jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek. Ubic sztywną pianę z 2 białek. Wszystkie żółtka utrzec z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy. Następnie dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę(...)tartą. Na dno i brzego tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz ciasto jasne ( ciasto jest dośc rzadkie więc trzeba cierpliwie urywac kawałek po kawałku i poukładac na wierzchu ciasta) Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz. Polewa chałwowa W rondelku zagotowac mleko , dodac masło , cukier puder , pokruszoną chałwę
Słodkości i nie tylkoszklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Polewa: czekolada gorzka 1 łyżka mleka Wykonanie: Zacznijmy od przygotowania kremu - z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem(...)ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem- ciasto- polewa. Uwaga! Galaretka z truskawek musi mieć bardzo gęstą konsystencję, bo inaczej wypłynie z ciasta. Przygotowane ciasto polecam nie wkładać od razu do lodówki, niech postoi sobie w temperaturze pokojowej, dzięki temu ciasto trochę namięknie
Czerwona Porzeczkaszklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu Składniki na ciemne ciasto: 6 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 1 cukier wanilinowy 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka(...)dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej. Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut do tzw. suchego patyczka
Apetyczna babeczkaolej – 4 łyżki ** mleko – 4 łyżki ** tłuszcz do smażenia ** biała czekolada + kolorowa posypka do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubośc ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła , a za pomocą kieliczka lub zakrętki
Ostra na Słodkorobi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze. Kruche, lekko się listkujące, intensywnie serowe. Bajka. Przepis z gazetki Lubię gotować nr 6/2005. Pikantne ciasteczka z żółtym serem Składniki: (na 195 malutkich ciasteczek) 270 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)sera 2 żółtka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: kminek ostra papryka w proszku rozmaryn 1 białko Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać ser, wymieszać. Wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeletnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka białej czekolady - pół szklanki mleka dodatkowo dżem malinowy i wiórki kokosowe Przygotowanie: Pół tabliczki czekolady rozpuścić(...)cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem. Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi. owsiana kruszonka
Kuchnia Elliesię trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami. Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto
zjem to blog kulinarnywyjątkowy. Stripsy - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz Stripsy - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy
Słodka Stronafilety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) przyprawa do ryby słodka papryka w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli
Słodka Stronajego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować - energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia
Słodka Stronaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli
Słodka Stronawypiek jest na bazie tego - Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe , ciasto wyrosło pięknie a moimi zmianami było dodanie jabłek i aromatu rumowego ... Ciasto: 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki kakao 4 krople aromatu rumowego 3 szkl mąki 1/2 szkl oleju 1 duże jabłko Jajka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki
Ratunku obiadbiałego sera na sernik 500 g g pieczonej dyni 3 jajka szczypta soli 13 czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej mleka. Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden
Kulinarne przygody Gatitytemperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć(...)masę budyniową chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy ją do ubitego masła. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce
Słodka Strona