przygotowaniu. Mięciutkie i pulchne. Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem, smażone na maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej 2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego
potrawyregionalneciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa! Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa
Jadło i czytadłoPyszne delikatne i kremowe ciacho bez pieczenia- na zimno czyli idealne na ciepłe dni,zrobiłam je na święta-pychotka,zdjęcia zrobione na szybko bo znikało błyskawicznie-polecam Przepis zaczerpnęłam ze strony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki(...)mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki
Swojskie jedzonkoPyszne delikatne i kremowe ciacho bez pieczenia- na zimno czyli idealne na ciepłe dni,zrobiłam je na święta-pychotka,zdjęcia zrobione na szybko bo znikało błyskawicznie-polecam Przepis zaczerpnęłam ze strony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki(...)mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki
Swojskie jedzonkosłodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie delikatne, chruściki też takie wyszły, mimo, że robione w błyskawicznym tempie(...)resztę mleka, roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić.Odstawić pod przykryciem , w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany lekko mąką blat, lekko rozpłaszczyć dłońmi i wycinać z ciasta paski, które następnie pokroić na mniejsze kawałki, przez środek zrobić nacięcie i przewinąć przez nie ciasto. Moje
Smaczne ZdrowePyszne i kremowe ciasto bez pieczenia, masa kajmakowa, serki homogenizowane, mascarpone i bita śmietana do tego nutella i czekolada, chyba nie muszę pisać więcej, będzie po prosty pychotka
Swojskie jedzonkoSezonowe owoce to złoto, zwłaszcza w słodkich wypiekach! Idealnie nadają się jabłka oraz nektarynka! Pychotka! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 20 ml oleju rzepakowego
Truskawkowa Fiestasiekane kotlety z filetów z kurczaka oraz młodej kapusty, z dużą ilością zieleniny - koperku i szczypiorku. Pychotka! Młodą kapustkę należy wcześniej drobno poszatkować oraz krótko obgotować we wrzącej wodzie. Obgotowaną i odsączoną kapustkę oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane kotleciki są delikatne
Kuchnia MagdaLenyOstatnią naszą propozycją podczas „kruchego tygodnia” jest pewnie wielu z Was znana Pani Walewska (Pychotka). Standardowo robimy ją w prostokątnej formie – takiej
Kuchenne Wariacjeobsypuję serem i odrobiną oregano. Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną dobrze sklejając końcówki. Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem. Zapiekam ok 20 minut w 200 oC. Pychotka :D Sposób 1 : Sposób
Mechanik w kuchniPrzyznam ,że dieta zmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił
W kuchennym oknie Ewypychotka. To było więcej niż pewne, że go kiedyś sama zrobię . Przedwczoraj własnie naszła mnie ochota na małe słodkie conieco. Mój plan był jasny - zrobić kołocz śląski z budyniem! Ale cóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego
RITA food channelMoja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych(...)Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. ? Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. ? Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. ? Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy ? Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. ? Dodać posiekane bakalie. ? Kluski ułożyć na talerzu
To co kochammakiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko(...)podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. • Dodać posiekane bakalie. • Kluski ułożyć
To co kochamwiedeńskiego, więc teraz będzie co nadrabiać, bo sernik jest przepyszny. Bardzo delikatny, ale też taki treściwy, serowy. Pychotka... Sernik zdecydowanie inny niż te, które dotychczas piekłam. Wyczulam tylko na wielkość tortownicy. Sernik bardzo mocno bowiem wyrasta, potem równo opada. Ja po wlaniu ciasta miałam pełniutką formę. Za drugim razem porobiłam małe barykady z papieru do pieczenia, dzięki temu sernik
Smaczne Zdrowe