ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:64/134)

Batoniki marchewkowe 142

  Składniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona

Gotowanie moimi oczami
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 176

łyżeczką cynamonu, wystudzonym podprażonym słonecznikiem oraz z rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb bez mąki 166

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później

moj przepis na
Dyniowe kotleciki 195

mojprzepisna.pl | Dyniowe kotleciki Kolejna potrawa z udziałem dyni, tym razem na wytrawnie. Przepyszne i proste kotleciki z dyni, pieczone w piekarniku, najlepiej smakują z kwaśną śmietaną

moj przepis na
Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi 194

które były dość suche i nie smakowały zbyt bananowo :D Do owsianki już nie chciałam ich dodawać, a zostały dwa, mocno dojrzałe i stwierdziłam, że najlepiej sprawdzą się w cieście lub ciasteczkach. Trafiłam na taki prosty przepis(naprawdę błyskawiczny, nie trzeba nawet używać miksera) i okazało się, że wybór był dobry, wszystkim smakowały :) Są wilgotne i miękkie, najlepsze w dniu(...)kokosowego 1 łyżka nasion słonecznika łyżeczka masła orzechowego 1 płaska łyżka nasion chia 3-4 posiekane orzechy włoskie lub pekan Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane i nasiona. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ok. łyżkę ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć

FitKot
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 155

nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)"Składniki:200 g masła3/4 szklank brązowego cukru 2 jajka400 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaduże opakowanie pestek(...)spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka fit z ziarnami ekspandowanymi 406

użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega na oddziaływaniu gorącej pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią się lekkie, jakby nadmuchane (moje dzieci nazywały je chrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek(...)bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi. 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej 5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa 2-3 łyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kolorowy chlebek 188

świeże 5 szt. Olej 2-3 łyżki Sól i pieprz do smaku Ziarna dyni, słonecznika i lnu Tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka utrzeć z margaryną, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawami do smaku. Oliwki odsączyć, pokroić w talarki i dodać do ciasta. Paprykę , pieczarki oczyścić, drobno pokroić i lekko zeszklić na tłuszczu, po czym dodać do ciasta. Wszystko

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasteczka orkiszowo-słonecznikowe z porzeczkami 178

Już dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb razowy na zakwasie 193

cukru demerara Składniki wymieszać - można w maszynie do chleba , można też mikserem -z hakiem Ciasto będzie lepkie i luźne - takie ma być. Pozostawić aby wyrosło około 1 - 1 1/2 godziny. Następnie zamieszać, wyjąć i przełożyć  do foremki wysmarowanej i obsypanej otrębami, lub ziarnami słonecznika. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 2 - 3 godzin. Jeśli jest chłodno

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 180

mąka żytnia typ 2000 ) 6 g słód jasny 30 g siemię lniane 15 g słonecznik 300 g woda (65-70°C)  Nasiona uprażyć na patelni. Wymieszać wszystkie składniki z wodą (65-70°C), przykryć i zostawić na 3 godziny w temp. 65°C Ciasto cały zaczyn cała zaparka 210 g mąki pszennej typ 1050 210 g mąki pszennej

Przepisy na domowy ser i chleb
BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY 194

gryczaną ) 25 g drożdży świeżych * lub 7 g drożdży instant 550 ml wody 2 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu lub cukru Wykonanie : *W przypadku drożdży świeżych należy najpierw zrobić zaczyn Miksujemy wszystkie składniki ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ) , przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Marcepanowa kuchnia
Ciastka owsiane z bakaliami 173

orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wsypać płatki i otręby. Wymieszać i odstawić mikser. Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką

My simple kitchen
Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni 177

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin

Bajeczna Kuchnia
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 188

słonecznika pół szklanki żurawiny suszonej pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy

sierotka maRysia w kuchni
MENU NA PRZYJĘCIE 218

roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe  podawane na zimno z  sos tysiąca wysp humus  z tortillą i suszonymi pomidorami  naleśniki z gorgonzolą Oprócz w/w potraw będą oczywiście jeszcze ciasta, tort i napoje :-)  Mam nadzieję, że pomogłam Wam w dokonaniu wyboru

pieprzny smaczek
Domowe grahamki 202

łyżeczka soli  20 gramów drożdży  400 ml mleka  60 gramów ziaren słonecznika  garść ziaren dyni  Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem

Krakowskie smaki Ani