Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte
Kuchnia Pełna Pasjinigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra - 2 duże szczypty
W poszukiwaniu inspiracjiodrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie podaję wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cmSkładniki: 1 kg tłustego białego sera, 7 jajek, 300g cukru pudru, 100g masła, 100g orzechów włoskich, 100g tartych migdałów (użyłam BackMit
Z miłości do słodkościTart with figs and pears. Składniki. Spód. 200g mąki 100g cukru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć
Kulinarny karnet Christopherapodczas wypieków :) Do przygotowanie ciasta potrzebne są jeszcze: 2 jaja 1/2 szklanki wody 7 łyżek stołowych oleju Etapy przygotowania: 1. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, wodę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 2. Przełożyć od wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą podłużnej formy
kolorowotorcikowolubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)jakoś nie umiem się przekonać... Cóż, może i do tego smaku kiedyś dorosnę.Wracając do mojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę. Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam czekoladowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej,210 ml mleka,1 jajko,20 g cukru,10 g drożdży,1,5 łyżeczki soli,70 g miękkiego masła,100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać(...)mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić
Codzienna kuchnia niecodziennamiałam okazji robić tarty, ale jak już zakupiłam odpowiednią formę postanowiłam się przełamać. No i obawy były niepotrzebne, bo przepis nie jest wcale skomplikowany... a że mogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej! Wspólne gotowanie cieszy tak samo jak wspólne szamanie :). Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej
KasiekGotujebardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Składniki na farsz: 1/2 kg pieczarek 3 cebule olej sól, pieprz Dodatkowo: 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Pieczarki pokroić(...)pokrojoną w kostkę i całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż woda zupełnie odparuje a cebula się zeszkli. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę. Naleśniki wraz z farszem
Na słodko lub wytrawnieCzas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy.Składniki;25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,20 dkg cukru,6
Anioły w kuchnipotrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.Masło ucieramy z cukrem.Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy
Ostra na SłodkoSkładniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.Masło ucieramy z cukrem.Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy obrany
Ostra na Słodkosporych krokietów) Ciasto na naleśnik: które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie
Kitchens Alphabetsłodkiego. Po trzecie żadna z okolicznych cukierni nie pakuje ładnie ciastek na wynos. Tekturowa tacka, szary papier i bezduszna reklamówka. Żadnej finezji, żadnego jakże obiecującego szelestu pergaminu, a wstążeczkę mogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które
KUCHARNIAsoli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki(...)ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy
UgotujmyTo.pl