prezentu. Oczywiście ja bardzo chętnie na to przystałam. Wypiekać to ja bardzo lubię, ale gorzej z jedzeniem tych wszystkich słodkości. Bardzo się cieszę, kiedy mogę się podzielić przepisem i ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort(...)malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj
codojedzeniaTaką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :) Składniki: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej, wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę
Ciasteczkowy PotwórPełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki. Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół. Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku z pomarańczy marchewek, świeżych ziół i słonej fety :) Do tego mały(...)łyżki wody 1,5 łyżeczki miodu sok z 1 pomarańczy szczypta soli 2 szczypty pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100g sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego rozkłócone jajko do posmarowania nasiona czarnuszki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj marchewkę przez ok. 10min. 3. Dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanakruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy
kgwjanczewomały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych 1 puszka kajmaku ½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao ½ tabliczki białej czekolady 100 ml śmietanki
Wanilia i KardamonZbliżają się święta. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto. Cóż to będzie? Stefanka na herbatnikach. Bez pieczenia! A jakie to proste? Zaraz się przekonacie. Potrzebne składniki: 4 paczki herbatników maślanych (około 100 sztuk) Krem nr.1: 400 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru 1 budyń o smaku toffi 100 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła Krem(...)wykładamy połowę kremu nr.2. Znów warstwa herbatników i krem nr.1. Potem warstwa herbatników i krem nr.2. Na wierzch kolejna warstwa herbatników. Ciacho wstawiamy […] Artykuł Stefanka na herbatnikach – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokinajwygodniej drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeżeli po dodaniu całej mąki ciasto wyda nam się za gęste - dolać nieco maślanki i znów wymieszać. Przygotować kruszonkę - do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło ( ja starłam je na tarce z dużymi oczkami), rozetrzeć szybko palcami tak aby powstały maślane grudki. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować masłem) nałożyć
Stare GaryMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka(...)jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto nakładać do foremek, do 2/3 ich wysokości. Piec 50 minut w 160°C. Jeszcze ciepłe wyjąć
Chocolate Muffin BlogIdealne ciasteczka do dekorowania np. lukrem. Nie tracą kształtu podczas pieczenia i nie łamią się, chociaż są bardzo kruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych
Maślane ciasteczkoChciałam zrobić coś, co zasmakuje wszystkim, bez względu na metrykę i liczbę posiadanych zębów! I trafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze smakiem
zabawa smakiemMój synek uwielbia samoloty, a w szczególności bajkę "Samoloty". Dlatego na urodziny postanowiłam zrobić mu tort niespodziankę z jego ulubionym samolotem, oczywiście - Dusty:) Wykonanie samolotu okazało
Z miłości do słodkościzbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści. Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko-kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :) Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :) Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe Potrzebujesz: 300g mąki krupczatki 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 150g zimnego masła
Kuchnia w Słońcu Skąpanatrzeba , żeby cieszyć się pysznym świeżym pieczywem ! Trochę zdrowsze bo zamiast masła użyłam oleju lnianego… Ale jeśli jesteście fanami maślanych wypieków to spokojnie możecie dodać masło J SKŁADANIKI: ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szkl. mleka CIASTO: 400 g mąki pszennej ½ szkl. mleka 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 20 ml oleju lnianego PRZYGOTOWANIE: 1.Piekarnik
Marcepanowa kuchniaTarta z mascarpone i malinami nie wymaga pieczenia i jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę :) Jedynie musicie pamiętać, aby spód ciasta przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Tarta z mascarpone i malinami – składnik 330 g herbatników maślanych 130g śmietany 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka śmietanfixu maliny 170g masła Tarta z mascarpone i malinami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można zrobić na wiele sposobów.. W tym wydaniu smak kokosa oraz jagód daje nieziemskie połączenie..Nie jest tanim ciastem wymaga też trochę pracy ale efekt powala 🙂 .. Składniki : na spód : forma 20 x 25 cm 400 g ciastek maślanych 50 g wiórków kokosowych
Ugotujmy Cośszybki deser zainspirowany ciastem banoffee. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu lub mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy ciasta to taki deser strzał w dziesiątkę ! Można go zabrać do pracy lu gdziekolwiek. Deser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D SKŁADNIKI: herbatniki pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka 200 ml. cukier waniliowy
Kuchnia Paulettesdawałam całe), posypać cukrem brązowym. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, ma powstać jasna maślana masa. Dodajemy po jednym jajku ucierając po każdym. Następnie dodawać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Piec w temp. 180 stopni jakieś 30-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić
kruche babeczkiOkazało się, że jest to ciasto proste do zrobienia :) Składniki: Ciasto: 250ml wody ( 1 szklanka), 150g margaryny, 185g mąki pszennej ( 1 szklanka), 5 jaj, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowa: 750ml mleka ( 3 szklanki), 300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna), 185g
W kuchni u Monikiherbaty z malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche, ciasteczko z wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą 200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch. Nie przestając dodajemy jajo
Zapiski Młodej Żonyjajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzejasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać a do drugiej kakao, łyżkę sypkiej kawy i kawę
Z Kuchni Do Kuchni