w sumie mógłby być wegetarianinem, bo prawie nie jada mięsa. Kluchy zresztą też woli z bułką tarta i masłem niż skwarkami.  O gustach się nie dyskutuje i ja polecam wersję ze skwareczkami i sałatą ...polecam(...)Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z  ciasta  utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i  pokroić pod skosem na kopytka. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać  i gotować 3- 4 minuty, od momentu

Gosia gotuje
Muffiny drożdżowe z pesto 144

minut. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości(...)przygotowanym sosem pesto( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.  * Uwaga!Czas pieczenia zależy nie tylko o wielkości przygotowanych bułeczek

Ostra na Słodko
Racuszki z cukini 140

wiele smakowitych dań , które zachwycą niejedno podniebienie. Podaje się ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną . Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta!  Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie.    Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez  racuszków(...)łyżki* jajko L – 1 szt* mleko ( u mnie sojowe )  – 2 łyżki* sól – do smaku* pieprz – do smaku* oliwa / olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody.  Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.  Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej

Ostra na Słodko
Ciasto marchewkowe 405

Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym.    Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki cukru(...)szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym

prawdziwe jedzenie
Pizza z Szynką i Pieczarkami 280

pory smakowała nam i wielu innym naszym gościom bardzo! Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Każdy z nas lubi własne umiejętności podnosić na wyższy poziom, ja też ;) Ciasto na pizzę jest banalnie proste, a technikę tworzenia blatu sami udoskonalamy - Kochani trening czyni mistrza - Tak więc zachęcam do trenowania,a i do zakupów w sklepie Garneczki.pl.  Dlaczego tak lubię(...)sklep? Otóż przesyłka w błyskawicznym tempie znajduje się u klienta. Bardzo starannie pakują produkty, więc spokojnie możemy zamówić tam szkło i nawet bardzo delikatne i kruche produkty! Po trzecie w kontakcie z klientem są bardzo przystępni i sympatyczni. Odnoszę wrażenie, że Ci ludzie mają z kuchnią więcej do czynienia, niż by się mogło wydawać - dokładnie wiedzą co sprzedają, a sprzedają

Blondynka Gotuje
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 256

łyżki masy krówkowej.  Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić. Porzeczkowa pianka: 3/4 szklanki czarnych porzeczek, 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,  3 łyżki cukru,  galaretka porzeczkowa,  100ml śmietanki 30%,  2 łyżki(...)tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami

Z miłości do słodkości
Babka pomarańczowo orzechowa 315

Orzechy drobno posiekać, herbatniki dokładnie rozgnieść wałkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć drobną bułką tartą.3. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać porcjami masło, świeżo wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone ciasteczka oraz posikane orzechy(...)Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać. 5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut. 6. Gotową babkę wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Marmoladę zagotować i mieszać na wolnym ogniu do czasu, aż nabierze

Apetyczna babeczka
Drożdżówka ze Śliwkami 162

ostatnim śliwkowych poście wspomniałam, że będę przymierzać się do zrobienia tarty. Tak się za nią zabierałam, że ni stąd ni zowąd zamiast tarty powstało drożdżowe ze śliwkami. A zmianę planów ‚zawdzięczam’ koleżance. Wczoraj wspomniała, że ma ochotę na drożdżowe i w tym samym czasie odczułam ogromnego smaka na drożdżówkę, zachcianki co najmniej jak u kobiety(...)trzy i gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować

Made By Mom And Son
Kruche babeczki z masą serowo borówkową 263

Mocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy

Ala piecze i gotuje