Nie wiem jak to jest u Was ale na weekend ciacho musi być. Co prawda często też jest w ciągu tygodnia coś słodkiego ale na weekend
Ewa w kuchniniewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Idealna na nadchodzące Święta, ale również na co dzień, do popołudniowej kawki. Babeczka bardzo zaskoczyła mnie smakiem, szczerze to nie spodziewałam się iż wyjdzie taka pychotka. Nigdy nie dodaję mąki ziemniaczanej ani do biszkoptów ani do babek, tutaj zrobiłam wyjątek, troszkę tylko zmniejszyłam jej ilość. Makę pszenną zamieniłam na orkiszową i wyszła meeega pyszna babeczka. Babeczka(...)dodać ksylitol z wanilią lub cukier waniliowy.W drugiej misce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników.Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić
Smaczne Zdrowe(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); +* Zapraszam na pyszną szarlotkę w pucharkach. Hit każdej imprezki. Niebiańsko smaczny deserek, który zrobisz w szybkim czasie. Pyszny deserek z
Olcia gotuje!Pyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy(...)trochę cięższe blaty czekoladowe, ale równie smaczne, które bardzo dobrze się kroją. Przełożyłam je dwoma rodzajami kremów - z dodatkiem nutelli ( pychotka! ) oraz śmietankowym. Wierzch wykończyłam fajną i szybką w przygotowaniu polewą z dżemu z owoców leśnych. Tort jest naprawdę pyszny i wcale nie jest pracochłonny! Najlepszy oczywiście na drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo polecam :). Biszkopt
Opowieści z piekarnikabułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się zacznie gotować to zmniejszyć gaz. Gotować babkę 1.20 minut. Po ugotowaniu zaraz otworzyć formę. Poczekać 10 minut i wyjąć babkę. Dowolnie udekorować i serwować. Pychotka
Kuchnia PokoleńSą po prostu rewelacyjne -niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne na podwieczorek do kawki. Nie są mocno słodkie, dlatego można sobie pozwolić na więcej.... proste do zrobienia
Swojskie jedzonkoSernik kawowy z czekoladą – Bardzo lubię kawę, a połączenie kawy i sernika to dla mnie poezja :). Zapraszam na pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z
Mała Cukierenkaworeczek. Wkładamy wtedy ciasto do woreczka, I robimy pożądaną przez nas końcowkę :) Pamietać musimy że piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 C.Pieczemy ok 14 min.Gdy nasze curros są złote- wyłączamy pekarnik I trzymamy je ok 5 min jeszcze w piekarniku.Wyciagamy . Nasze churos obtaczamy w mieszance drobnego cukru z cynamonem, lub maczamy w płynnej czekoladzie :) Pychotka.... Smacznego
Smaki EdytySałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5
Kuchnia MagdaLenyPyszne ,wilgotne i mięciutkie bułeczki maślane.Idealne na śniadanie, piknik ,do pracy czy do szkoły.Możemy zrobić je również z czekoladą lub rodzynkami,będą równie smaczne.Mo
Swojskie jedzonkoCzekoladowa beza z malinami i borówkami – Dzisiaj zapraszam na pyszną, mocno czekoladową, słodką bezę. Ozdobiona jest niesłodzoną śmietanką i owocami. Bardzo aromatyczna, cudownie pachnie podczas
Mała Cukierenkaciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni. Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny,truskawki i ostatnio wypróbowany zmiksowany świeży ananas. Pychotka
potrawyregionalnePychotka! Składniki (na dwa placki) 2 jajka 100 g sera twarogowego 30 g sera żółtego 30 g mąki pełnoziarnistej (2 pełne łyżki) 30 ml mleka sól do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku masło klarowane do smażenia Sposób wykonania: 1. Twaróg, mleko, jajka, sól , proszek do pieczenia i mąkę dokładnie zmiksować. 2. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do ciasta wraz
Kuchnia domowa Animiejscu. Ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć, a jak grzeszyć to nie byle czym, tylko konkretnie i na bogato. Ja niestety hedonistką nie jestem i takie pychotki degustuję z wyrzutami sumienia, ale rodzina owszem, nie odmawia. Kariera kulinarna tej Krówki może nie jest ciekawa ale krótka. Dość dawno, kiedy jadłam ją pierwszy raz, bardzo mi zasmakowała, dlatego też(...)gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. • Wystudzić, otworzyć i przemieszać. Polewa czekoladowa • Rozpuścić na parze pokruszoną czekoladę ze śmietanką cały czas mieszając. Składanie ciasta • Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. • Masę budyniową posypać posiekanymi orzechami. • Orzechy polać masą kajmakową. • Wierzch polać polewą czekoladową. • Kroić po schłodzeniu, najlepiej w lodówce
To co kochamjakiś czas można zgrzeszyć, a jak grzeszyć to nie byle czym, tylko konkretnie i na bogato. Ja niestety hedonistką nie jestem i takie pychotki degustuję z wyrzutami sumienia, ale rodzina owszem, nie odmawia. Kariera kulinarna tej Krówki może nie jest ciekawa ale krótka. Dość dawno, kiedy jadłam ją pierwszy raz, bardzo(...)wolnym ogniu przez 2,5 godziny. • Wystudzić, otworzyć i przemieszać. Polewa czekoladowa • Rozpuścić na parze pokruszoną czekoladę ze śmietanką cały czas mieszając. Składanie ciasta • Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. • Masę budyniową posypać posiekanymi orzechami. • Orzechy polać masą kajmakową. • Wierzch polać polewą czekoladową. • Kroić po schłodzeniu, najlepiej
To co kocham