Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 204Święto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym,z gromady ssaków. Zaopatrzona w swą magiczną płócienną torbę, zawsze czymś niebywałymwypchaną, wparowała prężnym krokiem do kuchni tak lekko, niczymrusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowałapakunek i odwróciwszy się(...)pośrodku robimy wgłębienie. Wbijamy tam jajko, dodajemy jajko, łyżkę zimnej wody, oliwę oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy
W kuchni Karmel-itki
BABKA PIASKOWA 224jest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier
RAROSSA
Orzechowiec 193więcej świetnie sprawdzi się na małych przyjęciach. Nie jest trudne i myślę, że jest dobrą propozycją na święta Bożego Narodzenia. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Kuchnia Aleex Składniki (na blaszkę o wymiarach 25 x 33 cm) : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 0.25 l) 2/3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyzki miodu
cucinare
Omlet marchewkowo-cynamonowy 214Przepyszny, niezwykle miękki omlet w smaku przypominający najlepsze ciasto marchewkowe. Strukturą przypomina puszysty biszkopt pachnący cynamonem i... tak właśnie - świętami :) Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość tych smaków :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać cynamon i mąkę. Wylać
Chocolate Muffin Blog
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 318zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest
Plate of Joy
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 309Zbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować. Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru
Salonik smaków
Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami. 218coś nowego, że faktycznie dzisiejszy wpis to wielkie wydarzenie. Ja ciągle w biegu, wciąż mam ręce pełne roboty. Mam jednak nadzieje, że przed świętami nieco zwolnię i znajdę chwilę na kilka nowych wpisów. Dzisiejsze ciasto bananowe to chyba wersja dla zapracowanych. Nie licząc czasu, który spędziło w piekarniku to muszę przyznać, że powstało w błyskawicznym tempie. Nie wiem
Przysmaki Karolki
Makownik drożdżowy 221Makowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku
Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z mięsem 177Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól
Tradycyjna Kuchnia
Keks z jabłkami 145Keks to ciasto które w moim domu rodzinnym pojawia się z okazji większości świąt w roku. Jeśli chodzi o słodkości to keks jest uniwersalny - pasuje do wszystkiego i w zasadzie wszystkim smakuje. Ta wersja z zeszytu mojej mamy zamiast bakalii ma jabłka
Milion Smaków
Pasztet drobiowy bez pieczenia 156Natchniona zbliżającymi się świętami postanowiłam przygotować jakieś klasyczne wielkanocne danie, które jednocześnie nie jest ciastem. Wybór padł na pasztet. Bardzo lubię pasztety a jedząc te kupione w sklepie zawsze mam wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone... Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie
Milion Smaków
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 220Zielono mi!!! Świętując duchem razem z Irlandczykami Dzień Świętego Patryka , proponuję potrawę w charakterystycznym dla tego święta zielonym kolorze :) Wykorzystałam tu wcześniej przygotowane i zamrożone w porcjach ciasto na tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny
Grunt to przepis!
Kokosowe Kudłacze 247jest skomplikowane ani pracochłonne. Będą pasować również na świąteczny stół, bo dodaje się do nich miód, a wszystko, co miodowe kojarzy się ze Świętami! KUDŁACZE Składniki (na ok. 40-50 ciasteczek, blacha 32×20): Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g margaryny 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki miodu
Sagneska - gotowanie i lifestyle
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 201jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru
Codzienna kuchnia niecodzienna
Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 190święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam to co miałam pod ręką i to był strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :)opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )2 łyżki mela4 łyżki dobrej jakości masy makowej2 łyżki kandyzowanej skórki
Mienta blog