ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:280/445)

Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 180

zdjęć, ale jeszcze mi się to nie udało, także wybaczcie mi. Wszystkie jednak przetestowane przeze mnie i moją rodzinę. :) Możesz też zajrzeć na stronę mojego konkursu Wypieczone Święta Boże Narodzenie na durszlaku i poszukać inspiracji na słodkie wypieki na tę wyjątkową noc. Składniki na krakersy (ok 95 małych): 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część

Anioszek w kuchni
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 122

mają to do siebie, że jak coś z nimi robimy, niesamowicie pachną… I wracając do tych suszonych, to zupa z nich, aromat ich gotowania, kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. I nie ważne czy to wrzesień, kwiecień czy maj…Pachnie jak na Wigilię Do zupy możecie użyć dowolnych grzybów jakie akurat Wam się nawinęły pod rękę. Jeśli(...)możecie dać kleks śmietany na środku talerza, lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Do zup grzybowych, tata zwykle dodawał łazanki. Często mama robiła łazanki z pozostałości po cieście pierogowym. Takie duże płachty ciasta suszyły się u nas na gazetach, a potem cięło się je w kwadraciki. To patent jaki mojej mamie sprzedała kiedyś ciocia Tak więc w mojej zupie

Mieszam w Garnku
Tytułem wstępu: konfitura z czerwonych pomarańczy 138

oazy, zaliczają się rabarbar, świeża żurawina i kasztany, a także czerwone pomarańcze. Te zwyczajne, pomarańczowe , dostępne są cały rok, ale wszyscy wiedzą, że najlepiej smakują zimą; szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Ich czerwone kuzynki są produktem dużo trudniej dostępnym, ciągle uważanym za kaprys kulinarnych blogerek i kucharzy, którzy pragną imponować niecodziennym menu. Ja jestem ich wielką miłośniczką; czekam(...)początku marca, a kupić je można aż do maja, jeśli się ma szczęście i wie, gdzie szukać. Uwielbiam je oczywiście za ten urzekający, krwisty kolor, który sprawia, że ciasta i desery z nimi niesamowicie zyskują na aparycji. W dodatku mają nieco głębszy smak - o ile tak można to określić. Dla mnie są zupełnie wyjątkowe. Sezon zacznie się już niedługo (czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosiak z galarety. 154

Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować(...)każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy na dziczyźnie. Już nie wspomnę o ilości ciast jakie na tę uroczystość pieczono. Biesiadowanie kończono na podaniu bigosu.      Zauroczyłam się nieco tymi staropolskimi zwyczajami i postanowiłam uświetnić i moją biesiadę :) Zapragnęłam podać jakieś spektakularne mięsiwo

Rozpustne gotowanie
Andrzejki 2014 - cień wosku 187

smarowania papryka ostra do posypania Nadzienie. Plastry szynki. Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut. Niezbędnym uzupełnieniem(...)Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu  na polu leży. Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja. Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima. Gdy w Andrzeja deszcz lub słota  w grudniu drogi bez błota. Wesołej zabawy

Kulinarny karnet Christophera
Korzenne babeczki z dodatkiem jabłek 126

Bardzo pyszne, puszyste babeczki z dodatkiem świeżych jabłek, przyprawy korzennej, kakao i cynamonu. Dodatek jabłek sprawia, że są one bardzo wilgotne w środku, a świąteczne przyprawy

AleTorcik
Najlepszy sero-makowiec 185

Najlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w

Słodkie inspiracje
Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką 175

W tym roku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego

Bajeczna Kuchnia
Piernikowy domek z #Decoradą 152

Kilka godzin pracy najpierw projekt, później opracowanie, wycinanie i pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na

vaniliowoczekoladowa
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 202

Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 132

W wielu domach na Wigilię z pewnością na stole pojawi się czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. U niektórych będzie to

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi z kapustą i grzybami 218

Pachnące świętami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. W naszym domu jadamy je nie tylko od święta, zresztą tak

Zasmakuj Kuchni
"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella 159

W końcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym

Kuchnia w czekoladzie
Rurki z kremem budyniowym 587

Lubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :)  Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowe ule! 113

Nie znam osoby, która odmówiłaby sobie tego malutkiego, słodkiego ula. Skrywa on w środku pyszne nadzienie. To takie ciastko niespodzianka, które błyskawicznie znika. Po brzegi wypełnione

Kuchnia Pani Wiosny