ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:44/67)

Francuskie mini szarlotki 260

czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków).  Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Drożdżówki z dżemem malinowym 194

wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Moje rosło około 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Na całej powierzchni rozsmarować dżem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż

Jemy Pijemy
ŻARŁOSTACJA - szkoda, że już po :( 141

NASZE MENU Subtelna i kobieca rozpływająca się w ustach - niebiańska delicja! Pavlova Najlepiej smakuje między posiłkami. Mleczna kanapka Malinowa królowa. Rolada malinowa Powiało chłodem, zapachniało truskawkami. Truskawkowy sernik na zimno CanelaKabakSuprise, czyli zgadnij kotku co mam w środku. Ciasto z cukinią i cynamonem Toffik. Sernik czekoladowy z toffi E-kler. Eklerki z truskawkami SweetTube. Rurki z kremem Pestka. Dyniowe Muffiny

Kuchnia w opałach
Makowiec 180

żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia.Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć w kilku miejscach

Sama słodycz i szczypta chili
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 214

siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości.Doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ).Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości.Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ).Kroimy na 6-8 plastrów.Każdy lekko zgniatamy na ukos.Układamy na blasze  , smarujemy odrobiną mleka.Wk

Ostra na Słodko
Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 133

kostkę. Dodać do cukru. Rodzynki zalać wrzątkiem by stały się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników.Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na karmelu. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.Piec

Food Square
Gniazdka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i parówką 232

Ciasto francuskie należy do tych trudnych i pracochłonnych. dlatego dla mnie i pewnie dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam  

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 203

poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej i szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły

Marta Gotuje
Sakiewki z ciasta francuskiego 52761

formy jak na przykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość że przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, garść oliwek, duży pomidor, kilka plastrów sera żółtego, kilka plasterków kiełbasy żywieckiej, oregano

Kuchnia Pełna Pasji
Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami 170

ślimaczki sporo urosną i zapełnią całą foremkę) i posmarować masłem.Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki (u mnie na 10 grubszych kawałków) i układamy je luźno w tortownicy (tak, by nie stykały się).Pozostawić do napuszenia na 10 min.Piec ok. 40 min. albo do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero po kilku minutach.Lukier:Cukier puder wymieszać z sokiem

Kraina Miodem Płynąca
Stromboli – zawijana pizza 223

odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, prostokątne placki. Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami, rozsmarowujemy na plackach. Nakładamy na nie również starte sery, pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną bazylię. Placki zwijamy w roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rolady smarujemy oliwą i posypujemy

e-PrzepisyKulinarne
Migdałowa rolada z poziomkami 173

składniki:4 białka150 g drobnego brązowego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytryny75 g tartych migdałów Back Mitpłatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście150

Monia miesza i gotuje
DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI 223

zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini

Walijskie Pichcenie
Cynamonowa rolada drożdżowa 229

około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut o upieczeniu obsypujemy pudrem lub płatkami migdałowymi, Smacznego

Luźna Kuchnia
Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku 45967

Zapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda, edamski lub podlaski 3 czubate łyżki majonezu  <- klik ( użyłam domowej roboty ) 1/2 kg filetów drobiowych przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat ) olej do wysmarowania papieru do piecz. Nadzienie pieczarkowe około(...)przez 25-30 min do ze złocenia. 5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop

Gotowanie...to proste !