Staropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 200 gram miodu prawdziwego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy(...)masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy
Bajeczna Kuchniamaczamy ich w cukrze.Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych. Uśmiechajcie się więcej i myślcie jeszcze bardziej pozytywnie niż zwykle. Główki do góry, spędźcie jak najlepiej czas w gronie najbliższych. Odpocznijcie od problemów(...)kopiate łyżeczki amoniakuCukier do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę. Posiekać z margaryną. Wymieszać z cukrem, wymieszać z jajami, cukrem, ziarenkami wanilii. Tyle mleka aby dało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić w chłopnym miejscu na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. kilka mm. Wykrawać, maczać w białku oraz cukrze. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
CzarnawisienkaLubicie ciasteczka? Pieczecie? Ja uwielbiam i często piekę. A może skorzystacie z mojego przepisu i upieczecie na Święta lub tak po prostu na podwieczorek. Napiszę, że
Izabelawkuchni"Coraz bliżej święta.....coraz bliżej święta..."- już od jakiegoś czasu widać w telewizję charakterystyczną dla świąt reklamę "Coca-Coli" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest
Pobite gary BarbaryŚwiąteczny przepis na sernik pachnący pomarańczami 🙂 Pysznie wygląda i rewelacyjnie smakuje pomarańczą. Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki jadł
KuchniaWeDwoje.plSKŁADNIKI: 480 g mieszanki z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 40 g chia 25 g świeżych drożdży 440 g letniej wody
Kuchnia bezglutenowaGdy wspominam moją Babcię z południa Polski, czuję zapach orzechów włoskich. Nawet nie muszę zamykać oczu, wydobywać z czeluści pamięci i przywoływać obrazów w skupieniu. Babcia
Posadzone i zjedzoneTortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także
Bon Ton ItaliaChristmas tree with apple jam Składniki. 15 dag mąki 5 dag masła 5 dag cukru pudru 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1
Kulinarny karnet ChristopheraMój dom pachniał wczoraj cynamonem. I to jak! Słodki zapach wkradł się w najtrudniej dostępne zakamarki i za zamknięte drzwi - drażnił nosy sprawiając, że ich właściciele
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki :4 szklanki mąki3/4 margaryny3 jajka + jedno do posmarowania rogali6 dkg drożdży1,5 łyżeczki sody5 łyżek cukruok 220 ml śmietany kwaśnej.Puszka gotowej masy makowejWykonanie :Mąkę
Malinowa KawiarenkaU mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w
Zgrabne GotowanieCiasteczka wyciskane Ciasteczka prześlicznie prezentują się na stole. Mnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdyż od kiedy pamiętam zawsze gościły na świątecznym stole. Jednak ciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom, np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok. Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem(...)marmolada wieloowocowa 0,5 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukry, żółtka, parę kropel aromatu i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i chłodzić 1-2 godz w lodówce (ciasto można także pozostawić na całą noc). Odrywać po kawału ciasta, formować w dłoniach grube wałeczki, które
My sweet a life19.12 .2018 Magda Kapusta, najlepiej w różnych formach, koniecznie musi pojawić się na naszym świątecznym stole. W tym roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty
Smaczna StronaJeżeli szukacie na święta przepisu na bezglutenowe pierogi to mamy właśnie taki dla Was :) Pierogi takie nie jest wcale tak łatwo zrobić jakby się wydawało ale
Kuchenne Wariacje