ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:89/134)

Muffinki Brownie z kaszy jaglanej 161

kaszy jaglanej  - 1 łyżeczka oleju kokosowego  - 2 banany  - 3 łyżki kakao  - 5 łyżek płatków owsianych  - 2 jajka  - garść orzechów włoskich  - 2 łyżki słonecznika  - sezam do posypania  Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy(...)dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek.  Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy w zimnej wodzie. Posypujemy sezamem.( Tą czynność wykonał moja szkrabowa siedząc w chuście) Wstawiamy do piekarnika

Szkrab Je Sam
Chleb z płatkami owsianymi 148

długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze

cucinare
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 261

soli himalajskiej lub morskiej- 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy- 60ml oliwy z oliwek (40g)- 30g siemienia lnianego- 10g słonecznika+ziarna do posypaniaDo misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy), dokładnie zamieszać. Następnie dodajemy mąkę oraz semolinę i dokładnie wyrabiamy, do połączenia(...)odstawiamy w ciepłe miejsce zakryte folią spożywczą na ok. 40 minut. Formę keksową smarujemy bardzo dokładnie oliwą, olejem lub masłem i dokładnie wysypujemy otrębami, ziarnami lub mąką pełnoziarnistą.Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki i dokładnie wygładzamy łyżką maczaną w wodzie.Wyrównane ciasto chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia

Smaczne Zdrowe
Chleb z ziarnami na zakwasie 147

kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 34 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki soli 2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego 4-5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra wody gazowanej 0,5 litra wody ciepłej  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy(...)Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem.  Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenny z ziarnami 112

skoro przesłała to chętnie wam udostępniam :) Więc Mortishia pisze tak: "Składniki: kostka drożdży (100g) 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej 650 ziarna (ja daję słonecznik, dynię, siemię lniane po 1-2 łyżek) 1-2 łyżki otrębów (daje takie jakie akurat mam) 1 litr ciepłej wody masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy Przygotowanie: Drożdże pokruszyć(...)następnie mąkę (ja przesiewam). Do tego dodać ziarna i zalać wodą. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (ja używam dwóch, długiej i średniej) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do foremek do ok. połowy wysokości. Po przelaniu ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 200 st. C - nagrzewa się ok. 20-25 min. W czasie nagrzewania piekarnika ciasto powinno podwoić

Marder&Marder Manufacture
Ciastka z kokosem i czekoladą (bez glutenu, nabiału i cukru) 142

smakoszom też przypadną do gustu. Może nie wyglądają idealnie okrągło i delikatnie popękały, ale nie idealizm wyglądu mi w głowie tylko smak! 😏 Do części z nich dodałam sezam i słonecznik, lecz nie są one koniecznym składnikiem wykonania. Na drugi dzień są równie smaczne, jak zaraz po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 20 ciasteczek: -2 szklanki mąki ryżowej(...)jajo -niecałe pół szklanki wody -50 g gorzkiej czekolady -łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta. 2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tą startą dodajemy do ciasta i mieszamy, dzięki czemu dodatkowo zabarwi się na ciemno

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zdrowe ciastka. Dla każdego 182

diecie i dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia 75 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić(...)zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego! Ja już zastanawiam się nad kolejnymi wariacjami tego przepisu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie burgery z batatów 200

smakowały że pożarłam na 4 gryzy, żeby nie było, wcześniej, jak ciasto wyrastało zapierniczałam w ogrodzie w niesamowitym przyśpieszeniu jak królik z reklamy baterii, żeby mi to ciasto nie przerosło i nie było czemu robić zdjęć, no a Tati niefotogenicznie gryzie. Składniki na 8 sztuk standardowej wielkości (idealni pasujące do moich bułek, no przecież): 500 g ugotowanej kaszy bulgur (waga(...)duży batat (mój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml oleju roślinnego po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, cebulę obrać

greenscarf
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 193

już nie soliłam). Gdy farsz jest odpowiednio doprawiony wbijamy jajko i mieszamy. Wrzucamy farsz do sitka, aby nadmiar wody odciekł i zostawiamy do ostudzenia. Pieczone pierogi ze szpinakiem: Ciasto rozwałkowujemy. Miseczką wycinamy koła o średnicy 12-15 cm. Nakładamy farsz, smarujemy brzegi wodą i zlepiamy – możemy zrobić pierogom ozdobną „falbankę”. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)zlepieniem do góry). Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem / śmietaną lub mlekiem (jeśli macie ochotę można posypać je sezamem, czarnuszką lub słonecznikiem) i pieczemy ok. 20-30 minut w 180°C. Podajemy z sosem: Sos jogurtowy: Do jogurtu wyciskamy czosnek. Dodajemy skórkę otartą z całej cytryny (wcześniej warto przelać ją wrzątkiem

Poezja smaku
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 197

melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej: 20 dag mąki ryżowej 10 dag słonecznika 10 dag siemienia lnianego 7 dag migdałów 2 łyżki nasion chia 5 dag żurawiny 2 łyżki ostropestu plamistego 2 duże łyżki melasy 3 łyżki oliwy z oliwek opakowanie suchych drożdży(...)maszynce, aby wyszła z nich gruba mąka. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. Wodę łączymy z melasą i olejem, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy

Apetyczna babeczka
Chleb wieloziarnisty na krupczatce 449

wolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 płaska łyżka soli morskiej 2,5 łyżki cukru(...)Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżką cukru i mąki pszennej. Odłożyć by zaczęły pracować. Mąki przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki i  końcówką do wyrabiania ciast (hak) miksować na wolnych obrotach około 10-12 minut. Ciasto przykryć pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować

Ala piecze i gotuje
Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 208

mąki żytniej razowej typ 2000) 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik) 20 g soli 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) dodatkowo: ziarna do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godziny). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki(...)wszystkie składniki się połączą. Przykryć dużym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na chleb krótko wymieszać i przełożyć do form. Górę wyrównać zmoczoną łyżką (łyżkę należy maczać w przegotowanej wodzie). Można już na tym etapie posypać chleby ziarnami, wtedy w trakcie wyrastania

Passions hobbies life
Bułeczki z ziarnem 178

mąki pszennej typ 550 150 g mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren(...)cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć

Delicious Titbits
Batoniki czekoladowe 240

pół) 0,5 szkl. mleka kokosowego z puszki (użyłam mleka krowiego) 1/4 szkl. masła migdałowego o temp. pokojowej (użyłam masła orzechowego) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy.Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik.Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać(...)wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 143

sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę(...)przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 228

typ700;  przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika - 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego - 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie) - 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo: - 3 łyżki ziaren do posypania Drożdże rozkruszyć do kubeczka(...)wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy

Smaczne Zdrowe
Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 196

łyżeczka suszonego majeranku ¼ łyżeczki mielonego kminku 280 ml wody 2 łyżki masła 2 cebule 20 dag kiełbasy Dodatkowo jajko i łyżka mleka  do smarowania bułeczek Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek. Sposób wykonania: Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu aż cebula się zeszkli(...)kminek, zeszkloną cebulę, pokrojoną kiełbasę i drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić. Uformować kulę i położyć w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny aż do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki.   Michałek zrobił również kilka bułeczek „przytulonych” to znaczy trzy małe kulki połączył w całość.  Uformowane bułeczki pozostawić ponownie

Na słodko lub wytrawnie