ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:80/134)

MLECZNE BUŁECZKI 107

posypania : mak/sezam/siemię lniane/ pestki dyni / słonecznik  ( według gustu i smaku ) PRZYGOTOWANIE: Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) :  Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!)  mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy  mąkę , dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Chleb z ziarnami i nasionami chia 179

mąki chlebowej żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie

Kuchnia w czekoladzie
Surowa szarlotka 200

masa, wręcz przeciwnie, u mnie zostały spore kawałki słonecznika. Tortownicę wysypujemy cienko wiórkami kokosowymi, układamy na nich masę słonecznikową, dobrze ugniatamy, przykrywamy i chowamy do lodówki. Jabłka myjemy, przekrawamy jak nam wygodnie i trzemy na grubej tarce, dodajemy do nich rodzynki i chia. Jeśli nie mamy chia, jabłka musimy odsączyć bo ciasto będzie bardzo mokre i nie będzie się trzymało

Co na wege obiad?
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami 114

sezamu 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 10 g drożdży instant Najpierw ziarna namaczamy w wodzie, niech poleżą sobie z godzinę. A potem do tego dodajemy całą resztę. I wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, albo jakieś 7-10 minut mikserem. Ciasto będzie paskudne, będzie się strasznie lepiło do dłoni

Marder&Marder Manufacture
Mini bułeczki z ziarenkami 170

rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. 3. Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić

Tradycyjna kuchnia Kasi
Batony owsiane - zdrowa przekąska do pracy i szkoły 192

Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos 1/4 kostki masła 4 łyżki brązowego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb na sodzie 140

kubek maślanki naturalnej (400 ml) 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren do posypania bochenka Przygotowanie: 1. Obydwa rodzaje mąki i sodę przesiałam do miski, wymieszałam z solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam

Kulinarny Pamiętnik
1557. Niezawodny chleb 130

najlepiej reklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 157

łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego     Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn i wodę razem z oliwą ( lub rozpuszczonym olejem kokosowym). Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość gęste, ale bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć

Smaczne Zdrowe
Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem 159

wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)! Robiłam ten chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)!Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiemSkładniki(na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym)600 g mąki pszennej(...)drożdży (u mnie 5 g drożdży instant)ok 550 g wodyWszystkie składniki mieszamy w misce do momentu połączenia, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Ciasto wylewamy na obficie omączony blat. Formujemy bochenek zgarniając ciasto do środka. Układamy bochenek na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W połowie czasu wyrastania wstawiamy żeliwny garnek

UgotujmyTo.pl
PESTO Z MNISZKA 189

Większość miejskich i wiejskich trawników jest obecnie obsypana mniszkami. Niemal każdy spotkał się już z przepisem na "miód" z mniszka, wino lub kwiaty zatapiane

Kasia Sarna
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 136

szklanki słonecznika  1/2 szklanki rodzynek  3 łyżki suchego maku  1/3 łyżeczki cynamonu  1/3 łyżeczki kardamonu  2 łyżki syropu klonowego lub z agawy  2 łyżki oleju  ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Moja Mama Gotuje
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 145

został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy

królestwo garów
Ciasto z malinami i bezą / Raspberry meringue pie 163

pieczenia. Wylepić tortownicę ciastem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut (aż lekko się zarumieni).  Nadzienie:  -2 słoiczki dżemu malinowego/ truskawkowego - 2 garście malin mrożonych Na przestudzony spód wyłożyć dżem oraz mrożone maliny.  Beza:  -7 białek  -150g cukru pudru  -2 łyżki cukru białego  -słonecznik, wiórki kokosowe do posypania

Receptura smaku
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 211

miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam

Kuchnia u Krysi
Bezglutenowy chleb z ziarnami 362

ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę i wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj całość - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przykryj sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi, żurawiną i słonecznikiem 212

szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka   Masło lub olej roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby  płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać

Chocolate Muffin Blog
Chleb wieloziarnisty II 111

łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie

cucinare
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 193

wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa: 150 g namoczonych przez noc, obranych ziaren słonecznika 1,5 szklanka mleka kokosowego 2 pełne łyżki

W kuchni Karmel-itki
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 218

drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem z cebulą i słoneczkiem umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania