ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:92/134)

Chałwa domowa z pistacjami 227

sezamu. Wprost niewiarygodne wydaje się przygotowanie chałwy z tak niewielkiej ilości składników. Chałwę można również przygotować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie. Składniki: - 300g ziaren sezamu - 6 łyżek nektaru z agawy - orzechy pistacjowe niesolone bez łupinek (dałam 40g ale można więcej(...)połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki), przykrywamy szczelnie i wstawiamy do stężenia, do lodówki. Chałwa została zrobiona w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest

mojewypiekiinietylko
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny(...)włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu. Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZE SKLEPU GALERIA HERBAT 155

nać suszona 40g   Sól czosnkowa 300g   Tzatziki 100 g     Przyprawa do piernika 300 g     Kurkuma mielona 50g     Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast,  placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :)     Nasiona Chia 250g      Mak Biały   Mak Niebieski    Mąka arachidowa(...)Mung 200g     Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :)  Orzeszki ziemne prażone    Orzechy Ziemne w karmelu 200g      Słonecznik w czekoladzie 250g Wspaniałości prawda? W dodatku te wszystkie produkty = 150 zł :) Tanio prawda?    Dla mnie ten SKLEP jest idealny i na pewno nie są to moje ostatnie

Gotowanie Patki
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 162

miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia układamy gotowe formy, w odpowiedniej odległości od siebie, pamiętając, że nasze pierniczki będą trochę rosnąć(...)jeśli są małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się

Moja Mama Gotuje
BUŁKI Z CZARNUSZKĄ 123

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce posypując mąką.  Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką(...)dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg.  Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam, słonecznik lub siemię lniane.          Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia. Można również nadmiar zamrozić

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciastka owsiane 222

łyżki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia) opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.) 2 małe jajka Do niedużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz bakalie. W niedużym rondelku rozpuściłam masło, dodałam  płatki owsiane i mieszałam(...)pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc ręce można zwilżyć wodą. Ciastka można układać blisko siebie - nie rosną podczas pieczenia. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni

apetytnapieczenie
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 220

Dzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To

Oryginalny smak
SAŁATKA Z BURACZKÓW, RUKOLI I KOZIEGO SERA 173

orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami  to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa.  Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada(...)Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie słonecznika) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,75 łyżeczki miodu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Burak gotowany : buraka ugotuj

Słodko-Słony Świat Ilony
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 187

żółtko, sól, pieprz, pianę z białek i mąkę. Dosypać jej tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, a jednocześnie im mniej jej wsypiemy, tym kluseczki będą delikatniejsze. Wyrabiamy, wykładamy porcję ciasta na posypaną mąką stolnicę i roluję mały wałeczek, rozpłaszczam go i pod kątem kroję ostrym nożem małe kluseczki w kształcie rombów. W garnku zagotowuję około 1,5 l wody(...)kluseczki nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 2 minuty i następnie odcedzam. sos dyniowy:  szklanki startej na grubych oczkach dyni 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 łyżki oleju roślinnego 8-10 listków świeżej szałwii sól, pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy odrobina imbiru i kolendry Słonecznik prażę na suchej patelni

W kuchni Karmel-itki
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 175

talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE!    Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie(...)podana z kawiorem z budyniu waniliowego   Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych

kolorowotorcikowo
Ciastka z żurawiną i orzechami 237

którzy za nimi nie przepadają, nie mówmy z czego się składają a nikt się nie zorientuje o ! :D Następnym razem dodam więcej suszonej żurawiny i może ok 3 łyżek słonecznika, myślę że warto pokombinować :) Przepis ze strony gotujemy.plSkladniki :15 dag masła1 szkl mąki2/3 szkl płatków owsianych1/2 szkl cukru pudru2 jajka2 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suszonej żurawiny3(...)razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera.Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

charlotte gotuje
Batonik owsiany. Flapjack 213

Flapjack, czyli batonik owsiany to tradycyjna słodka, zdrowa przekąska brytyjska. Można je kupić w każdym sklepiku. Ale ja podam Wam mój przepis na angielskiego flapjacka. Flapjack

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SUPER ENERGETYCZNY CHLEBEK Z CHIA 135

SKŁADNIKI 4 łyżki chia 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki ziaren dyni 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki mąki gryczanej 1 łyżka mąki konopnej 1 łyżka syropu klonowego lub karobu 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 160ml wody do zalania chia 200ml wody Blacha o wymiarach 32x22cm WYKONANIE  Nasionka chia zalać  ciepłą wodą(...)odstawić na 15 min.Powstanie gęsty budyń. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski dodać budyń z chia i wymieszać.Ciasto przełozyć na blachę i łyżką dokładnie "rozsmarować".Piec ok.25 minut. Wyjąć z piekarnika przełożyć na kratkę a kiedy ostygnie pokroić na kromeczki. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 201

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenny na drożdżach, dla początkujących piekarzy 179

pełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych 1/4 szkl. pestek słonecznika 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki migdałów (ale nie płatków migdałów) 1/3 szkl. siemienia lnianego 1/4 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży(...)odmierzonej mąki) i 1/2 ciepłej wody, dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Ja wstawiam miskę ze starterem chleba do piekarnika podgrzanego do 40 stopni (ale nie większej!!!).  Ciasto chlebowe: Pozostałe składniki chleba dokładnie odważyć i wymieszać w dużej misce. Gdy starter chleba podwoi objętość, dodać go do suchych składników chleba i dodać resztę wody (wg przepisu). Ciasto chlebowe

Codziennik Kuchenny