ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:82/134)

Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 223

pestek dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka oliwy 300 g ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać

FitKot
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 195

soli 200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki jogurtowe. 151

czasie wyjmujemy ciasto z miski, delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 16 części i formujemy kształtne, okrąglutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem, makiem, kminkiem, słonecznikiem, płatkami owsianymi, czy co nam tam jeszcze wyobraźnia

Rozpustne gotowanie
Szpinakowe placuszki z mąki gryczanej 199

jajko, - 1/4 szklanki słonecznika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - olej do smażenia, - przyprawy - mniej więcej: 5 szczypt pieprzu, 3 ząbki czosnku, 3 szczypty czerwonej papryki, sól do smaku. To wersja lekko aromatyczna - można dodać więcej przypraw. Przygotowanie: 1. Szpinak podsmażamy z przyprawami i studzimy. 2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Chleb gryczany z ziarnami 205

pestek słonecznika,1 łyżka soli.  Przepis na 2 keksówkiPrzygotowanie:    Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy  łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Odstawiamy

Aga w kuchni
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 553

250g kaszy gryczanej białej (nie palonej) - ok.600g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - +/-100g wody (do uzupełnienia na drugi dzień) Dodatkowo: - 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej - 40g ziaren słonecznika - 15g nasion chia - 20g płatków gryczanych - 30g otrębów gryczanych + do obsypania chleba: płatki gryczane i ulubione ziarna - u mnie siemię lniane Kasze przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć(...)uzupełnić wodą, do poziomu z poprzedniego dnia, ja dolałam 100g (ml), ponownie zamieszałam i odstawiłam. Gdy zawartość garnka wyraźnie się spieni, u mnie po 24h, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Gdy mamy w pomieszczeniu chłodniej, może się okazać, że nasze kasze będą gotowe dopiero po 36h (musimy co jakiś czas kontrolować, by kasza była całkowicie przykryta wodą). Ja swoje odstawiłam

Smaczne Zdrowe
Ciastka zbożowe 148

Obiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb z surowymi ziemniakami. 208

nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej

chleba naszego
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 176

paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków

kruche babeczki
Kruche ciasteczka owsiane 272

pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach.   PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki

Smakowy Raj
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 162

miski, wsypać garść łuskanego słonecznika i tyle samo rozgniecionych orzechów włoskich (wsypać pierwej do woreczka 1-razowego, rozgnieść dnem rondelka) oraz 7 g drożdży suszonych. Dolać 350 ml wody o temp. 30-37 stopni, w której uprzednio rozpuszczone zostało 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę

Right Behind The Kitchen
CIASTECZKA NA POŻEGNANIE 184

kostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C.  Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać

chili & sugar
Chleb drwala 189

żytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki:1 opakowanie mieszanki na chleb drwala310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka owsiane 207

dyni, słonecznik, rodzynki  czekolada  0,5 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło  2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę.  Ciasto wychodzi bardzo

Czerwona Porzeczka
Tarta z kremem jaglanym bez pieczenia (Zdrowe słodycze #5) 233

Moja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)daktyli  1 łyżka płynnego miodu ( u mnie akacjowy) szczy pt a soli morskiej *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika Masa jaglana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki

Kto ugości moich gości?
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem i dynią 196

garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać wodę i wyrobić mikserem - ok 2-3 minuty.  Istotną kwestią jest gęstość ciasta - zauważyłam, że różnica

Ze smakiem bez glutenu
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 144

nasion słonecznika • 6 łyżek pestek dyni • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1/2 łyżeczki soli • 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre • 2 jajka • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki oleju Wykonanie: • Wymieszać składniki suche osobno i mokre osobno. • Dodać mokre do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. • Ciasto nakładać

To co kocham
Środa na bogato 201

Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem siemienia lnianego i słonecznika, z płatkami orkiszowymi

Kucharzyca
Chleb z garnka - najprostszy przepis na chleb!!! 152

dowolne dodatki (suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, itd.) można pominąć ten krok Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora

Malinowo w kuchni
Batony musli 499

Jeśli  nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków

Proste Potrawy
Bułki pełnoziarniste na zakwasie 104

sól, 2 łyżeczki nasiona słonecznika, 1/3 szkl sezam, 1 łyżka siemie lniane, 1 łyżka nasiona dyni, 1 łyżka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem. Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
Placuszki na maślance z "ziarenkami" 159

Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

Kto ugości moich gości?
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 158

soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda W piątek po południu do zakwasu z poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru

Weekendy w domu i ogrodzie