wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą
Kuchnia Łukaszazmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii oraz skórka pomarańczowa. Z poniższych proporcji można przygotować około 40 sztuk. Ciasteczka orzechowe Składniki: 120g mąki pszennej 20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 70g masła 60g cukru pudru 50g orzechów włoskich 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka starta(...)blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - formować i piec kolejne ciasteczka - wystudzone ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają się ładnie spłaszczyć widelcem, należy odczekać, żeby ciasto nieco zmiękło
Smakołyki BerenikiCiasto: 500 g mąki, 125 ml mleka, 15 g drożdży, 3 jajka, 50 g cukru, 50 g roztopionego masła, 150 g zimnego masła, szczypta soli, masa orzechowa: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru 25 ml wody 400 g jagód, jajko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące(...)upiekłam dwa ciasta w tortownicy o średnicy 16 cm). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wzdłuż dłuższego brzegu rozsmarować masę orzechową, na niej ułożyć jagody. Zawinąć ciasto w rulon, a następnie włożyć do tortownicy zwijając w „ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając. Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówobłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna Kuchniaspektakularnie rośnie, że pierwszą karpatkę którą upiekłam, można było nazwać himalajką. Parzone ciasto, z którego przygotowuje się ptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym przygotowałam pod wpływem chwilowej zachcianki na coś do kawy. W godzinę były gotowe(...)polewać łyżką albo zanurzę czapeczki ptysi w czekoladzie, żeby uzyskać ładniejszy efekt. Kto się skusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella
Obiad gotowyPrzyznam się, że nie jestem fanką kremów typu nutella, czy masła orzechowego, ale wpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie mocno słodkie, a jak zauważyliście nie lubię słodkich ciast i deserów. A tu miła niespodzianka babka wyszła przepyszna i wbrew pozorom jakby się wydawało nie jest słodka. Tak aromatyczne i pachnące orzechami ciasto można(...)przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 110 g margaryny 230 g kremu czekoladowo - orzechowego 420 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 190 g jogurtu naturalnego 200 g orzeszków ziemnych (arachidowe), czyli popularnych fistaszków Dodatkowo: ok. 50 g gorzkiej czekolady 50 pokruszonych orzeszków ziemnych Przygotowanie
Ciastka - domowe słodkościPrzygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól *** *** Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki *** *** Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość(...)natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C . Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut , do zrumienienia *** *** Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Kruche ciasteczka orzechowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemroladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde. Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)kremem orzechowym Składniki (na 15 sztuk): 200g mąki + do podsypania 110ml napoju roślinnego lub wody 1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych 4 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 190g kremu orzechowo-czekoladowego 60g orzechów laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać
Obiad gotowySkładniki na 12 sztuk: 2 szklanki pokruszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego 2 łyżki masła orzechowego (użyłam crunchy ) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka nutelli 100 g ulubionej czekolady 1 łyżka oleju Przygotowanie: Masło orzechowe, mascarpone i nutellę mieszam w misce, dodaję pokruszone ciasto i całość zagniatam. Z tak przygotowanej masy toczę kulki, układam je na desce i wstawiam do zamrażarki
Słodki sentymentgryczane placki z jabłkiem (w cieście), podane z resztą jabłka i masłem orzechowym~ Ale ja dawno placków nie jadłam... ;) Wracamy do szkoły... Nie mam wcale ochoty - 3 sprawdziany na powitanie... W dodatku z matematyki nic nie ogarniam, bo na ostatnich lekcjach mnie nie było >.< Są tu jacyś fajni wege pasztetów? Jeśli tak - zapraszam na chili&sugar
breakfast of dreamsmaku z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników. Składniki: Ciasto kruche 250 g mąki pszennej 100 g cukru cukier waniliowy 1 jajko 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na czas przygotowania pozostałych części ciasta wstawić do schłodzenia, do lodówki min 30 minut(...)wymieszaj z masą. Masę wyłóż na podpieczony spód ciasta. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, orzechy, masło, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i zagnieć kruszonkę. Gotową rozsyp na masę makową. Wstaw do piekarnika na 1h,( na 180 stopni) lub do zrumienienia wierzchu ciasta. Smacznego:) Artykuł Jabłkowy makowiec z orzechową kruszonką pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnądelikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy(...)wierzch. Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder Manufactureszklanka 200 ml Składniki na 10 sztuk: 1 jajko 2 ½ łyżki erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 ½ łyżki masła orzechowego (czubate) 1 szklanka mielonych migdałów Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam. Następnie mokrymi rękoma toczę z ciasta kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczam na dowolną grubość (im bardziej płaskie, tym bardziej chrupiące). Blaszkę(...)mieszam tylko do połączenia składników (jeśli czekolada zrobi się zbyt gęsta, dolej zimnej śmietanki i wymieszaj). Ciasteczka maczam w czekoladzie i odkładam na kratkę do zastygnięcia. Ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru gotowe. Smacznego Artykuł Ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentzawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki ½ szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli(...)szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite
Wanilia i KardamonDeser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała(...)delikatnie je podgrzej. Teraz dodaj do niego czekoladę, masło orzechowe, kawę, olej kokosowy i słodzik. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj mąkę kokosową lub migdałową, wymieszaj. Kiedy krem lekko ostygnie nałóż go za pomocą szprycy na wcześniej przygotowane ciasto. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via Gusto