ciasto gryczane z domowym dżemem rabarbarowo-różanym z mikrofalówki, podane z masłem orzechowym~ Nawet na wyjeździe eksperymenty się mnie trzymają ;) Chciałam skorzystać z tego, że w domku który wynajmujemy mamy mikrofalówkę i spróbować ciasta z niej :D Wczoraj, tak jak pisałam cały dzień spędziliśmy nad jeziorem. Było bardzo przyjemnie :) Trochę poleżałam (w cieniu, nie na słońcu :D), trochę popływałam, wypożyczyliśmy
breakfast of dreamsszkl cukru 1 budyń czekoladowy 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki kakao 100g orzechów laskowych 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka syropu karmelowego 1 łyżka syropu orzechowego 250ml śmietany 36% 0,5 szkl oleju 100g bezów szczypta soli 200g masła masa cukrowa barwniki " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 1. Z 8 jaj białka oddziel od żółtek. Białka(...)wlej do niego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 3 5.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 4 7.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek
CoolinarniePLWitajcie Kochani. Dziś zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowo-orzechowe: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka(...)rondelku z czekoladą, studzimy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajka cukier i miksujemy na gładką masę. Teraz dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia , dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temperatury 175-180°C piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut, na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy. Przed
Rozpustne gotowanieChrupiący baton z masłem orzechowym. Ten zdrowy baton ze zbożami ekspandowanymi i masłem orzechowym, wykonany z zaledwie kilku składników. Baton bez dodatku cukru rafinowanego. Pyszny baton
Zdrowy Styl JoannyFondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie
Poezja smakuciasta. Orzechy natomiast zawsze gościły w moim domu, bo na działce rosły leszczyny. Od małego jestem więc wręcz przyzwyczajona do jedzenia orzechów. Ostatnio coraz częściej też przygotowuję ciasta i ciasteczka orzechowe. Zachwyciły mnie biszkopty orzechowe i torty przygotowywane z ich wykorzystaniem. Ale orzechy mają również swój specyficzny smak i nie każdemu smakują same. Postanowiłam więc podać orzechy jako deser(...)Składniki: ok. 20szt orzechów włoskich 3-4 łyżki śmietany 30% 100g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej, lub zmieszać obydwa rodzaje) opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika, cynamonu lub aromatu do ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Orzechy włoskie wyłuskałam z łupinek, starając się wyjąć je w całości lub w połówkach. Do rondelka wlałam śmietanę i podgrzałam ją, nie doprowadzając jednak
Waniliowe Improwizacjeznajdziecie tu), ale ostatnio pomieszałam trochę i zrobiłam intensywnie bananowe ciasto, które rozeszło się jeszcze gorące. Składniki: około 1 kg dojrzałych bananów (5-7 sztuk) 230 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej/skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 100 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100-120 g masła orzechowego (3 czubate łyżki)- jeżeli z jakiegoś powodu nie jesz/nie lubisz/ograniczasz(...)możesz zastąpić dwolnym delikatnym w smaku olejem roślinnym, tj. 120-150 ml. Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na gładką masę banany (1-2 odłóż do dekoracji/na wierzch ciasta, cukier i masło orzechowe. Do powstałej masy przesiej mąki, 2/3 cynamonu i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników i tak, aby nie było grudek. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem
greenscarfDziś polecam wyjątkową szarlotkę świąteczną. Jest to tarta na bazie idealnie kruchego ciasta, wypełniona aromatycznymi jabłkami na warstwie orzechowej, wzbogaconej mieszanką przypraw piernikowych. Wierzch szarlotki dopełniają delikatne gwiazdki z ciasta kruchego, które stanowią piękną dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa(...)wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone
Świat Ciastatych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie(...)formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem bądź umieść w robocie kuchennym i rozdrobnij. 2. Do sera dodaj resztę składników (oprócz karmelowej posypki) i miksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. 3/4 posypki wmieszaj w masę serową. 4. Masę serową wylej na upieczony orzechowy spód
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepis z serii: szybko, łatwo, efektownie :) Wystarczą 2 blaty gotowego ciasta francuskiego i ulubiony krem orzechowy. Składniki na 9 choinek: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL 200 g kremu czekoladowego np. Nutella 2 żółtka + 1 łyżka mleka (do posmarowania) Dodatkowo: 9 drewnianych patyczków (np. takich jak do szaszłyków) Przygotować ciasto francuskie. Ja wykorzystałam duże opakowania XXL o rozmiarze
Świat Ciastarazem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki(...)komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzie Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremowy sernik w orzechowej otoczce Pyszny kremowe sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej w orzechowej otoczce, to moja dzisiejsza propozycja na deser i nadchodzące święta. Bo czy zawsze sernik musi być pieczony? My uwielbiamy kremowe serniki na zimno. Ten wręcz rozpływa się w ustach i ta pyszna lekko orzechowa otoczka… Koniecznie spróbujcie. Proste, pyszne ciasto na każdą okazję. Miłego dnia(...)drodzy Składniki: Na spód i górę: 250 g markizów orzechowych z kremem waniliowym 50 g masła extra OSM Radomsko 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych (opcjonalnie) Masa serowa: 300 g twarogu sernikowego Hej! 200 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Bakalland 3/4 szklanki cukru pudru (85 g) 1 łyżeczka esencji waniliowej 10 g żelatyny
Słodkie okruszki