ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:116/518)

Ciasto do kawy 219

Taką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :) Składniki: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej, wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem.    Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję

Ciasteczkowy Potwór
Tarta a'la makowiec 197

masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy(...)mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady

Pyry na Gaz
Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake 363

Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki(...)wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie

Wędrówki po kuchni
Marysieńka 129

Pyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe! Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj 10,5 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na warstwę orzechową: 4 białka  3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)kilka kropel zapachu arakowego. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Składanie ciasta: Ciemny biszkopt nasączyć ponczem, na który wykładamy połowę kremu. Następnie wykładamy warstwę orzechową i drugą połowę masy budyniowej, potem ponownie biszkopt kakaowy, który sączymy ponczem. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posypką. Smacznego! Dziękuję, że tutaj

Słodki Zakątek
Do trzech razy 402

masy orzechowej ---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego(...)ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 -12 minut.i powtorzyc to z drugą częścia ciasta. Trzecią część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10-12 minut w temperaturze 180ºC.Wystudzony placek przelożyc masą budyniowa ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyc na drugi placek mase toffi ,lub dżem

w mojej kuchni
Ciasto mojego dzieciństwa - biszkoptowe z galaretkami 333

Takie ciasto pojawiało się na świątecznym stole praktycznie w każde święta w moim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm(...)proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 15 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić wzdłuż na paski. 1-2 paski można zjeść ;-) a resztę zostawić do ciasta. 3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń

Kuchnia domowa Ani
Tort Królik na Wieczór Panieński 190

kształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki:      ·          100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik orzechowy - Biały Michałek 342

Sernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty(...)Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić

Kto ugości moich gości?
Brownie w 30 minut 37

Brownie w 30 minut to smakołyk idealny dla wszystkich fanów mocno czekoladowych deserów. Artykuł Brownie w 30 minut pochodzi z serwisu Przepiski.pl .

Przepiski.pl
Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego 155

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka(...)ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić

Smakołyki Asi
SERNIK ORZECHOWO – KOKOSOWY BEZ PIECZENIA 238

orzechy włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe

Ostra na Słodko
Mazurek z konfiturą malinową i kremem z masła orzechowego 153

przed oczami macie najlepszy przepis na niego! Ja zakochałam się od pierwszego kęsa. Delikatnie kwaśna konfitura w połączeniu z kremem z masła orzechowego, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów to idealnie komponujące się dodatki z kruchym, maślanym spodem ciasta. Polecam, serdecznie polecam. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem z masła orzechowego Wszystkie składniki na krem miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wykonanie Ciasto kruche smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturze należy rozsmarować równomiernie krem z masła orzechowego. Mazurka dekorujemy pestkami granata, płatkami migdałów oraz świeżymi malinami jeśli mamy takie

Mango Papaja
Przepyszna kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym (bez pieczenia) 135

stanowi dodatek masła migdałowego! Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków.  Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około(...)miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa. Czekoladę należy roztopić i wymieszać z masłem migdałowym do momentu powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta

Di gotuje
Razowa pizza z dynią i szynką szwarcwaldzką 108

Dodatkowo, użycie pół na pół mąki pszennej i razowej do pizzy to nie tylko próba wprowadzenia zdrowego błonnika do ciasta, ale także uzyskania dodatkowego efektu smakowego – takie ciasto jest delikatnie orzechowe w smaku. Składniki (na 2 średnie pizze): 150g mąki pszennej 150g mąki razowej 15g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta(...)się nie zachodziły na siebie, doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut aż zmięknie a brzegi staną się chrupiące.   Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilę wyrabiamy w rękach. Dzielimy ciasto na 2 kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy na cienkie, maksymalnie 3-milimetrowe placki – ja lubię

Smaczna Strona
Babka drożdżowa z orzechami 103

Babka jest wyjątkowo delikatna, ciasto wilgotne i długo zachowuje świeżość. Nadzienie orzechowe w połączeniu z białą czekoladą i migdałami tworzy połączenie doskonałe. Babka będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant kilka kropel aromatu waniliowego 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru jajko 60 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 260g zmielonych orzechów(...)czekoladzie Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, ciepłe mleko i bardzo miękkie masło (ja dałam na wpół rozpuszczone) i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok godzinę.  Nadzienie: wszystkie składniki wymieszać. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 50x30 cm. Posmarować masa orzechową, zostawiając

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania