ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:133/518)

Szarlotka orzechowa 84

aromatycznych piernikowych przypraw. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo kruche z pysznym nadzieniem z duszonych jabłek oraz pianką z białek, a wszystko przykryte deszczykiem tartego ciasta. Przygotowując kruche ciasto, pamiętajcie o pewnej zasadzie, białek dodajemy niewiele lub wcale, gdyż białka powodują, że ciasto twardnieje. Białka możemy wykorzystać właśnie na piankę, która wzbogaci smak naszego ciasta. Jeśli nie przepadacie za szarlotką(...)ciastem dno blaszki, ugnieść je, ciasto powinno odrobinkę zachodzić na boki. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, ciasto podpiec przez 12 minut, a następnie wyjąć z piekarnika. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie porcjami dosypywać cukier ciągle ubijając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch ciasta posypać startym na tarce ciastem. Wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Bezglutenowa szarlotka 136

Bezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie im bardziej są kwaśne, tym lepiej. Ale oczywiście możecie posypać je cukrem, lub po upieczeniu całość opruszyć cukrem pudrem :) 100 g mąki owsianej bezglutenowej 100 g mąki ryżowej białej 50 g skrobii ziemniaczanej

Mienta blog
Makowiec śnieżny 100

dań typowo świątecznych, z jajkami w roli głównej, na stole nie może zabraknąć pysznych wypieków. Makowiec śnieżny to wersja makowca na bogato – jest to ciasto biszkoptowe z 3 masami: makową, śmietanową oraz orzechową. W sam raz dla tych, którzy za tradycyjnym zawijakiem makowym nie przepadają. W sam raz na Święta. Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Biszkopt: 3 jajka(...)orzechowa: 200 g masła 80 g cukru pudru 150 g mielonych orzechów włoskich 1/2 szkl. mleka 3 żółtka 2 łyżki rumu Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier. Do gęstej, błyszczącej piany dodajemy po 1 żółtku. Na koniec delikatnie łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (*ciasto przygotowałam

Smaki Na Talerzu
Przepis #70 Bezglutenowe FIT batoniki z bakaliami 157

Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki słodziku/cukru - 3 łyżeczki kakao Dodatki - 2-3 łyżki masła orzechowego 100% - 50 rodzynek - 50 g żurawiny - 50 g orzeszków ziemnych lub innych - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku(...)przez około 25 min. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.   Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki

Health-Fit-Life
Babeczki bananowe z masłem orzechowym 200

pieczenia, sodę, kakao i sól wymieszać w misce. Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Płyn wlać do suchych składników, dodać wanilię i masło orzechowe i wszystko wymieszać. Ciasto wlewać do foremek muffinkowych lub papierowych papilotek i piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować bitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Korniszonki
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 203

pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która z pewnością uczyni niejedno deszczowe popołudnie odrobinę bardziej znośnym. Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: (na formę do tary(...)gęsto nakłuć widelcem. Przykryć papierem od pieczenia, obciążyć kamykami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć z ciasta obciążenie i papier. Podpiekać kolejne 10 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować masę orzechową. Orzechy, syrop, masło,jajko i ekstrakt umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śmietanowiec z białą czekoladą i owocami – bez pieczenia 366

przygotowania tego pysznego ciasta bez pieczenia wykorzystałam dość wysoką foremkę o wymiarach 20×20 cm. Jeśli nie masz takiej wysokiej blaszki, użyj nieco większej formy lub przygotuj niższą warstwę owocową (u mnie owoce jedne na drugich, zalane zostały sporą ilością galaretki przezroczystej, jeśli ułożysz je na płasko, wykorzystując np pokrojone na plasterki truskawki + borówki, możesz przygotować galaretkę(...)dodatkiem białej czekolady, a dalej warstwa owoców zatopionych pod przezroczystą galaretką. Zasmakuje każdemu łasuchowi Inspiracja: instagramowe konkto kuchnia_anety Spód: 120 g płatków kukurydzianych 160-180 g kremu czekoladowo-orzechowego Krem: 500 ml śmietanki 36% 2 op. galaretki krystalicznej (przezroczystej) 200 g białej czekolady Dodatkowo: 3 op. galaretki krystalicznej dowolne owoce (u mnie 250 g truskawek, 150 g borówki amerykańskiej

Smaki Na Talerzu
Pomarańczowiec 188

cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą. Masa kawowo - orzechowa: 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek mielonych orzechów 2 łyżki spirytusu

Apetyczna babeczka
Francuskie ślimaczki z czekoladą i migdałami 86

zrobienia ciasteczka. Posmakują zarówno mniejszym jak i większym łasuchom ;) Zamiast migdałów można użyć dowolnych orzechów. I proponuję zrobić z podwójnej porcji gdyż znikają bardzo szybko ;) opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 4 łyżki siekanych migdałów jajko do posmarowania Ciasto rozwinąć i połowę posmarować kremem czekoladowym. Posypać równomiernie 3 łyżkami migdałów, złożyć na pół. Od strony złożenia ciasto pociąć

Smakołyki Asi
Amerykański murzynek czyli brownie 166

Polski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki(...)waniliowy • 4 jajka • 2 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 gorzkiej czekolady Polewa • 1/2 gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki • płatki migdałowe Wykonanie: • Masło orzechowe, cukry, wodę i kakao zagotować i wystudzić. • Ubić pianę z białek. • Do wystudzonej masy wrzucać żółtka i ubijać, dodać mąkę i proszek. • Połączyć

To co kocham
Wegańskie ciasto ze słoika. 143

vege) Dyniowo-bananowe ciasto kukurydziane  pieczone w słoiczku po maśle orzechowym; maliny  Wegańskie wypieki, a ja? 0:1 dla mnie. Choć myślałam, że nic z tego w końcu nie wyjdzie, a ja wyjmę z piekarnika coś niedopieczonego w najlepszym przypadku. A tu szok.. a smak *.* Tak sobie robię powoli te porządki w pokoju, przeglądam, odkładam, uśmiecham się

More food, love and dreams
Baklava 348

warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie kładziemy połowę przygotowanych orzechów, wyrównujemy. Na orzechy kładziemy kolejno 8 płatów ciasta, każdy dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy resztę masy orzechowej i wyrównujemy. Orzechy przykrywamy 8 płatami ciasta filo, pamiętając o smarowaniu każdego z osobna masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne dla nas kształty, mogą

Malinowe Pocałunki
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM 149

ciasto marchewkowe: 2 jajka - w temperaturze pokojowej, 150 ml oleju, 150 g cukru, 200 g mąki, 200 g startej marchewki (na małych oczkach), 100 g startego jabłka (na dużych oczkach), 50 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone (250 g), 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki(...)wylewam masę, piekę przez 50-60 minut w 150 stopniach (grzałka góra-dół) do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowuję krem - ubijam przez 2 minuty mascarpone z masłem orzechowym i cukrem. Upieczone ciasto całkowicie studzę i przekrawam na pół. Każdą warstwę ciasta smaruję połową kremu, dekoruję posiekanymi orzechami i czekoladą

JejKuchnia
Mazurek z masą orzechową i czekoladą 245

łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st. Nadzienie:   puszka masy orzechowej (użyłam Helio(...)100g gorzkiej czekolady,  garść orzechów włoskich ,  3 białka,  1/2 szklanki cukru,  szklanka płatków owsianych. Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania