ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:91/415)

Krokiety z fasoli czerwonej, fasoli szparagowej z kremem bobowym 205

szklankami wody. Miksując dodajemy 2 jajka, żółtko, mąkę pszenną, mąkę łubinową oraz olej. Na koniec miksowania przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Gotujemy fasolę czerwoną. odcedzamy następnie zmiksować.W osobnym naczyniu gotujemy fasolę szparagową ze szczypią soli oraz cukru odcedzamy. Cebulę drobno kroimy następnie zeszklić na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone, drobniutko pokrojone

kgwjanczewo
Cukier cynamonowy 141

Domowy cukier cynamonowy jest idealnym dodatkiem do pysznych domowych szarlotek, ciast z jabłkami, naleśników czy kawy. Polecam:) Składniki: szklanka cukru 1 kora cynamonu 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Cukier wsypać do słoika, zetrzeć 2 łyżeczki kory, pozostałą odłożyć. Do cukru wsypać cynamon, dodać startą korę oraz włożyć korę w kawałku, która nam pozostała. Słoik zakręcić, kilka razy wstrząsnąć. Cukier cynamonowy

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z kapustą i grzybami 138

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych

Maślane ciasteczko
Powidła bez cukru 85

grama cukru. Ale ważną rzeczą jest też to aby śliwki (najlepiej węgierki) były bardzo dojrzałe i słodkie. Polecam nie tylko z bułeczką na śniadanie ale również do ciast, deserów i naleśników. Są pyszne :)  3kg bardzo dojrzałych węgierek Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie

Smakołyki Asi
Powidła z węgierek 125

roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika . Składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek 0,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne

Bajeczna Kuchnia
Marmolada szwarcwaldzka 98

użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów

MyCookBook.pl
Czekośliwka 113

przypominające popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte

MyCookBook.pl
PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ NA OSTRO – najlepsze! 145

kolejny dyniowy przepis ( wiem wiem , jest tu ich już sporo , no bo przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki , kopytka , naleśniki , placuszki i zupę … ). Ale takich pierogów jeszcze nie ma! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli. Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili

Ostra na Słodko
zakochane naleśniki 107

powidła śliwkowe brzoskwinie z puszki cukier puder olej do smażenia Jajko zmiksować z mlekiem  i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami i  sklejać z pozostałymi naleśnikami po dwa. Foremką w kształcie serca wycinać z przełożonych naleśników serduszka i układać na talerzu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dżem z jabłek i dyni 130

zakrywamy dekielkami Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje.                     Użyję do przekładania ciast lub posmarowania naleśników :)                         Ten dżem wygląda niezwykle kolorowo i apetycznie

Proste Potrawy
Domowe najlepsze 132

się bardzo prosto. Dodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki czy kaszki. Masło migdałowe Składniki: ½ kg migdałów szczypta soli Upraż migdały w piekarniku lub na patelni. Praż od 20 do 30 minut

codojedzenia
Konfitura śliwkowa z nutą mięty - domowe przetwory 159

pasteryzujemy 20 minut lub odwracamy do góry nogami "aby załapały" bez pasteryzacji. Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu. * Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją

Słodkie okruszki
Razowe naleśniki z nutellą i bananem 189

którą zakupiłam specjalnie na zakwas żurkowy. Dużo mi jej zostało, więc pomyślałam, że trzeba ją w końcu do czegoś wykorzystać. I co tu by zrobić...Może naleśniki? Wyszły wyśmienite, delikatne, mimo że ciasto było bardzo kleiste, ale mimo tego udało się:) Do tego oczywiście nutella i banany i efekt no cóż...niebo w gębie:)  Składniki: 1,5 szklanki(...)szklanki oliwy 0,5 szklanki wody gazowanej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju. Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy. Smacznego

na moim stole...
Dżem rabarbarowo-bananowy. 165

Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś tak nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać) 500 g bananów

Rozpustne gotowanie
domowa mieszanka mąk bezglutenowych (z błonnikiem witalnym) 157

mieszanka (a nawet mniej w przeliczeniu na kg), a będzie o wiele zdrowsza. Mieszanka na którą podam przepis jest "uniwersalna", tzn. że nada się do większość potraw - ciast, placków, gofrów, naleśników itp... Wzbogaciłam ją o błonnik witalny (oczyszczający). Myślę, że słyszeliście już o nim. A jeśli nie - jak najszybciej musicie poznać ten produkt! W skład błonnika oczyszczającego  wchodzą

chili & sugar