ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:162/476)

Ruskie pierogi z grzybami 113

nadzienie : 750 g obranych ziemniaków, 250 g białego sera, 2 cebule, 40 g suszonych grzybów, sól, pieprz, olej, ciasto : 400 g mąki pszennej, 220 ml ciepłej wody Nadzienie : ziemniaki ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokruszone suche grzyby. Przesmażyć, wlać 300 ml wody(...)ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje masy ziemniaczano-serowej, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi

królestwo garów
Pierogi z fasolą i ziemniakami 132

twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Ja tym razem zrobiłam małe pierożki. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 1 - 2 minuty

królestwo garów
Pierogi z mięsem z rosołu 39

Pierogi z mięsem z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka i przygotowanie pysznego, domowego obiadu. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz sprawiają, że to danie smakuje całej rodzinie. Czas przygotowania:  1 godzina Trudność przygotowania:  średnie Ilość porcji:  3-5 osób SKŁADNIKI CIASTO: 500 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju(...)przesiewamy na stolnicę dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 3. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. 4. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną

karolgotuje
Czebureki - tatarskie pierogi 208

może do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z jagodami 69

Pierogi z jagodami - przyszny letni obiad. Delikatnie ciasto, które bardzo dobrze się wyrabia i pełne soczystych owoców nadzienie. Składniki: na ok 45 sztuk: 500 g mąki pszennej + do podsypania przy wałkowaniu, ok 700 ml gorącej wody, 20 g masła, duża szczypta soli + do osolenia wody, 500 g jagód, łyżka cukru, łyżka skrobi   śmietana, cukier, cynamon Przygotowanie: Do mąki(...)oraz stopniowo wodę, wyrabiając gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki. W razie potrzebny przy wyrabianiu delikatnie podsypać mąką. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części. Miejsce gdzie będziemy rozwałkowywać ciasto podsypujemy mąką. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm. Wycinamy za pomocą szklanki lub przyrządu do pierogów okrągłe placki. Jagody dokładnie

Lena Gotuje
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 199

rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo

U Fiolki
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 182

rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana(...)Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta i rozwałkuj (jeśli masz wałek) yyy rozbutelkuj ( jeśli robisz to butelką po winie czy wodzie mineralnej) na grubość około 2 mm(znaczy się bardzo

Fiolka w kuchni
Ciasto pierogowe (bez jajek) 136

woli. Proporcje są proste na każdą część mąki przypada połowa porcji wody, do tego olej i sól. To wszystko :) Na zdjęciach znajdują się ulepione wczoraj z tego ciasta uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie. Serdecznie polecam :) Składniki (około 50 szt): 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki(...)wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić na chwilę aby odpoczęło, na 20-30 min. Po tym czasie podzielić ciasto na porcję, jedną porcję przełożyć

Kocham..lubię..gotuję..
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 291

porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5cm. Wycinamy kwadraty o boku około 10 cm – ich środek smarujemy pesto, nakładamy równe porcje nadzienia i zlepiamy jak pierogi, szczelnie – kto umie, może zrobić i ozdobną falbankę. Gotowe calzone rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem(...)dwójki na dwa dni. Możecie poskładać calzone w takie porcje, jak tylko Wam się podoba i jak Wam wygodnie, albo wykorzystać nadzienie do zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy

Karo in the Kitchen
Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką 67

zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Ilość wody będzie zależała od wilgotności mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.   3.  Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej(...)mąką pszenną i wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi. 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy. Do gotującej się wody można dodać odrobinę oleju. 5. Pierogi podajemy polane cebulką z boczkiem. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni
Pierogi z kominkami 93

pierogi z kapustą i grzybami   Pierogi z kominkami Składniki : ciasto: 3 szklanki mąki + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. nadzienie: 1 łubianka świeżych kominków (ok 3-4 litry(...)smażyć. Grzyby drobno posiekać lub zmielić na maszynce do mięsa (ja zrobiłam z siekanych grzybów). Wymieszać z cebulą, doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, solą.  Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać np. polane masłem i posypane szczypiorkiem albo z okrasą.  Smacznego

Obiad gotowy
Pierogi z soczewicą i pieczarkami 106

sól, pieprz olej do gotowania i smażenia Sposób wykonania: Ciasto: Mleko zagotowujemy, dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mleko. Mieszamy ręką do połączenia składników. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy miękkie, jednolite i elastyczne ciasto.  Gotowe Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Farsz: Soczewicę płuczemy(...)dużym garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i po kolei wałkujemy je na stolnicy na dość cienki placki. Za pomocą dużej szklanki wycinamy kółka. Następnie na każde kółko nakładamy łyżką porcję farszu. Brzegi ciasta łączymy i zlepiamy. Pierogi wrzucamy do gotującej się powoli wody i gotujemy około 3 minut

Qchnia po prostu
Pomidorowe pierogi ze szpinakiem 129

Dawno u mnie nie było pierogów, więc nadrabiam :) Składniki : Ciasto pomidorowe : - 2 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wrzącego soku pomidorowego. Do mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką. Nadzienie : - około 200 g szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ), - około 150 g fety, - około 100 g twarogu półtłustego(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem sery. Doprawić mocno pieprzem i delikatnie solą. Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony, feta również. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów użyłem pomidorów suszonych z aromatycznym olejem. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Ciasto francuskie innym sposobem 161

śmietanki słodkiej (18%), Ciasto 1: wyrobić mąkę z masłem, zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasto 2: mąkę zagnieść z żółtkami i śmietaną. Powinniśmy otrzymać ciasto podobne jak na pierogi. Zawinąć w folię odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasta wyjąć z lodówki i oba lekko rozwałkować na podobne prostokątny. Na cieście z żółtkami położyć ciasto maślane. Złożyć

królestwo garów
Ruskie pierogi z miętą 161

zawsze przywołuje wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania.  Ruskie pierogi z miętą  SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki(...)oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.  Zlepiamy pierogiPierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki