ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:84/226)

Babeczki marchewkowe z pomarańczą 170

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie mieszamy.Obie masy wykładamy do foremek

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka "Pieguski" 142

cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy drobno i również dodajemy do ciasta. Teraz formujemy małe kuleczki z ciasta, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Mango Papaja
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 194

ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.  Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką .  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 196

Tort powstał w prezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort bez cukru, ale za to bez uszczerbku

FitKot
Babeczki cafe latte 256

Urocze, malutkie babeczki o smaku cafe latte ;) Samo ciasto jest kawowe, lekkie i puszyste. Udekorowane ubitą kremówką, oprószone naturalnym kakao. Błyskawicznie się je robi. Uczta dla oczu i kubków smakowych ;) Polecam! PS Wybierasz się do Niemiec lub Holandii? Koniecznie skorzystaj z oferty piatkabus.pl  - atrakcyjne trasy i ceny, sprawdź sam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksować do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć. Do masy maślanej dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 ich wysokości, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem

Domowa cukiernia Ewy
Babka Wielkanocna 177

dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka(...)śmietaną.10 dag cukru ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje

Pobite gary Barbary
Pomarańczowy sernik dyniowy. 206

Najlepszy sernik jaki jadłam! Puszysty, kremowy, delikatny i obłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu pięknego koloru i soczystości. Oto mój numer 1 wśród serników! Polecam!!! Składniki na pomarańczowy sernik dyniowy:  na tortownicę o śr. 28 cm SPÓD: 150 g miękkiego masła 100 g przesianego cukru pudru 1 jajko(...)mąki      Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g  puree z dyni 1,5 szklanki cukru

Rozpustne gotowanie
ósemkowy tort kwiatowy 137

cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie(...)mascarpone. W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego. Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną

6niebo
Apple pie 104

razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła - jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam w lodówce, z wałkowaniem też były nie lada problemy, które doprowadziło do tego, że ciasto przykleiło mi się do blatu i musiałam je wziąć pod nóż. Koniec końców przy przekładaniu góry

pink envelope
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 166

tatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo.  Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone na maśle jabłka delikatnie miękną, a ich kuszący zapach cudownie opływa cały dom.  Wystarczy tylko chwila by delektować się maślaną chrupkością filo i wspaniałym nadzieniem z jabłek. Zapraszam i Was! FILO-SZARLOTKA

KUCHARNIA
Kokosowa Princessa Zebra (z kremem budyniowym straciatella) 147

Zebra okazała się istnym hitem! Wyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się o tym! Polecam! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa:  500 ml mleka(...)ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać). Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować wg uznania. (*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych ciastek jak Petit Beurre Blacky . Rewelacyjnie sprawdzają się

Di gotuje
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 146

Dzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku(...)oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g). Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz odstawić na czas nagrzania się piekarnika

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą 284

jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. 3. Do maślanej masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę, maślankę i mieszamy mikserem do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami ( patrz FILM ). Do każdej foremki nakładamy sporą łyżkę ciasta (moje

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym 324

łyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta  Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier. Przecier z pomarańczy przełożyć do garnka i zagotować. Proszek budyniowy(...)dobrze wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Lekko przestudzony budyń pomarańczowy i żółtka dodawać do masy maślanej.Krem powinien być puszysty, ale będą wyczuwalne cząsteczki pomarańczy. Można dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać

talerz przyjemności
Babeczki cytrynowe 131

pewno spędzi go w plenerze, na wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne.  Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru   2/3 szkl  100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania)   1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji(...)cukier a następnie po jednym jajku. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania