Dziś polecam wyjątkową szarlotkę świąteczną. Jest to tarta na bazie idealnie kruchego ciasta, wypełniona aromatycznymi jabłkami na warstwie orzechowej, wzbogaconej mieszanką przypraw piernikowych. Wierzch szarlotki dopełniają delikatne gwiazdki z ciasta kruchego, które stanowią piękną dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa(...)wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone
Świat Ciastatych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie(...)formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg podziel na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem bądź umieść w robocie kuchennym i rozdrobnij. 2. Do sera dodaj resztę składników (oprócz karmelowej posypki) i miksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. 3/4 posypki wmieszaj w masę serową. 4. Masę serową wylej na upieczony orzechowy spód
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepis z serii: szybko, łatwo, efektownie :) Wystarczą 2 blaty gotowego ciasta francuskiego i ulubiony krem orzechowy. Składniki na 9 choinek: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL 200 g kremu czekoladowego np. Nutella 2 żółtka + 1 łyżka mleka (do posmarowania) Dodatkowo: 9 drewnianych patyczków (np. takich jak do szaszłyków) Przygotować ciasto francuskie. Ja wykorzystałam duże opakowania XXL o rozmiarze
Świat Ciastarazem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki(...)komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzie Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremowy sernik w orzechowej otoczce Pyszny kremowe sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej w orzechowej otoczce, to moja dzisiejsza propozycja na deser i nadchodzące święta. Bo czy zawsze sernik musi być pieczony? My uwielbiamy kremowe serniki na zimno. Ten wręcz rozpływa się w ustach i ta pyszna lekko orzechowa otoczka… Koniecznie spróbujcie. Proste, pyszne ciasto na każdą okazję. Miłego dnia(...)drodzy Składniki: Na spód i górę: 250 g markizów orzechowych z kremem waniliowym 50 g masła extra OSM Radomsko 2-3 łyżki drobno mielonych orzechów laskowych (opcjonalnie) Masa serowa: 300 g twarogu sernikowego Hej! 200 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Bakalland 3/4 szklanki cukru pudru (85 g) 1 łyżeczka esencji waniliowej 10 g żelatyny
Słodkie okruszkiTaką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :) Składniki: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej, wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję
Ciasteczkowy Potwórmasa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy(...)mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady
Pyry na GazCzas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki(...)wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie
Wędrówki po kuchniPyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe! Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj 10,5 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na warstwę orzechową: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)kilka kropel zapachu arakowego. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Składanie ciasta: Ciemny biszkopt nasączyć ponczem, na który wykładamy połowę kremu. Następnie wykładamy warstwę orzechową i drugą połowę masy budyniowej, potem ponownie biszkopt kakaowy, który sączymy ponczem. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posypką. Smacznego! Dziękuję, że tutaj
Słodki Zakątekmasy orzechowej ---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego(...)ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 -12 minut.i powtorzyc to z drugą częścia ciasta. Trzecią część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10-12 minut w temperaturze 180ºC.Wystudzony placek przelożyc masą budyniowa ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyc na drugi placek mase toffi ,lub dżem
w mojej kuchniTakie ciasto pojawiało się na świątecznym stole praktycznie w każde święta w moim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm(...)proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 15 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić wzdłuż na paski. 1-2 paski można zjeść ;-) a resztę zostawić do ciasta. 3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń
Kuchnia domowa Anikształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki: · 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Kulinarna (nie)codziennośćSernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty(...)Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić
Kto ugości moich gości?Brownie w 30 minut to smakołyk idealny dla wszystkich fanów mocno czekoladowych deserów. Artykuł Brownie w 30 minut pochodzi z serwisu Przepiski.pl .
Przepiski.plNieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka(...)ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić
Smakołyki Asi