D zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny
Gosia gotujesoli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim (tępą stroną noża) kratkę. Kroimy ukośnie(...)wzbudza kontrowersje w temacie pierogów leniwych, to sposób ich podania. Moim zdaniem nie można generalizować, że najlepsze są z cukrem i ze śmietaną, albo z cukrem i bułką tartą na masełku. Moje ulubione są przysmażone na masełku z bułką tartą i posypane szczypiorkiem. I taka jest właśnie propozycja podania. Ale, to tylko propozycja. Każdy poda
mojewypiekiinietylkoDzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło
Niezły Młynekszklanki mąki 1,5 szklanki mleka 4 jajka 4-5 łyżek sera tartego parmezanu sól,pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)Umyty i osączony z wody świeży szpinak rozdrobnić obroty 3 ,czas 50s. .Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego.i wyrabiać obroty 7 czas 30s.Dodać pokrojony szpinak,..Odstawić na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia
w mojej kuchniowocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki:300 g mąki pszennej30g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1 szkl. mlekadodatkowo:jabłkobanancukier puderolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Mleko lekko podgrzać. Ma być tylko trochę ciepłe(...)ruszył". Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut.Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować.Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość.Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry.Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać około
kolorowotorcikowoOstatnio wrzuciłam przepis na ekspresową tartę z grzybami leśnymi--> TUTAJ , ale dziś pora na mało popularne grzyby i w kompletnie innym wydaniu. Czubajka kania - bo o niej będzie mowa - jest grzybem z rodziny pieczarkowatych, ale smakuje o wiele intensywniej niż pieczarki . Można ją spotkać w całej Polsce, ale wielu ludzi unika kani jak ognia, bo można ją pomylić(...)zbyt twarde. Przyrządzenie kani jest bajecznie proste. Najlepiej smakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód
Zofianamałopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję(...)oraz powiększą nieco swoją objętość. Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia, po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik. Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 200 stopniach przez
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone
kgwjanczewoJaki pomysł na dzisiejszy obiad?U mnie będą naleśniki z pieczarkami - smaczne i sycące, a robi się je w bardzo prosty sposób ;)Naleśniki z pieczarkamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki2 jajkasólSkładniki na nadzienie:30 dag pieczarekcebulanatka pietruszkiser żółtysólpieprzPrzygotowanie:Jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko, wodę i mąkę. Wszystko ucieramy na gładką masę(...)krokiety, żeby nadzienie nam nie uciekło ze środka. W miseczce rozkłócamy jajko i dolewamy troszkę mleka. Obtaczamy w nim naszego naleśnika, by potem obtoczyć jeszcze w bułce tartej. Obsmażamy na złoto z dwóch stron. I gotowe ;) Można je jeść z dodatkiem keczupu, sałatki, albo po prostu w wersji samotnej
Lawendowe Niebobędzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski(...)termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki po upieczeniu trzeba odrywać, jeśli chcemy, równe okrągłe bułeczki to musimy je ułożyć w większych odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawdziwą wanilią (można pominąć)- 1/4 łyżeczki soliSer przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do niego jajka (białka można ubić na pianę i dodać osobno), ksylitol, sól, oraz mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale niezbyt dużo, bowiem kluski staną się twarde. Ja formowałam wałki podsypując tylko blat maką, dzięki(...)pomocnicy. ;-) Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię (ok.5). Moje były polane tylko stopionym masłem ale można również podawać ze stopionym masłem z bułką tartą ; z kwaśną śmietaną lub posypane ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowekoniecznie wypróbujcie ten przepis. Ta babka nie może się nie udać. Po pierwsze jest z pewnego źródła czytaj "przepis od super kucharki", po drugie bardzo prosta w przygotowaniu, a po trzecie przepyszna. U mnie zawsze gości na wielkanocnym stole :) Składniki(...)lekko zważy to nie mam wpływu na efekt końcowy :) W między czasie mąki i proszek mieszamy ze sobą i dodajmy do zmiksowanej masy. Wszytko dokładnie mieszamy i 3/4 ciasta wlewamy do blachy o wymiarach 35x12 a do pozostałej masy wsypujemy kakao i miksujemy. Wlewamy na resztę ciasta wciskając masę kakaową do środka. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Delicious Titbitsobiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka(...)ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone
Mienta blogzrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree(...)wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plBabeczki z kremowym serduszkiemKiedy chcemy upiec ciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak nie było nudno, gotowe wypieki możemy fantazyjnie ozdobić. Dziś chciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni.Składniki(...)budyniowy do babeczek, warto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach.W czasie kiedy babeczki są w piecu z przestudzonego
Ciastkozercy