ciasto pychotka - 658 przepisów (strona:37/44)

Muffinki czekoladowe 175

kaloriami :) Kilka prostych składników i gotowe. W przypadku muffin czekoladowych smak zależy od czekolady jaką damy, ja testowałem z czekolada gorzką, mleczną, białą czy miętową i z każdą są pychotka :) Składniki: 300g mąki 150g masła 150g cukru 100g dowolnej czekolady 150ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka cukier wanilinowy  Masło(...)Masę przekładamy do foremek (u mnie wyszło około 14 szt - masy delikatnie ponad połowę foremki) - za pierwszym razem gdy piekłem muffiny naładowałem całe foremki po brzegi - w konsekwencji czego ciasto delikatnie wypłynęło na cała blachę w piekarniku hehehehe :) Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C opcja termoobieg. Wstawiamy foremki do pieca i pieczemy 25-30min aż muffiny pięknie urosną

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Tiramisu 127

Nie wiem czy wiecie, ale deser tiramisu tradycyjnie podaje się w upalne dni na drugie śniadanie, w akompaniamencie mocnej kawy espresso. Istnieje kilkadziesiąt przepisów na tiramisu

Rusty Fork
Fit żytnie drożdżówki z borówkami 223

Bułki drożdżowe- pychotka! Najlepsze z owocami- takie kupujemy w sklepie spożywczym.. A gdyby tak zrobić domową wersję? Znacznie zdrowszą i do tego "FIT". Kupne bułeczki drożdżowe obfitują w kalorie, do tego te niezdrowe.. Przecież możemy zrobić własne, takie, po których spożyciu nie będziemy się martwić o naszą linię, a co najlepsze - będziemy mieć pewność, że "karmimy" organizm samymi(...)3łyżki ksylitolu ok 50g borówek WYKONANIE: drożdże zalewamy łyżką wody, dodajemy szczyptę ksylitolu- mieszamy i odkładamy mąkę mieszamy z ksylitolem białkiem i mlekiem rozpuszczone drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta- całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do urośnięcia gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia (możemy użyć odrobinę mąki żytniej, aby ciasto było mniej lepiące)- formujemy okrągłe ksztalty wyłożone ciasto dekorujemy

healthy dreams
Zupa szpinakowa z naleśnikami 240

Zachęcam! Składniki: opakowanie szpinaku w liściach 1 l rosołu bądź bulionu z kostek pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa jogurt naturalny naleśniki Przepis na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki(...)dodajemy także jogurt (do garnka lub bezpośrednio na talerz). Zupę można podać z makaronem albo naleśnikami. Usmażone naleśniki należy zrolować, a potem pokroić na paseczki, które wrzucamy do zupy. Pychotka

upichcic
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 168

był tak kuszący, że niestety nie dotrwaliśmy do etapu, kiedy ostygł, dlatego nie widać na zdjęciach ładnej jego faktury, bo kroiliśmy go jeszcze na gorąco i pochłanialiśmy z masłem. Pychotka. Swoją charakterystyczną fakturę, chleb zawdzięcza wyrastaniu w koszyku. Niestety, z tego wszystkiego zapomniałam naciąć bochenka i chlebek z jednej strony delikatnie pękł, co jednak w niczym nie ujmuje jego smaku(...)letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy bochenek, przekładamy go do kosza i odstawiamy na kolejne

Mieszam w Garnku
Pychotka budyniowo - bananowa. 223

Pychotka budyniowo - bananowa. Składniki : Biszkopt jasny : 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry(...)Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę

Przepisy i porady kulinarne
CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 240

Kolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje...Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami.Składniki:- 360g mąki orkiszowej białej(...)przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg).Odstawiamy do wystudzenia

Smaczne Zdrowe
Pomidorowa bez konserwantów 207

potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości, zupa jaką gotowała mama czy babcia bez tych wszystkich kostek, weget a smak dokładnie taki jak dawniej. Pychotka. Wywar: 40 dkg łopatki 40 dkg żeberek  włoszczyzna cebula przypalana pęczek pietruszki sól, pieprz 3 listki laurowe łyżeczka majeranku 5 kulek pieprzu 2 kulki ziela ang. Dodatkowo: 2 puszki(...)dodać też śmietankę, ja wolę bez ;) Makaron: na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez maszynkę lub zwijamy ciasto w rulonik i kroimy w paseczki. Wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok. 5 minut

Pelusiowa Kuchnia
Naleśniki z serem i borówkami 144

propozycja nie tylko dla naleśnikożerców. Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe. Naleśniki z serem możecie komponować z dowolnymi owocami, lecz u mnie ostatnio królują właśnie borówki. Pychotka! Naleśniki z serem i borówkami - składniki: (około 8 sztuk o średnicy 18-20 cm) Placki naleśnikowe:   1 jajko 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki wody gazowanej(...)Następnie wsypać mąkę i cukier/ksylitol z cukrem waniliowym. Po ponownym rozmieszaniu dodać olej/roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się. Przygotować nadzienie. Twaróg połączyć

Di gotuje
Brzoskwiniowiec z masą makową 189

Ponieważ dawno nie piekłam żadnego ciacha, naszło mnie na eksperyment z serkiem mascarpone i masą makową. Jak dla mnie pychotka:) A Wam polecam zrobić, żeby się przekonać :) Składniki: Tortownica 26cm: Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa(...)szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 178

Pyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, następnie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut (w tym czasie ma podwoić objętość). Jeśli przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 475

    Sernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku

Smaczne Zdrowe
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 228

Smak po prostu poezja. Polecam baaardzo gorąco, ten chleb uda się każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który jest zbędny (dałam więc też mniej(...)wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy

Smaczne Zdrowe
Placuszki z serka homogenizowanego 147

składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców! 100 g produktu to tylko 54 kalorie. A jak w smaku?  Dla mnie pychotka! Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć(...)połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha

Kuchnia MagdaLeny