pestki słonecznika, posiekana czekolada (u mnie: garstka żurawiny, garstka pestek słonecznika, 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Banana rozgnieść w miseczce widelcem, dodać płatki owsiane, papkę owsianą (jeśli nie mamy - zwiększyć ilość płatków owsianych) i ulubione dodatki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne - dodać więcej płatków owsianych. Wszystko dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanego
Domowa Cookierenka Agiskładniki tj. obie mąki, płatki owsiane i jęczmienne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemniania lnianego, pestki dyni i sól.Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną
Gospodyni Miejskapełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem
Proste Potrawyodżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie - po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu - 4 łyżki oleju kokosowego
SMYKWKUCHNImakaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim. Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto.składniki:100 g rukoli10-12 suszonych pomidorów z oleju4-5 ząbków czosnku5 duzych listków bazylii3 łyżki ziaren słonecznika,dyni, orzeszków piniowych1/2 szklanki oliwy lub też oleju z pomidorków2 łyżki startego
Monia miesza i gotujeeksperymentalny przepis na bezglutenowe pierniki. Są nieco trudniejsze w wykonaniu i mają trochę inną strukturę niż te tradycyjne (są bardziej kruche), ponieważ to właśnie gluten odpowiada za elastyczność ciasta. Podstawą jest mąka kukurydziana, którą dostaniecie już w praktycznie każdym większym sklepie, oraz mąka jaglana, z którą może być więcej problemów. Na pewno jest do kupienia w większości sklepów ze zdrową(...)konsystencji. 2. Słonecznik zmiel drobno w blenderze, następnie wymieszaj z dwoma rodzajami mąki, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sito, ewentualne niezmielone kawałki wrzuć jeszcze raz do blendera. Wszystko musi mieć drobną strukturę. 3. Wlej do miski przestudzony olej z miodem, dodaj jajko i wymieszaj. Wlej wodę. Następnie dodawaj mąkę w trzech turach. Jeśli ciasto się klei
Powiedz dietom nietrwałość zdecydowanie na tym cierpi. Prawdziwi amatorzy dobrego pieczywa mają tylko jedno wyjście … upiec samemu. To wcale nie jest trudne ani nawet czasochłonne, bo choć sam proces od wyrobienia ciasta do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje prawie cały dzień to nasza praca to maksymalnie 20 minut, przez resztę czasu chleb zajmuje się sam sobą - rośnie. Ja piekę chleb już(...)pszennej razowej typ 2000, 150g mąki pszennej typ 650, 3 łyżki zakwasu żytniego, 2,5 łyżeczki soli, 500 ml wody, 2 garści siemienia lnianego, 100g pestek dyni, 2 garści ziaren słonecznika. Rodzaje mąk można dowolnie zmieniać, ja czasami dodaję mąki gryczanej, orkiszowej albo żytniej razowej, można też stosować swoje ulubione dodatki np., śliwki suszone, orzechy, czarnuszkę itp. Ważne aby zachować proporcje
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: 1 opakowanie mix sałat,jak również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju
kgwjanczewozakwasu, wystarczą suche drożdże i ocet. Przepis podpatrzyłam na blogu zamieszana.com , która z kolei podejrzała go jeszcze gdzie indziej. Przyznaję, że recepturę odrobinę zmodyfikowałam ilościowo pod swoje potrzeby, aby ciasta chlebowego wystarczyło akurat na jedną, mniejszą blaszkę. Polecam wypróbować, nie zawiedziecie się! Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g(...)orkiszowych - można zastąpić otrębami pszennymi lub innymi + łyżka otrąb do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem 3 łyżki nasion lub pestek - u mnie po łyżce nasion siemienia lnianego, słonecznika i pestek z dyni 2 łyżeczki soli - płaskie 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% WSP "Społem" Kielce 500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie
Grunt to przepis!mąki orkiszowej białej -1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 1 kopiasta łyżka -18g drożdży świeżych -1,5 szklanki letniej wody -3/4 szklanki ziaren(m.in mak, siemię lniane, słonecznik) -2 żółtka + jedno białko -3/4 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -1,5 łyżeczki soli morskiej -3 łyżki oleju kokosowego(lub masła) Drożdże rozkruszyć i zrobić zaczyn z małą(...)żeby odpoczęło) i wyrobić jeszcze raz. Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo-mąką orkiszowa bardzo tego nie lubi i potem ciasto robi się gumowe. Lekkie dwukrotne wyrabianie w zupełności wystarczyło. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania(pod przykryciem
Smaczne Zdrowewymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba(...)wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce
kuchnia doskinasion/pestek (u mnie pestki słonecznika ) 2 łyżki soli (płaskie) 1 łyżka cukru (płaska) 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% 500 ml ciepłej wody Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. (Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą
Di gotujecynamonu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka bakalii - słonecznik, migdały, rodzynki, daktyle (pokrojone w kostkę), orzechy, czyli wszystko to, co macie pod ręką;) Sposób przygotowania: Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka i wanilię - ubijać. Dodać mąkę, sodę, cynamon, sól - wymieszać. Dodać płatki i bakalie - wymieszać. Ciasto - gęste - formować w małe kuleczki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia smakówłyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika 6 szklanek letniej wody Ziarna dodać można wedle gustu. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam ziarna siemienia lnianego i sól. Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas. Wlałam wodę. Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto. Wyrabiałam je przez około 15 minut aż odchodziło od miski
potrawyregionalneMazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka
pieprzny smaczek