prezentu. Oczywiście ja bardzo chętnie na to przystałam. Wypiekać to ja bardzo lubię, ale gorzej z jedzeniem tych wszystkich słodkości. Bardzo się cieszę, kiedy mogę się podzielić przepisem i ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort(...)malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj
codojedzeniaTaką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :) Składniki: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej, wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę
Ciasteczkowy PotwórPełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki. Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół. Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku z pomarańczy marchewek, świeżych ziół i słonej fety :) Do tego mały(...)łyżki wody 1,5 łyżeczki miodu sok z 1 pomarańczy szczypta soli 2 szczypty pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100g sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego rozkłócone jajko do posmarowania nasiona czarnuszki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj marchewkę przez ok. 10min. 3. Dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanakruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy
kgwjanczewomały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych 1 puszka kajmaku ½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao ½ tabliczki białej czekolady 100 ml śmietanki
Wanilia i KardamonZbliżają się święta. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto. Cóż to będzie? Stefanka na herbatnikach. Bez pieczenia! A jakie to proste? Zaraz się przekonacie. Potrzebne składniki: 4 paczki herbatników maślanych (około 100 sztuk) Krem nr.1: 400 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru 1 budyń o smaku toffi 100 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła Krem(...)wykładamy połowę kremu nr.2. Znów warstwa herbatników i krem nr.1. Potem warstwa herbatników i krem nr.2. Na wierzch kolejna warstwa herbatników. Ciacho wstawiamy […] Artykuł Stefanka na herbatnikach – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokinajwygodniej drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeżeli po dodaniu całej mąki ciasto wyda nam się za gęste - dolać nieco maślanki i znów wymieszać. Przygotować kruszonkę - do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło ( ja starłam je na tarce z dużymi oczkami), rozetrzeć szybko palcami tak aby powstały maślane grudki. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować masłem) nałożyć
Stare GaryMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka(...)jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto nakładać do foremek, do 2/3 ich wysokości. Piec 50 minut w 160°C. Jeszcze ciepłe wyjąć
Chocolate Muffin BlogIdealne ciasteczka do dekorowania np. lukrem. Nie tracą kształtu podczas pieczenia i nie łamią się, chociaż są bardzo kruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych
Maślane ciasteczkoChciałam zrobić coś, co zasmakuje wszystkim, bez względu na metrykę i liczbę posiadanych zębów! I trafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze smakiem
zabawa smakiemMój synek uwielbia samoloty, a w szczególności bajkę "Samoloty". Dlatego na urodziny postanowiłam zrobić mu tort niespodziankę z jego ulubionym samolotem, oczywiście - Dusty:) Wykonanie samolotu okazało
Z miłości do słodkościzbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści. Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko-kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :) Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :) Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe Potrzebujesz: 300g mąki krupczatki 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 150g zimnego masła
Kuchnia w Słońcu Skąpanauzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób. Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka 3,2% 300 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3-4 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki mąki(...)grudki. Budyń przykryć folią, dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewytrzeba , żeby cieszyć się pysznym świeżym pieczywem ! Trochę zdrowsze bo zamiast masła użyłam oleju lnianego… Ale jeśli jesteście fanami maślanych wypieków to spokojnie możecie dodać masło J SKŁADANIKI: ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szkl. mleka CIASTO: 400 g mąki pszennej ½ szkl. mleka 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 20 ml oleju lnianego PRZYGOTOWANIE: 1.Piekarnik
Marcepanowa kuchniaTarta z mascarpone i malinami nie wymaga pieczenia i jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę :) Jedynie musicie pamiętać, aby spód ciasta przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Tarta z mascarpone i malinami – składnik 330 g herbatników maślanych 130g śmietany 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka śmietanfixu maliny 170g masła Tarta z mascarpone i malinami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można zrobić na wiele sposobów.. W tym wydaniu smak kokosa oraz jagód daje nieziemskie połączenie..Nie jest tanim ciastem wymaga też trochę pracy ale efekt powala 🙂 .. Składniki : na spód : forma 20 x 25 cm 400 g ciastek maślanych 50 g wiórków kokosowych
Ugotujmy Cośszybki deser zainspirowany ciastem banoffee. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu lub mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy ciasta to taki deser strzał w dziesiątkę ! Można go zabrać do pracy lu gdziekolwiek. Deser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D SKŁADNIKI: herbatniki pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka 200 ml. cukier waniliowy
Kuchnia Paulettesdawałam całe), posypać cukrem brązowym. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, ma powstać jasna maślana masa. Dodajemy po jednym jajku ucierając po każdym. Następnie dodawać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Piec w temp. 180 stopni jakieś 30-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić
kruche babeczkiefekt końcowy na pewno Was zadowoli. Intensywnie maślany, puszysty, wyśmienity ze szklanką mleka. Nazwałabym go raczej słodką, maślaną bułeczką, choć nazwa "chlebek" nadaje mu dodatkowego uroku :) A przepis podpatrzyłam tutaj . Polecam! Składniki: (na 1 duży chlebek) Ciasto: 700 g maki pszennej 250 g ciepłego mleka 120 g stopionego masła 40 g świeżych drożdży 2 jajka
Nastoletnie WypiekanieOkazało się, że jest to ciasto proste do zrobienia :) Składniki: Ciasto: 250ml wody ( 1 szklanka), 150g margaryny, 185g mąki pszennej ( 1 szklanka), 5 jaj, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 750ml mleka ( 3 szklanki), 300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna), 185g
W kuchni u Monikiherbaty z malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche, ciasteczko z wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą 200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch. Nie przestając dodajemy jajo
Zapiski Młodej Żonyjajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzejasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę
Z Kuchni Do Kuchni