gładka! ). Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. RACUCHY: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku. Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkofarsz: 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) 250 g pieczarek duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 3 łyżki masła bazylia w proszku sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli
Słodka Stronamąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru, ziarna kardamonu olej, Wykonanie; Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop
Anioły w kuchnismaku! Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez godzinę. Tortownicę wyłóż papierem i ciastem. - 5 dużych gruszek Obierz gruszki i pokrój na cienkie plasterki, następnie
SMYKWKUCHNIruszyły. 2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia. 3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok 30 minut do wyrośnięcia, wierch miski przykrywamy
Apetyczna babeczkaPrzygotowanie Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 10-12 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościNaleśniki z mąki gryczanej i ryżowej Składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 3 jajka 500 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki(...)dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15 - 20 minut do "suchego patyczka". Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy
Słodka Stronawiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał nam dużo radości . Wymiary blaszki : 36 x 25 cm Czas pieczenia : 15 - 17 minut Temp. pieczenia : 195 C źródło- inspiracje : "Życie na gorąco" Składniki: 450 ml mleka(...)czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy Wiśnie odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy
Słodkości i nie tylkomałymi modyfikacjami. Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem Składniki na blaszkę 33x23cm: Biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasów 3 budynie śmietankowe z cukrem( jeśli bez cukru należy dodać 5 łyżek cukru) 750 ml mleka 170 g masła 2 łyżki cukru pudru(...)mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej
Mia Cucina Sofietakawy czy herbaty (u mnie jak zwykle do filizanki aromatycznej herbaty) Ciasto ze sliwkami skladniki: 2 szk cukru pudru - dalam 1,5 szk kostka masla - dalam 200g 12 lyzek maki pszennej 2 lyzki maki ziemniaczanej 6 jajek - dalam 5 3 lyzeczki proszku do pieczenia - dalam 2 1 szk mleka - dalam 0,5 szk cukier waniliowy 500g sliwek wykonanie: Maslo utrzec(...)ubic mikserem z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodac cukier waniliowy, nastepnie dodawac po jednym zoltku na przemian z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac mleko. Bialka ubic na sztywna piane i na koncu dodac do ciasta. Ciasto wylozyc na blache lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukladac sliwki przeciete na pol, przecieta strona ku gorze. Piec
Przysmaki Karolkimnóstwo. Ja Wam zdradzę mój, wydaje się całkiem dobry, bo moja chrupiąca słodycz jest całkiem dobra! :) Składniki: dwa jajka szklanka mąki 3/4 szklanki mleka szczypta soli pół szklanki oleju rzepakowego dwie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia owoce, dżem, cukier puder... i wszystkie inne możliwe dodatki w zależności od tego co kto lubi(...)wspomniałam wcześniej zaczynam od nasmarowania i nagrzania gofrownicy. W tym czasie spokojnie przygotowuję ciasto. Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. W drugim pojemniku ucieram żółtka z cukrem tak by się ubiły, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mleko i 3 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko mieszam ze sobą tak długo aż uzyskam gładką masę
Mango Papajabazyliowa) ~ Dwu smakowe, fasolowe ciasto ~ Składniki: spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto: 1/2 puszki białej fasoli po 20g serka czosnkowo-ziołowego i pomidorowo-bazyliowego Arla Apetina reszta jajka czubata łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego ) Mieszamy mleko, łyżkę
Kuchenny Skrawek Niebamleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Dodać wodę, mleko, jajko i wszystko wymieszać, aż powstanie gładkie jednolite ciasto podobne jak na naleśniki. Odstawić na kilkanaście minut.Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, moczyć w cieście a następnie w płatkach
Moje domowe kucharzenie16Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód(...)dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut
Projekty ze smakiemmasła 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić(...)laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami. Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut
Ze smakiem i z pasjąłyżeczka, kakao 3 łyżki, truskawki 70 dag, serek homogenizowany 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jajka, olej, mleko, cukier dobrze zmiksować i wsypać make z proszkiem, kakao i wymieszać chwilę tylko łyżką na ciasto o konsystencji gęstej śmietany tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym, wlać ciasto do blaszki i powkładać
W Mojej Kuchni LubięŚliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki . 200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem. Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek mleka i zmiksować. Na blasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać . Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek
Kulinarny karnet Christopherapięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik
Kraina Miodem Płynącawieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England . Składniki: Ciasto: 3 żółtka 1 jajko 100g masła 100g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 łyżek mleka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 100g cukru 3-4 krople aromatu migdałowego 50g płatków migdałowych Masa jabłkowa(...)migdałowe do posypania Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia
Mała Cukierenka