moim stole. Polecam wszystkim jest niezwykle delikatne, z pyszną masą budyniową i smaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu. Składniki: ciasto: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe z cukrem masa kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 1/2 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru
Z Majeczką w kuchniPrzygotowanie: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około 15 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnipieczenia 10 dag miękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Nadzienie: 15 dag dżemu truskawkowego Do posypania: cukier puder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami
Świat Ciastazawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak w całości wypieku. Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym Składniki: ciasto karmelowe 120g mąki pszennej 75g masła 60g cukru 50g czekolady białej 50ml mleka 2 jajka karmel 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia karmel 60g cukru 80-90ml wody krem fistaszkowy 250g mascarpone 100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło(...)mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika - do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić - jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową - gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość - do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko - do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia
Smakołyki Berenikismutne dni. Szarlotka jest pyszna. Kruche i delikatne ciasto z dużą ilością jabłek bo taką właśnie lubię. Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie 150g miękkiego masła 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie
Ala piecze i gotujeproszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 min Obrane jabłka pokroiłam na drobno i przesmażyłam z 3 łyżkami wody, gdy już zostały przesmażone dodałam do nich mus, wymieszałam Nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, schłodzone ciasto piekłam 15 min. Pozostawioną 1/4 ciasta wymieszałam ze 100 ml mleka
Proste Potrawyskładnikiciasto* 4 jajka* 120 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 80 g mąki pszennej* 40 g mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 30 g kakaokrem* 1
Mix smakuszkl mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto. Ubijamy pianę z szczyptą soli. Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta
Smaki Edytyczekolady. Idealne na Dzień Matki ! Torcik bardzo słodki, ale od święta - dlaczego nie ! Składniki na ciasto : 125 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła roztopionego 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 45 ml mleka Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę, kakao i proszek przesiać do miski dodać cukier. W drugiej misce
Zabawa smakiemkajmakową. To cudo sprawiło, że postanowiłam zrobić najbardziej waniliowe ciasto z ciast waniliowych. Z dodatkiem delikatnego kremu z mascarpone wyszło idealnie :) Ciasto: szklanka cukru szklanka mąki kostka masła pół szklanki mleka 4-5 jajek laska wanilii łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: waniliowa masa kajmakowa opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 30% cukier waniliowy Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu(...)miejscu spróbować zrobić samemu masę kajmakową, ja jednak nie jestem jeszcze w stanie podjąć się tego zdania w obawie przed agresywnymi, wybuchającymi puszkami skondensowanego mleka. Wystudzone ciasto kroimy na pół, delikatnie zdejmujemy wierzchnią warstwę i smarujemy połową puszki masy kajmakowej (drugie pół jest to dowolnego zużycia, hyhy). Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym
sama złodyczSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy(...)małym ogniu aż się zagęszczą. Dodać cukier, rodzynki, cynamon - wg uznania. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać siemię lniane zmieszane z mlekiem, wymieszać z mąką. Wyrobić gładkie ciasto. Formy (może być tortownica) posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około
głodny alergikłyżki budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można(...)Przygotowanie 1. Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa
coolinarnastrefa.blogspot.comJajka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z przesianą mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku miejscach, by zmieściły się na blasze. Wałki ciasta układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po tych 20 minutach wyjmujemy
upichcicśmietany 1 łyżka mleka lub wody 3 łyżki oleju cukier waniliowy cynamon Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę, olej i mleko, ponownie miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Połowę ciasta wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ciasto łyżką mąki i wykładamy większość jabłek ( posypałam delikatnie cynamonem) na jabłka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniauważa swojej Mamy za Najlepszą na Świecie ! Nazwa ciasta i oryginalny przepis pochodzi z tej strony. Składniki : 10 i 1/2 łyżek miękkiego masła * 1 i 2/3 szklanki cukru** 1 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jaj ( osobno białka i osobno żółtka ) 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki płatków migdałowych (użyłam więcej, około(...)pieczenia. Masło i 2/3 szklanki cukru przełożyć do misy miksera i ubić, aż będzie puszyste, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach. Na koniec dodać żółtka oraz mleko i wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać wierzch, (ciasta jest bardzo mało, jednak po upieczeniu sporo wyrośnie
Zabawa smakiem