ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:48/67)

Truskawkowiec 629

bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy(...)wystawała nad formę. Gdy galaretka z truskawkami zacznie krzepnąć (będzie miała konsystencję bardzo gęstego kisielu) przekładamy ją na biszkopt wyłożony w keksówce. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Nadmiar ciasta odcinamy, górę lekko dociskamy (na 20 minut obciążyłam ciasto deseczką, a na wierzch postawiłam zgrzewkę 0,5 l wody mineralnej). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 3 godziny, aby galaretka

mojewypiekiinietylko
Drożdżowy zawijas 152

mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę(...)Posypujemy rodzynkami i zwijamy do środka. Końcem rolady do spodu wkładamy do przygotowanych wcześniej keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając by dobrze zlepić boki. Najlepiej zawinąć je również pod spód. Smarujemy odrobiną mleka wierzch i posypujemy delikatnie cukrem kryształem. Zostawiamy pod przykryciem w cieple jeszcze ok 20 minut do wyrośnięcia. 5. Ciasta wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 172

milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób

Rozpustne gotowanie
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 215

wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę kroimy na 7 równych części i układamy w odstępach w tortownicy

My Culinary Art
Baba drożdżowa z kajmakiem 211

ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec

Moje domowe kucharzenie
Ślimaki z różą 140

Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu. Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy

Lawendowe Niebo
Makowiec zawijany 175

ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego

Aga w kuchni
Mazurek chałwowy 210

Święta nierozerwalnie kojarzą mi się ze słodkościami i nic na to poradzić już nie mogę. Choć pasztet, rolada z indyka, żurek i schab ze śliwką to wspaniałe świąteczne potrawy, to jednak zdecydowanie w tej chwili marzę o pożarciu kawałka sernika albo mazurka. Taka jestem słodka dziewczyna :) Co jednak zrobić z takim małym człowiekiem, któremu większa ilość cukru nie służy(...)miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła 2 jajka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, słodzidło i masło – posiekać je drobno. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto tak, by powstała jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:1, większą położyć na arkuszu papieru do pieczenia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i cukrem kokosowym 205

jajko, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 300

margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki- ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny- ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra- placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem- zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada- kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetrów i układać na blasze wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 198

lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto i krem z lodówki. Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką, rozwałkować w kształt kwadratu o boku 35 cm (grubość ok. 0,5 cm). Rozsmarować krem budyniowy (jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie rozłożyć równomiernie masę makową. Zwinąć w roladę. Zlepić końcówki. Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać(...)ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać łyżką. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany (za rzadki lukier wchłonie się w ciasto i nie będzie widoczny). W razie potrzeby (gdyby lukier był zbyt gęsty i nie dawał się mieszać) dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny. Gotowym lukrem posmarować drożdżówki. Na podstawie przepisu

Moja Delicja
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 237

miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek, smarujemy je masą makową i zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Nasze drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej

Walijskie Pichcenie
Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym 170

pudru wymieszanego z cynamonem  oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę. Na to przelewam kakaowe ciasto  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°-180°C na 20-30 min.  Upieczone wyjmuję z blaszki odwracając jabłkami do góry na deseczkę wyłożona ściereczką i zwijam w roladę. Odstawiam by wystygła

Ciasteczkowy Potwór
Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem 169

mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz porwany na małe kawałeczki marcepan. Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Roladki układamy

Mienta blog
Wianek drożdżowy z serem 274

pomocy miksera.Ew. można dodać inne ulubione aromaty.Dodatkowo:* 20 dkg rodzynek* 1 jajko do posmarowania wiankaKiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt ok 20 na 40 cm. Posmarować masą serową i posypać rodzynkami.zwinąć w roladę a następnie złączyć brzegi formując okrąg. Ponacinać brzegi co 2-3 cm. Posmarować rozmąconym jajkiem

Malinowa Kawiarenka