ciasto na boże narodzenie - 6665 przepisów (strona:288/445)

Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 285

Smacznego!   Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku(...)kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki

Karo in the Kitchen
Gwiazda drożdżowa z makiem 171

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.   Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.  Gwiazda drożdżowa z makiem   SKŁADNIKI:  mąka -0,5 kg  drożdże - 20 g  mleko -0,5 szkl  margaryna -150 g  jajka -2 szt  sól -szczypta  cukier(...)PRZYGOTOWANIE:  Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.   Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.   Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.   Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.   Pierwszy placek posmarować masą makową

Kuchnia Danusi
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 132

tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 75 g cukru Masa serowa: 750 g twarogu (3-krotnie zmielonego(...)cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny). Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy

MyCookBook.pl
Świąteczne paszteciki z pasztetem z żurawiną 273

Potrzeba matką wynalazków – pomyślcie, pojawiają się w Święta niespodziewani goście, więc przydałoby się przygotować coś na szybko np. do barszczu lub po prostu jako przekąska

Pasja Smaku
bezglutenowe pierogi z grzybami 215

Wiem, już po Wigilii, ale nie było kiedy pisać przez Święta. Nawet nie otwierałam komputera, żeby poczytać a co dopiero mówić o prowadzeniu bloga! Przepis jest

Mama z Motylem
Tarteletki z kapustą z grzybami 130

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki

Pyry na Gaz
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 110

Już trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są

Kuchnia co dnia
Muffinki z kapustą i grzybami. 183

Dzisiaj coś na wigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał

Nie tylko w kuchni
Pierniczki z agrestową konfiturą! 154

Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko

Kuchnia Pani Wiosny
Kruche rogaliki... 145

Kruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są

Kuchnia Pani Wiosny
Pierożki z kapustą i grzybami 263

Lepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i

Monia miesza i gotuje
Tort makowo - orzechowy 178

Dzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 121

Magiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...wielki świąteczny czas zbliża się dużymi krokami. Zapewne wiele z Was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki,  pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu,  są mega szybkie i mega pyszne .  Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej(...)roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp

Życie zaczyna się w kuchni
Świąteczne pierniczki 215

Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa.   Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka(...)Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier

Salonik smaków
Placuszki z ricotty. Z (prawie) jagodami 157

borówek są soczyste i zyskują nieco bardziej wyrazisty charakter; z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego smakują wybornie! Gdybym rankami miała więcej czasu, mogłabym je jeść codziennie aż do Bożego Narodzenia i jestem pewna, że by mi się nie znudziły. Placuszki z ricotty z jagodami/borówkami Składniki: (na 9 placuszków) 1 jajko 100 g serka ricotta 60 ml mleka(...)olej do smażenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko, ricottę, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Białko ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać jagody. Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawać ciepłe z syropem klonowym i świeżymi owocami. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze