ciasto mleko w proszku - 2535 przepisów (strona:16/169)

"Żądło osy" z figami 186

jajko 1 łyżka mleka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło. Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h. Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy  posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem(...)dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3240

oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. widelcem, jak przy cieście na muffinki). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku gazowym). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie(...)lekką "górką". Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' (przyda się później, patrz pkt. 3). Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem. Masło i mleko zsiadłe wyjąć 2h wcześniej z lodówki by nabrały temp. pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać aromat waniliowy i ponownie zmiksować. Do pulchnej masy dodawać stopniowo po dwie łyżki mleka zsiadłego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka kokosowa z białek 751

białek Składniki: 6 białek szczypta soli 100g cukru pudru 100g wiórków kokosowych 100g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 100-150g czekolady mlecznej 4-6 łyżek mleka Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać(...)delikatnie wymieszać łyżką - do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką - na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut - upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce - wystudzoną babkę udekorować polewą

Smakołyki Bereniki
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1717

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną(...)włoskimi. Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę mleka

Słodka Strona
Ciasto "Popapraniec" 1168

przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki  1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki(...)proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu

Słodkości i nie tylko
Gofry z czekoladą 196

przypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę..  25 dkg mąki  15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta  soli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka   10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki  W misce(...)wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy.  Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać.  Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 222

zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują. Składniki: 2 średnie cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji Przygotowanie:  Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo(...)konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru i odstawiamy do połączenia się smaków. Kiedy cytryna ,,przyjaźni się" z cukrem, jaja ubijamy z olejem, mąką i proszkiem do pieczenia do powstania grudek, po tym kolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy.  Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku

Kuchnia Łukasza
Chleb kaszubski na podmłodzie 165

Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut. Uformuj(...)Odpowiedziałam na zaproszenie Amber do Piekarni Październikowej. Dziękuję ! Moje uwagi: Nie miałam do rozczynienia podmłody mąki żytniej, dałam pszenną chlebową. Zamiast mleka w proszku dodałam świeżego mleka krowiego (około 60 ml), a wtedy nie dodawałam do ciasta wody. Mój chleb był bardzo smaczny, a przy tym delikatny w smaku :) Chleb piekłam w foremce, ponieważ ciasto było dość luźne i obawiałam

Proste Potrawy
Suchary 188

jajka pół szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około 40 min. w temp. 280 stopni C. Wyszło 35 sucharków

Proste Potrawy
Makowiec orzechowy 523

gustu :) Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki - 3 żółtka - 1/2 kostki margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany Masa makowa: - 7 jajek - 50 dag maku - 7 jabłek - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny Masa orzechowa: - 1 kostka masła - mleko - 1 szklanka cukru pudru(...)maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut. Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką

Zainspirowana w kuchni
Babka snickers 1969

moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc . Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickers PRZEPIS Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła 125 g cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie(...)zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować. Do natłuszczonej formy do babek przelać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z rosą, zwany też „Sernik Złota Rosa” 363

szklanki oleju słonecznikowego 1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego) sok z połowy cytryny Pianka: 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka proszku budyniowego   1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Wszystkie(...)zmiksować a na koniec dodać zimne mleko. Wylać na ciasto (masa będzie dość płynna, ale tak ma być) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45 minut. 3. Po 45 minutach pieczenia wykładamy na ciasto pianę ubitą z 3 białek i dadawanego wolno cukru a na końcu 1 łyżki proszku bydyniowego. Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu

UgotujmyTo.pl
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 277

Plum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady(...)orzechami  1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto kakaowe z masą kokosową 427

wszystko co kokosowe i takie ciasto to dla mnie rarytas. Ciasto kakaowe z masą kokosową   SKŁADNIKI: Ciasto jajka 6 szt cukier 1 szkl mąka 1 szkl proszek do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2 łyżki tłuszcz do formy MASA KOKOSOWA mleko - 0,5 l pół szklanki cukru margaryna - 200 g wiórków kokosowych - 1 torebka ( 250 g ) cukier waniliowy(...)cukier dalej ubijać.  Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy ostrożnie wymieszać.  Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika piec 35 minut w 175 stop. MASA KOKOSOWA  Mleko przelać do rondelka, dodać oba cukry, zagotować. Do zagotowanego mleka wsypać paczkę wiórków kokosowych, wymieszać. Wymieszaną

Kuchnia Danusi
Jabłkowe chmurki 308

Składniki na ciasto: 3 żółtka 3 łyżki wody 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania: 1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru  cynamon do smaku   Składniki(...)bezę: 6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukru Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1) . Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około

Świat Ciasta