całego dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie
Smaczna Pyzatemu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś
Gotuj z Misiemsodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody. Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło
Symfonia Smakówprzygotowujemy! Smakują nam każde, z mięsem, warzywne czy z owocami, takie jak te. W jesienną aurę polecamy więc pyszne pierogi ze śliwkami i cynamonową okrasą :) Podstawą pierogów jest dobre ciasto. Odkryłam ostatnio banalny przepis, który zawsze się sprawdza i sprawia, że pierogi można zjadać kilogramami, a ich jedzenie wcale się nie nudzi! PIEROGI ZE ŚLIWKĄ(...)solą w dużej misce, dodaję ciepłą wodę i szybko zagniatam miękkie. Pod koniec zagniatania dodaję olej. Kiedy ciasto w miarę odchodzi od dłoni, odstawiam je na 30 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką. Śliwki myję pod bieżącą wodą, dzielę na połówki. Ciasto, gdy odpoczęło, zagniatam z odrobiną mąki, aby nie kleiło się do dłoni. Wałkuję na grubość około 5 mm na posypanej
W kuchni Karmel-itkiDawno nie było u mnie pierogów..te co prawda też robiłam jakiś czas temu..tylko przepisu nie wstawiłam..przy okazji tychże pierogów robiłam chruściki z ciasta pierogowego...pyszne były..polecam..Wróćmy do pierogów..miały być tradycyjnie gotowane, ale w ostatniej chwili córki namyśliły się na smażone..mniam..także pyszne..nadzienie do pierogów może być dowolne(...)posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymieszać i wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć na gorącym oleju.Osuszy
Moje domowe kucharzeniegałkę muszkatołową. Mieszamy farsz z sosem beszamelowym. W wyniku czego wyszedł nam gotowy farsz do pierogów. Musimy mieć w zapasie mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albo jak tradycyjnie jak ruskie. Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy(...)oleju :) smażymy składniki na farsz wraz z wołowiną robimy sos beszamelowy z natką pietruszki smażymy i wyrabiamy ciasto w garnku wyrabiamy ciasto na stolnicy ciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsa i przykrywamy mięso ciastem wycinamy szklanką kołeczka i zalepiamy smażymy pierogi obtoczone w panierce gotowe pierogi
Bon Appetit Małgorzatypierogi. Najpierw mieszamy mąkę z jajkami, masłem oraz solą a następnie stopniowo dodajemy ciepłej wody (wody dodajemy tyle aby uzyskać elastyczne ciasto). Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki np. szklanką. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Zlepienia możemy docisnąć widelcem. Każdego pieroga smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaugnie\u015b\u0107.\r","\r","Ciasto\r","Podgrzej mleko.\r","Do mleka wkrusz dro\u017cd\u017ce, dodaj 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 cukru i 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 m\u0105ki.\r","Odstaw a\u017c dro\u017cd\u017ce rusz\u0105.\r","Z pozosta\u0142ych sk\u0142adnik\u00f3w wraz z dro\u017cd\u017cami zarabiamy ciasto. \r","Ciasto dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci(...)ugnieść. Ciasto Podgrzej mleko. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw aż drożdże ruszą. Z pozostałych składników wraz z drożdżami zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wykrawamy szklanką krążki ciasta, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi pierożków, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe pierogi
Mieszam w Garnkupraktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego dania :) Ten post bierze udział w konkursie „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony e-turysta.net . Zapraszam! Pierogi z kaszą gryczaną Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy farsz: kasza gryczana ok szklanka mała cebulka łyżka margaryny sól, pieprz(...)zeszklić na margarynie, dodać kaszę. Podprażyć przez chwilę, przyprawić do smaku. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać krążki, do każdego nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek.Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy
Tagebuch po polskuzostawić do czasu nadziewania ciasta. 2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto 3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól i olej 4. Stopniowo dodać wodę 5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk. Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem 6. Podsypać(...)wrzątek. szybko przemieszać jeden-dwa razy by nie przywarły do dna. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować po 3-5 minut. Wszystko zalezy od wielkości pierogów i grubości ciasta jakie uda wam się zrobić. 11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły. Podawać
KreatywnePinypierogi z truskawkami. Ciasto robimy z 1 kg maki typ650, 1 łyżki soli, 2 szklanek bardzo ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju. Wszystko razem łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto. Do środka dajemy ~1/2 kg truskawek zamrożonych, których nie rozmrażamy. Ciasto dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka.Potem nakładamy truskawki i lepimy pierogi. Jak owoce są bardzo(...)duże wówczas kroimy je na mniejsze kawałki. Polepione pierogi odkładamy na deskę/blat oprószony mąką, żeby się nie przyklejały. Po wycinaniu zostanie trochę ciasta, z którego możemy zrobić domowe kluski. Gotujemy w osolonej wodzie 2 min. od czasu wypłynięcia. Po ugotowaniu chwilę hartujemy w zimnej wodzie. Następnie serwujemy z sosem truskawkowym tj. kilka truskawek, które zostały posypujemy
chleba naszegosłodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl ) * sól – 1 szczypta * ciepła woda(...)dyni. Delikatnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem , cukrem i skórką pomarańczową. CAŁOŚĆ : Na każdą porcję ciasta nakładamy farsz, zlepiamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ( we wrzącej, osolonej
Ostra na Słodkouszka z grzybami . Nie różni się od specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto - u mnie w cieście nie ma żadnego tłuszczu, ani jajek . Ciasto na uszka i pierogi to jedynie mąka i gorąca woda. Ciasto wychodzi elastyczne, sprężyste i bardzo cienkie :) Takie właśnie powinno być w galicyjskich pierogach
Gotujemy i jemy