osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować.Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka(...)czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)cukier do posypaniacynamonPrzygotowanie:Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki.Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka.Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną
Mania Gotowaniazrobię małe tarty. Prawidłowo mówiąc tartaletki:) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu.. :) no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła(...)rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo- cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z 3 łyżkami
Zainspiruj się kuchniąAGRESTEM. / pomysł własny; / 6 paczek płatków owsianych "do kubka" (np. NesVita) kostka masła 2-3 łyżki mąki pszennej 500g agrestu + len mielony do wysypania foremek (lub płatki owsiane/bułka tarta) masło do wysmarowania foremek + cukier Agrest płuczę, obieram z ogonków. Foremki (kokilki/ramekiny) wysmarowuję masłem i obficie wysypuję mielonym lnem. Wypełniam foremki owocami do połowy. Wsypuję cukier(...)płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piekę
W kuchni Karmel-itkimieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy.Boskie w smaku.Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji:„Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimnobiały serek typu. Filadelfia.pęczek koperku sól, biały pieprzjajkoPłat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś(...)Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury.Przygotowanie:Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni
Malinowe Pocałunkiciasto:ok. 1 szkl mąki0,5 szkl. wody1/2 łyżeczki soli5 łyżek oleju, np olej rzepakowy RAPSOZ podanych składników wyrobić sprężyste ciasto.Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.FARSZ:około 350 g szpinaku1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )180 - 200 g sera feta2 ząbki(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnieDoprawić pieprzem.Farsz zblendować.Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem.Piec w 200 stopniach
kolorowotorcikowokruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą. Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią(...)woreczka foliowego i użyć wałka. Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkęi mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe. Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód. Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieściei jeszcze raz w panierce
Maminek kulinarnyNaleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie :1,5 kg jabłek letnich, np papierówekcukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)szczypta cynamonuodrobina wodyJabłka obrać, pokroić(...)cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe.Jabłkami przekładać naleśniki.Do smażenia:1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mitłyżka mioduNa patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron.Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę
kolorowotorcikowoKasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu
kgwjanczewoWczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere. Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy. Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;) Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart. Serdecznie polecam;) Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 125 g cukru 50 g mąki pszennej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka
Krakowskie smaki Animiękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji, masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna(...)dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego
Moniki Smakołykiwłaściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie elastyczne dzielimy je na mniejsze porcję, te nad którymi w danym momencie nie pracujemy nakrywamy np. talerzem, żeby nie wyschły i nie traciły ciepła (ja na talerz położyłam czajnik(...)łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek; 2 małe cebule; 1 łyżka masła; 1 - 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby farsz nie był wodnisty dodałam bułki tartej
MiksturownikSypana szarlotka jest najłatwiejszym ciastem jakie można zrobić i na dodatek każdemu wychodzi. Nie ma tu wyrabiania ciasta, zakalec nie ma prawa wyjść... wystarczy tylko zmieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i margarynę i wstawić do piekarnika. Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kaszy manny, 2-3 duże jabłka 1/2 margaryny(...)mannę i proszek do pieczenia.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce albo na maszynce do surówek.Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub mąką małej tortownicy wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarynę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona
Aga w kuchniKotlety sojowe - ciekawy zamiennik mięsnych kotlecików. Na ogół smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia(...)drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia
Kto ugości moich gości?Dzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę
Taste Of My DayDzisiaj przepis na bardzo smaczne i niezwykle szybkie w przygotowaniu tartaletki ze szpinakiem i serem ricotta, a całość zwieńczona pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie zajmie
Kolizje SmakówW niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym
Miksturownik"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks ! Długo nie
charlotte gotujedodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca(...)posypujemy kryształkami cukru. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami. Smacznego. The post Serowe kruche ciasteczka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię