ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:167/220)

Krokiety 177

dzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy(...)zwijamy: "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor.inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania

upichcic
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 198

zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wszystkie przyprawy kupicie na www.Skworcu.com.pl Kapustę kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonej(...)patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli  5 dag drożdży Zrobić  rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka

Apetyczna babeczka
Krokiety z grzybami i serem 312

piątkowy obiad.  Inspiracja Ciasto: szklanka mleka,  2 szklanki mąki,  2 jajka,  szklanka wody mineralnej gazowanej, szczypta soli.   Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.  Farsz: 800g pieczarek, 300g żółtego sera,  2 cebule,  pęczek pietruszki,  sól, pieprz,  szczypta ostrej papryki.  Cebule obrać, pokroić(...)ostrą papryką. Dodać starty na dużych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Farsz nakładać na usmażone naleśniki, składać w kopertę.  Panierka:  2 jajka,  szklanka bułki tartej.    Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor

Z miłości do słodkości
Najlepsze kluski leniwe 262

osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować.Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka(...)czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)cukier do posypaniacynamonPrzygotowanie:Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki.Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka.Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną

Mania Gotowania
Mini tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... 228

zrobię małe tarty. Prawidłowo mówiąc tartaletki:) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu.. :)  no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła(...)rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo- cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z  3 łyżkami

Zainspiruj się kuchnią
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 228

AGRESTEM. / pomysł własny; / 6 paczek płatków owsianych "do kubka" (np. NesVita) kostka masła 2-3 łyżki mąki pszennej 500g agrestu + len mielony do wysypania foremek (lub płatki owsiane/bułka tarta) masło do wysmarowania foremek + cukier Agrest płuczę, obieram z ogonków.  Foremki  (kokilki/ramekiny) wysmarowuję masłem i obficie wysypuję mielonym lnem. Wypełniam foremki owocami do połowy. Wsypuję cukier(...)płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piekę

W kuchni Karmel-itki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 167

mieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy.Boskie w smaku.Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji:„Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimnobiały serek typu. Filadelfia.pęczek koperku sól, biały pieprzjajkoPłat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś(...)Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce  minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury.Przygotowanie:Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni

Malinowe Pocałunki
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 228

ciasto:ok. 1 szkl mąki0,5 szkl. wody1/2 łyżeczki soli5 łyżek oleju, np olej rzepakowy RAPSOZ podanych składników wyrobić sprężyste ciasto.Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.FARSZ:około 350 g szpinaku1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )180 - 200  g sera feta2 ząbki(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnieDoprawić pieprzem.Farsz zblendować.Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem.Piec w 200 stopniach

kolorowotorcikowo
Kotlety z karkówki w panierce 208

kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki   Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą.   Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią(...)woreczka foliowego i użyć wałka.    Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkęi mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe.   Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.   Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieściei jeszcze raz w panierce

Maminek kulinarny
Naleśniki z jabłkami 167

Naleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie :1,5 kg jabłek letnich, np papierówekcukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)szczypta cynamonuodrobina wodyJabłka obrać, pokroić(...)cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe.Jabłkami przekładać naleśniki.Do smażenia:1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mitłyżka mioduNa patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron.Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę

kolorowotorcikowo
Gołąbki z tartych ziemniaków oraz kaszą bulgur 376

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu

kgwjanczewo
Kawowy crème pâtissière 198

Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.  Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.  Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go  zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;)   Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  125 g cukru  50 g mąki pszennej  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka

Krakowskie smaki Ani
Babeczki czekoladowo buraczane 192

miękko buraków, 1 laska wanilii. ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, owoce do dekoracji,  masło do wysmarowania formy,  mąką do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna(...)dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.   Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego

Moniki Smakołyki
Wigilijne uszka z pieczarkami. 178

właściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie elastyczne dzielimy je na mniejsze porcję, te nad którymi w danym momencie nie pracujemy nakrywamy np. talerzem, żeby nie wyschły i nie traciły ciepła (ja na talerz położyłam czajnik(...)łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek; 2 małe cebule; 1 łyżka masła; 1 - 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby farsz nie był wodnisty dodałam bułki tartej

Miksturownik
Łatwe ciasto - sypana szarlotka 231

Sypana szarlotka jest najłatwiejszym ciastem jakie można zrobić i na dodatek każdemu wychodzi. Nie ma tu wyrabiania ciasta, zakalec nie ma prawa wyjść... wystarczy tylko zmieszać sypkie składniki, zetrzeć  jabłka i margarynę i wstawić do piekarnika. Składniki:  1 szklanka mąki,  1 szklanka cukru,  1 szklanka kaszy manny, 2-3 duże jabłka  1/2 margaryny(...)mannę i proszek do pieczenia.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce albo na maszynce do surówek.Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub mąką małej tortownicy wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarynę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona

Aga w kuchni