dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga na dwa kęsy, a przecież tak są najsmaczniejsze. Jedząc tylko farsz albo tylko ciasto, nie można się pierogiem w pełni delektować. Mój mąż i jego teorie. W każdym razie mam nadzieję, że dziecku się zmieni, bo na naszych talerzach pierogi, w różnej postaci, goszczą(...)się dobrze przegryzł. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając od wlania 400ml. Ciasto lubi z wierzchu wysychać, dlatego polecam w czasie lepienia pierogów włożyć je pod miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej
Przepysznik - BLW i nie tylkowykrawamy z nich okrągłe placuszki szklanką lub specjalnym „przydasiem”. Nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierożki w osolonej wodzie, od wypłynięcia 1-3 minuty, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów. Nie podaję przepisu na farsz, każdy będzie dobry. Sok z kiszonych buraków pasuje do wszystkiego, a ciasto do farszu z białego sera będzie znakomite:) Ja zrobiłam farsz mięsny
Leśny Zakątektyle uniwersalny, że latem można go wykorzystać do pierogów z jagodami czy truskawkami. Przepis jest tak banalnie prosty, że poza wyrobieniem ciasta, właściwie całą robotę zrobił mój 6 letni syn :) Miał tylko lepić pierogi, ale tak mu się spodobało, że nie chciał mnie dopuścić nawet do nakładania farszu. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z tapioki(...)sypkie. Dodać połowę wody i zmiksować. Dodać olej i miksując powoli dodawać pozostałą wodę. Ciasto zostawić pod ściereczką, żeby nie wyschło. Stolnicę posypać mąką np. ziemniaczaną lub z tapioki. Można też obsypać wałek, bo ciasto będzie się kleić. Odrywać kawałki ciasta, rozwałkować i wycinać pierogi. Powinno wyjść około 35-40 pierogów. Gotować partiami - po około 8-10 sztuk
Mama z Motylemcebulka sól i pieprz do smaku przepis na ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie i wlać nieco wody. Wodę dodawać powoli podczas wyrabiania ciasta. Ma ono być gładkie, elastyczne, nie lepkie. Ciasto rozwałkować dość cienko na grubość około 1 -1,5 mm podsypując stolnicę mała ilością mąki i formować pierogi. Za pomocą specjalnej maszynki lub bez niej formować(...)kawałki ciasta i wkładając do każdego po 1 łyżeczce farszu, następnie pierogi należy zamknąć mocno zaciskając brzegi a następnie formując falbany ściskając sklejony brzeg ciasta i dwoma palcami ukośnie go skręcając. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się. Wrzucić pierogi do posolonej wrzącej wody i gotować do ich wypłynięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypaneSkładniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki(...)Przygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułka tartą. Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce
Kulinarne Fantazje MarioliDobre ciasto jest podstawą aby wyszły nam smaczne pierogi i uszka, oraz aby były smaczne, elastyczne i nie pękały podczas gotowania. Mój przepis jest właśnie taki, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg mąki pszennej 1 jajko około 500 ml gorącej wody 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczka kurkumy szczypta soli(...)jajko, olej i wlewając gorącą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto można również wyrobić w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto nakrywamy folią i odkładamy na 30 minut aby odpoczęło. Ciasto jest elastyczne, miękkie i ładnie się klei, dzięki kurkumie nabiera pięknego koloru. Rozwałkowujemy je, następnie wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy we wrzątku, 2-5 minut
Kulinarne Fantazje Mariolidzisiejszy obiad polecam pyszne pierogi z farszem pieczarkowym. Farsz doprawiłam do smaku przyprawą do pierogów, którą otrzymałam od firmy RAFEX . SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 łyżki oleju 1 jajko woda Farsz: 25 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki przyprawy do pierogów RAFEX , sól pieprz Dodatkowo: 1/2 cebuli 5 łyżek oleju PRZYGOTOWANIE(...)Doprawiam do smaku przyprawą do pierogów, solą oraz pieprzem. 2. Z mąki, jajka, oleju oraz odrobiny wody zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zlepiam pierogi. 3. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam
Tradycyjna kuchnia Kasitylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care. Dla mnie połączenie bardzo udane, z pewnością będę(...)puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól oliwa Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy
zadanie-gotowaniesłodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko(...)wystarczył ten poziom słodkości, bo sos truskawkowy też był słodki. No a dodatek rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki :)). Smacznego! Składniki na ok 42 pierogów: domowy sos truskawkowy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok 400 g twarogu półtłustego (mój miał
Anioszek w kuchniciasto : 300 g mąki pszennej, 170 – 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki roztopionego gorącego masła, szczypta soli, farsz : 500 g gotowanych ziemniaków, 60 g cebuli, 30 g suszonych grzybów, sól, cukier, świeżo zmielony pieprz, masło lub olej do smażenia, Cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na tłuszczu (u mnie na maśle) z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie dodać posiekane(...)miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować
królestwo garówroztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła. Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową i zlepiam pierożki. Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam. Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier
Ciasteczkowy Potwórciepłym, wrześniowym słońcu. A zatem żegnaj lato na rok, dziękuję za tyle pieknych chwil! :) Tymczasem zasiadam do pierwszej uczty z Październikiem, a na stote talerz parujących pierogów, wypełnionych złotem :) W objęciach mięciutkiego ciasta kryje się ziemniaczane nadzienie z kurkami i wiórkami słonego oscypka, który podbija wszystkie smaki jeszcze bardziej i nadaje całości lekko wędzonego aromatu i jesiennej przytulności(...)Ciasto 1. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i żółtkami. 2. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. 3. Zagniataj ciasto przez około 5-7min, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne - odłóż ciasto do odpoczynku na 30min. 4. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok.2mm. 5. Wycinaj koła (np. szklanką), nadziewaj 1 łyżeczką farszu i zlepiaj pierogi
Kuchnia w Słońcu Skąpana