ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:86/415)

Naleśniki w sosie pomarańczowym 39

Obłędnie pyszne naleśniki w pomarańczowym sosie. Podchodziłam do ich zrobienia kilka razy i jakoś tak wyszło, że dopiero dzisiaj je przygotowałam. I na pewno nie raz jeszcze je zrobię. Są tak pyszne, pachnące i rozpływające się w ustach. Podczas ich przygotowania po domu roznosi się cudowny zapach. Podajemy od razu po przygotowaniu, takie bardzo gorące. Kto nie jeszcze(...)soku z pomarańczy ( koniecznie świeżo wyciśniętego ) 1 pomarańcza 80 g cukru 80 g masła 82 %   Dodatkowo: olej do smażenia     Wykonanie pysznych naleśników:   1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki studzimy. Wyjdzie

Izabelawkuchni
Naleśniki Teff zapiekane z sosem a'la bolognese 213

bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy na 10-20 min. Smażymy na odrobinie oleju.  Na oliwie/oleju lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy

Czarnawisienka
Zapiekane naleśniki z serem 165

sera białego chudego (Emilka) 1 żółtko 7 (rozkruszonych) tabletek stewii na wierzch: 1 białko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 (rozkruszone) tabletki stewii Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy wylewamy ciasto na rozgrzaną teflonową patelnie (najlepiej specjalną do naleśników) smażymy dość długo na jednej stronie (wtedy będzie nam łatwiej przewrócić na drugą stronę) mieszamy składniki na farsz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 179

genialny pomysł. Neleśniki! Moje ukochane naleśniki, które mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad, deser i kolację i nigdy mi się nie znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko(...)laktozy i mają niski indeks glikemiczny. Czyli dla każdego coś miłego :) W wersji wegańskiej/bezlaktozowej polecam zastąpić ricottę np. ubitą smietanką kokosową. Składniki na ok 8 naleśników o średnicy ok 18 cm: Ciasto naleśnikowe: 125 g ekologicznej mąki z kasztanów jadalnych  Symbio 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oliwy z oliwek + ew. do natłuszczenia patelni pół łyżeczki

Zawsze głodna!
Naleśnikarka z redcoon.pl 160

długo nie trwała...otrzymałam naleśnikarkę...ale bez szpatułki do wygładzania ciasta...[ dałam znać o tym komu trzeba i wszystko się wyjaśni ] ..taka szpatułka jest potrzebna aby rozprowadzić równomiernie ciasto po blacie naleśnikarki..była tylko szpatułka do przewracania ciasta. Severin CM 2198 -naleśnikarka posiada powłokę nieprzywierającą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta i tym samym ułatwia czyszczenie urządzenia. Smażenie na naleśnikarce(...)udało mi się usmażyć naleśniki...nie były to naleśniki w dużym rozmiarze ..bo niestety jakaś szpatułka lub coś innego jest potrzebne, aby rozprowadzić ciasto po całym blacie naleśnikarki..ale smażenie małych naleśników [ wielkości małego talerzyka] idzie całkiem sprawnie..przewracanie już nie sprawiało mi żadnego problemu. Podsumowując...naleśnikarka działa bez zarzutu...smażenie odbywa się bez problemu ..szybko

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki razowe. 103

Naleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie , obiad lub deser . Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne! Naleśniki razowe mogą okazać się podstawą praktycznie każdego posiłku , jaki chcemy przyrządzić. Śniadanie? Nie ma problemu – wypełnijmy je owocami i jogurtem . Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser(...)oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Naleśniki razowe są fantazyjne i w rzeczywistości bardzo

Zdrowy Styl Joanny
skrzydełka 139

przykład na rosół). Mięso odciąć od góry kości i zsunąć na dół, formując kulki. Zamarynować w sosie sojowym z przyprawami. Z jajka, mąki i piwa zrobić ciasto, nieco gęstsze, niż na naleśniki. Skrzydełka zamoczone w cieście smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor

stajnia gołębie od kuchni
Filet z mintaja z prażoną cebulką 207

Posolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety odłożyć na papierowe ręczniki do odsączenia i przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. (najlepiej z opcją

Świat Domowej Kuchni
Fuczki z prawdziwkami 208

smak - NIE DODAJEMY SOLI!  Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia. ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy

Moniki Smakołyki
GRUSZKI W KONFITURZE 148

oryginalnym przepisie jej smak gdzieś się zagubił). Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam...wkrótce przepisy 😉  Składniki: 4 duże cytryny 1 łyżeczka mielonego kardamonu  1,5 kg twardych gruszek 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 188

cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy

Ostra na Słodko
Naleśniki z nadzieniem kapuściano- paprykowym 159

cebule 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku 2 czerwone papryki tłuszcz do smażenia Wykonanie naleśników: Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni i układać jeden na drugim. Wykonanie nadzienia: Kapustę pokroić w ćwiartki włożyć do garnka z wrzącym mlekiem. Dodać umyte i wyczyszczone z nasion papryki, również

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes 1667

pokrojona w kostkę 150 g sera gouda, startego na tarce sól, pieprz bułka tarta 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe

karmelowy
Naleśniki ze szpinakiem 174

szpinaku świeżego • 80 g tuńczyka z puszki • 1 ząbek czosnku • 1 filecik anchois • olej słonecznikowy • pieprz Przygotowanie: Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka

KUCHNIA POLSKA
Zapiekane naleśniki a’la burrito 196

Zapiekane naleśniki a’la burrito Wytrawne i pikantne naleśniczki, zapiekane z pysznym meksykańskim farszem jak w burrito. Świetny pomysł na niecodzienny obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Polecam!     Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: 350g mielonego mięsa wołowego(...)kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 3-4 łyżki startego żółtego sera olej do smażenia     *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Następnie smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki

Blog z Apetytem