powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty
Gotujemy i jemyroboty, przekonałam też do nich mojego M ęża, który wcześniej za nimi , aż tak nie przepadał. A dziś sam nawet urabia mi ciasto ! Przepis na ciasto mam jeden ulubiony, który wykorzystuje prawie do wszystkich pierogów. Zapraszam ! Składniki na ciasto pierogowe: 600 g mąki tortowej ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki
Trufelkowopostanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli jak to mówi mój syn wielki pieróg. Nie chciałam aby mięso wyschło, dlatego ukryłam je wewnątrz ciasta. Oj można się najeść do syta. Jeden taki pieróg zaspokoił głód mój i nastoletniego syna, ale składników i ciasta zostało, więc zawinęłam sobie w coś a`la nadziewany chlebek. Jak już całkowicie wystygł zawinęłam
Blondynka Gotujepierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza(...)krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyciągamy masę na blat/stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę delikatnie natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż co najmniej podwoi lub potroi swoją objętość
Ratunku obiadrzeczywistość. Czym jest wałkownica do ciasta? Wałkownica do ciasta to praktyczne urządzenie kuchenne, które umożliwia równomierne i dokładne wałkowanie. Składa się z dwóch ruchomych wałków, pomiędzy którymi umieszcza się kulę ciasta. Dzięki temu narzędziu osiągniemy jednolitą grubość ciasta, a także precyzyjnie dopasujemy go do rozmiaru i kształtu naszych przepisów. Wałkownica do ciasta jest nie tylko funkcjonalna, ale również estetyczna, często(...)trwałych materiałów, takich jak stal nierdzewna czy drewno, co dodatkowo podkreśla jej wartość w kuchni. Dlaczego warto mieć wałkownicę do ciasta? Precyzja i jednolitość: Wałkownica do ciasta pozwala osiągnąć jednolitą grubość ciasta, co jest niezwykle istotne przy przygotowywaniu ciastek, pierogów czy chlebów. Dzięki temu wszystkie części dania będą gotować się równomiernie, a tekstura będzie idealnie dopasowana do naszych preferencji
Trochę smakubardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g puree z dyni Hokkaido 1 szklanka ciepłego mleka 3 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta(...)kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Wtedy wszystkie pampuchy będą tej samej wielkości. Jeżeli ciasto będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką. Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę
https:KKuchniaMniamChwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie(...)przesmażoną cebule. Całości doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Ciasto Do przesianej mąki dodać, jajko, sól, oraz pół szklanki wody, wszystkie składniki zagniatamy, do chwili aż ciasto będzie odstawało od miski. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki, na środku każdego krążka kładziemy farsz, brzegi ciasta zwilżamy i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia, następnie
RAROSSApełnego przemiału) - 100 ml gorącej wody - sól Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Uwaga! Wyjdzie dość twarde, jednak nie wpłynie to na efekt końcowy :) Rozwałkowujemy je na najbardziej możliwy cienki placek, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Z podanych składników wyszło 23 pierogi. Składniki na farsz: - 50 g suchej soczewicy (lub po ugotowaniu 130 g) - 1 malutka cebulka(...)wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 5 minut. Kilka wskazówek: 1. Jeżeli ciasto zrobiliśmy wcześniej niż farsz należy je przykryć,aby nie wyschło. 2. W trakcie klejenia pierogów również warto przykryć ciasto, chroniąc przed wysuszeniem. Policzyłam wartość energetyczną jednego pierożka i wyszło, że ma ok. 35 kcal . Ale malutko :) Ja jadłam swoje polane jogurtem naturalnym. Pycha
Zdrowie na języku :Pogólnie dostępnych składników, a to chyba najważniejsze. Tym razem postanowiłam przetestować gryczane pierogi z farszem z soczewicy i serem feta . W przepisie był ser tofu, jednak ja jak zawsze wprowadziłam małe modyfikacje. A zatem zapraszam na pierogi! Składniki na ciasto; 50 dag mąki gryczanej 10 dag mąki ziemniaczanej pół szklanki oliwy ok 2 szkl wody ( tyle(...)mąką gryczana. Kubkiem wycinać krążki, nakładać łyżeczkę nadzienia i zaklejać delikatnie, uważać aby nie rozerwać ciasta, jest dosyć delikatne i kruche. Układać na ściereczce posypanej mąką. Wrzucać na wrzątek i gotować do czasu wypłynięcia. Delikatnie wyjmować. Następnie polać oliwą lub okrasą, dość obficie aby pierogi się nie skleiły. Podawać z okrasą cebulową, można posypać czerwonym pieprzem lub ulubionymi ziołami
Radość kipiąca uśmiechem.Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. To też mój ulubiony typ pierogów 😋 Co prawda przygotowanie pierogów od zera w domu wymaga trochę pracy i czasu, z drugiej jednak strony to bardzo wdzięczny produkt do mrożenia, bez problemu możemy więc przygotować większą ilość na raz, gdy mamy na to czas, a potem już tylko odgrzać i pyszny obiad(...)przygotowywanie pierogów - ilość, jak dla wojska, a potem zapasy na czarną godzinę trzymam w zamrażarce 😄 Jednym z głównych składników pierogów ruskich jest twaróg, z założenia więc jest to potrawa, którą eliminują osoby na dietach bezmlecznych oraz wegańskich. Można jednak przygotować wegańską wariację ruskich pierogów zamiast twarogu wykorzystując tofu. Wegańskie pierogi "ruskie" - przepis Do przygotowania ciasta będą
Z notatnika dietetykasmaku. Łapię więc tę ostatnią chwilę na jagodobranie, żeby się najeść na cały rok:) Zapas dżemów zrobiony (będzie też czym obdarowywać przyjaciół w zimie;), trochę zamroziłam, piekłam ciasta i lepiłam pierogi, jeszcze tylko pampuchy i sernik mam w planach... czy zdążę??? A tymczasem zapraszam na ciasto z jagodami. Przepis na niezawodne jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką został minimalnie
Obiad gotowyPierogi z jagodami - obowiązkowo do zrobienia latem :) Delikatne i pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)wody szczypta soli 1/2 kg umytych i osuszonych jagód Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj pierogi. Nakładaj po 1 łyżce jagód i dokładnie sklejaj brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na lekko posolony wrzątek. Po wypłynięciu
Kuchnia bezglutenowamąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną
Pobite gary BarbaryMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są otwarte. Ciasto formuje się dookoła farszu. W Polsce i Rosji niemal zapomniane, we Francji często spotkać można je pod nazwą „pirożki”, ale tak naprawdę swoją
Gotuj z Blue Ravenodcisnąć nadmiar oleju i wody. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują
Bon Appetit Małgorzaty