Krokiety z cukinią i mozzarellą Składniki: ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: kawałek pora (ok 10cm) 3-4 pieczarki 1 marchew 1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej) pół pęczka koperku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz łyżka masła 1 kulka mozzarelli z zalewy(...)koperek i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** U dołu układamy plasterki mozzarelli *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej
Blog z Apetytemcukru 1 niepełna łyżka oleju szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:) 2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron. Uwaga
Kto ugości moich gości?Obłędnie pyszne naleśniki w pomarańczowym sosie. Podchodziłam do ich zrobienia kilka razy i jakoś tak wyszło, że dopiero dzisiaj je przygotowałam. I na pewno nie raz jeszcze je zrobię. Są tak pyszne, pachnące i rozpływające się w ustach. Podczas ich przygotowania po domu roznosi się cudowny zapach. Podajemy od razu po przygotowaniu, takie bardzo gorące. Kto nie jeszcze(...)soku z pomarańczy ( koniecznie świeżo wyciśniętego ) 1 pomarańcza 80 g cukru 80 g masła 82 % Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych naleśników: 1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki studzimy. Wyjdzie
Izabelawkuchnibolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy na 10-20 min. Smażymy na odrobinie oleju. Na oliwie/oleju lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy
Czarnawisienkasera białego chudego (Emilka) 1 żółtko 7 (rozkruszonych) tabletek stewii na wierzch: 1 białko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 (rozkruszone) tabletki stewii Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy wylewamy ciasto na rozgrzaną teflonową patelnie (najlepiej specjalną do naleśników) smażymy dość długo na jednej stronie (wtedy będzie nam łatwiej przewrócić na drugą stronę) mieszamy składniki na farsz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgenialny pomysł. Neleśniki! Moje ukochane naleśniki, które mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad, deser i kolację i nigdy mi się nie znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko(...)laktozy i mają niski indeks glikemiczny. Czyli dla każdego coś miłego :) W wersji wegańskiej/bezlaktozowej polecam zastąpić ricottę np. ubitą smietanką kokosową. Składniki na ok 8 naleśników o średnicy ok 18 cm: Ciasto naleśnikowe: 125 g ekologicznej mąki z kasztanów jadalnych Symbio 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oliwy z oliwek + ew. do natłuszczenia patelni pół łyżeczki
Zawsze głodna!długo nie trwała...otrzymałam naleśnikarkę...ale bez szpatułki do wygładzania ciasta...[ dałam znać o tym komu trzeba i wszystko się wyjaśni ] ..taka szpatułka jest potrzebna aby rozprowadzić równomiernie ciasto po blacie naleśnikarki..była tylko szpatułka do przewracania ciasta. Severin CM 2198 -naleśnikarka posiada powłokę nieprzywierającą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta i tym samym ułatwia czyszczenie urządzenia. Smażenie na naleśnikarce(...)udało mi się usmażyć naleśniki...nie były to naleśniki w dużym rozmiarze ..bo niestety jakaś szpatułka lub coś innego jest potrzebne, aby rozprowadzić ciasto po całym blacie naleśnikarki..ale smażenie małych naleśników [ wielkości małego talerzyka] idzie całkiem sprawnie..przewracanie już nie sprawiało mi żadnego problemu. Podsumowując...naleśnikarka działa bez zarzutu...smażenie odbywa się bez problemu ..szybko
Moje domowe kucharzenieNaleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie , obiad lub deser . Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne! Naleśniki razowe mogą okazać się podstawą praktycznie każdego posiłku , jaki chcemy przyrządzić. Śniadanie? Nie ma problemu – wypełnijmy je owocami i jogurtem . Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser(...)oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Naleśniki razowe są fantazyjne i w rzeczywistości bardzo
Zdrowy Styl Joannyprzykład na rosół). Mięso odciąć od góry kości i zsunąć na dół, formując kulki. Zamarynować w sosie sojowym z przyprawami. Z jajka, mąki i piwa zrobić ciasto, nieco gęstsze, niż na naleśniki. Skrzydełka zamoczone w cieście smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor
stajnia gołębie od kuchniPosolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety odłożyć na papierowe ręczniki do odsączenia i przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. (najlepiej z opcją
Świat Domowej Kuchnismak - NIE DODAJEMY SOLI! Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia. ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
Moniki Smakołykioryginalnym przepisie jej smak gdzieś się zagubił). Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam...wkrótce przepisy 😉 Składniki: 4 duże cytryny 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1,5 kg twardych gruszek 600 ml niesłodzonego soku jabłkowego
Kuchnia MagdaLenycukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy
Ostra na Słodko