ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:137/518)

Zdrowe brownie z masłem orzechowym i precelkami | bezglutenowe, bez cukru i laktozy | 165

Legalne brownie? No prawie :) Zawsze można pominąć precelki, ale w sumie po co? Dodają chrupkości, a kilka "złych" kalorii nam nie zaszkodzi od czasu do czasu

Czarnawisienka
Torcik orzechowy z otrąb pszennych- w domowej polewie czekoladowej 133

Idealny torcik orzechowy na bazie otrąb pszennych! mniam! Składniki na ciasto: 5 dag otrąb pszennych 5 dag orzechów włoskich 5 jajek 2 łyżki mąki tortowej 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe do formy Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 10 dag masła Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, wsypać

Tradycyjna Kuchnia
Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową 223

kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód. Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić

Z miłości do słodkości
Naleśniki 94

podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier

moj przepis na
Naleśniki 82

podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier

moj przepis na
Naleśniki 112

podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier

moj przepis na
Naleśniki 189

podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier

moj przepis na
Pachlawa z ciasta francuskiego 183

też dodać odrobinę kardamonu. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem, wyłożyć pierwszy płat ciasta, porozciągać by pokryło całe dno, posmarować masłem, posypać mieszanką orzechowo-cukrową, lekko docisnąć orzechy do ciasta. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania ciasta. Ostatni płat ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem, ponakłuwać widelcem, zrobić nacięcia wg uznania- ja zrobiłam trójkąty, włożyć cały migdał do każdego kawałka

Smaki Armine
Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową 165

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) 150 g cukru szczypta soli Przygotowanie

greenscarf
Orzechowe ciasteczka owsiane 333

pomocy  mieszadła/mieszadeł, przez około 2 minuty, ściągając szpatułką masło przyklejone do dna i boków misy. Dodać cukier trzcinowy (1 szklankę), biały cukier (3/4 szklanki) oraz masło orzechowe  (1 szklankę) i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty). Następnie, stale miksując, dodać jaja (2 sztuki) i ekstrakt(...)margaryną, przy czym podobnie jak masło, musi być miękka. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są kruche, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko

Gospodyni Miejska
Babka śniadaniowa (tania) 177

zagoszczą u mnie ani mazurki ani faszerowane jajka. Za mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku

bistro mama
Migdałowe brownie (bez glutenu, bez laktozy) 161

ilości kakao, to przepis trafi idealnie w Wasz gust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy. Składniki na niewielką keksówkę 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego) 50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką(...)kokosową lub orzechową 2 jajka 80g erytrytolu lub innego słodzidła (np. cukru lub ksylitolu) lub więcej 60g kakao w proszku (ok.3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. W tym czasie do miski wbić jajka i dodać słodzidło. Utrzeć z jajkami na jasnożółty kolor. Dodać ostudzony olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Mąkę migdałową wymieszać

Fabryka pomysłów
Ciasto „Nocka” 51

Ciasto Nocka to cienki kakaowy biszkopt przełożony dwoma warstwami galaretki oraz dwoma warstwami czekoladowej masy śmietanowej. Ja przygotowałam ciasto z dwoma kolorami/smakami galaretki oraz dwoma rodzajami masy – jedna to śmietanka z kakao usztywniona żelatyną (masa nr2), a druga – śmietanka z czekoladą, nutellą, masłem orzechowym i mascarpone (masa nr 1). Przygotowania masy nr 1 należy rozpocząć odpowiednio wcześniej. Powinna(...)czekoladą, a nie masz czasu, by czekać aż odpowiednio się schłodzi i zgęstnieje, przygotuj masę nr 2 w podwójnej ilości (osobno). Ciasto jest bardzo dobre. Zasmakuje przede wszystkim miłośnikom ciast z masą czekoladową oraz galaretką. Ciasto polecam przechowywać w chłodnym miejscu i wyjąć je na około 20-30 minut przed podaniem, by nieco się ogrzało i nabrało pełni smaku. Biszkopt

Smaki Na Talerzu
Orzechowy jabłecznik-pychotka 55

orzechów włoskich 80g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie; Wszystkie składniki ciasta kruchego wkładamy do miseczki i zagniatamy .Ciasto dzielimy na 3 części .W dwóch takich samych blaszkach pieczemy 2 kruche ciasta, ok.25 min w temp.200st.Trzecią część ciasta odkładamy.W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)masę orzechową wykładamy na 3 surowy placek ,który odłożyliśmy i pieczemy go ok.20 min w temp.180 st. Na jeden placek kruchego ciasta nakładamy ostudzony mus,przykrywamy drugim płatem ciasta kruchego ,znowu nakładamy mus a na wierzch kładziemy nasz orzechowy placek.Blaszki mogą być 25 -40,ja użyłam mniejszej ,dlatego wyszedł mi wysoki.Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Artykuł Orzechowy jabłecznik-pychotka

Olcia gotuje!
Orzechowe wiatraczki 189

Wspaniałe drożdżówki ;) Wizualnie prezentują się świetnie, smakują jeszcze lepiej. Orzechowe nadzienie z odrobiną rumu zachwyci każdego. Mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Nie można im się oprzeć ;) Z ciastem dobrze się współpracuję, nic tylko musicie sami się przekonać! :D Polecam. Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 45 ml oleju szczypta soli 1 jajko(...)dokładnie połączyć, lekko rozcierając :) Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie podsypać. Podzielić na około 8 części, każdą rozwałkować na prostokąt. Na placku rozsmarować orzechowe nadzienie, ponacinać i zwinąć go w rulonik. Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania