cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy drobno i również dodajemy do ciasta. Teraz formujemy małe kuleczki z ciasta, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Mango Papajaustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką . Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTort powstał w prezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort bez cukru, ale za to bez uszczerbku
FitKotdojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 20 dag cukru (użyłam brązowego) 4 jajka(...)śmietaną.10 dag cukru ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje
Pobite gary BarbaryNajlepszy sernik jaki jadłam! Puszysty, kremowy, delikatny i obłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu pięknego koloru i soczystości. Oto mój numer 1 wśród serników! Polecam!!! Składniki na pomarańczowy sernik dyniowy: na tortownicę o śr. 28 cm SPÓD: 150 g miękkiego masła 100 g przesianego cukru pudru 1 jajko(...)mąki Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru
Rozpustne gotowanierazu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła - jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam w lodówce, z wałkowaniem też były nie lada problemy, które doprowadziło do tego, że ciasto przykleiło mi się do blatu i musiałam je wziąć pod nóż. Koniec końców przy przekładaniu góry
pink envelopetatin. Tym razem, by uczcić Dzień Jabłka , opatuliłam je w delikatne i chrupiące płaty ciasta filo. Z dodatkiem cynamonu i pokruszonych ciasteczek amaretti, podsmażone na maśle jabłka delikatnie miękną, a ich kuszący zapach cudownie opływa cały dom. Wystarczy tylko chwila by delektować się maślaną chrupkością filo i wspaniałym nadzieniem z jabłek. Zapraszam i Was! FILO-SZARLOTKA
KUCHARNIAZebra okazała się istnym hitem! Wyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się o tym! Polecam! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa: 500 ml mleka(...)ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać). Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować wg uznania. (*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych ciastek jak Petit Beurre Blacky . Rewelacyjnie sprawdzają się
Di gotujeDzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku(...)oraz drożdże, wlać ciepłą wodę oraz roztopione masło i wyrobić hakiem na gładką i jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 g). Z ciasta uformować podłużne (lub wedle uznania) bułeczki, na środku zrobić podłużne rozcięcie i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką oraz odstawić na czas nagrzania się piekarnika
Kraina Miodem Płynącajajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. 3. Do maślanej masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę, maślankę i mieszamy mikserem do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny i krótko mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami ( patrz FILM ). Do każdej foremki nakładamy sporą łyżkę ciasta (moje
Mała Cukierenkałyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier. Przecier z pomarańczy przełożyć do garnka i zagotować. Proszek budyniowy(...)dobrze wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Lekko przestudzony budyń pomarańczowy i żółtka dodawać do masy maślanej.Krem powinien być puszysty, ale będą wyczuwalne cząsteczki pomarańczy. Można dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać
talerz przyjemnościpewno spędzi go w plenerze, na wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne. Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru 2/3 szkl 100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji(...)cukier a następnie po jednym jajku. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką
Smakołyki Asinazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :) Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne torty z czasów PRL - u, ponieważ jest mocno maślany, ciężki i na pewno nie można go dużo zjeść :) Ale ja taki krem uwielbiałam za dziecka (zresztą nadal uwielbiam) i staram się nie myśleć, że to cholerstwo ma z milion(...)mascarpone ;P Tort jest bardzo podzielny, gdyż żeby się nim nasycić wystarczy mały, cieniutki kawałek, także wszyscy dostaną swoją porcję :D Sok i otarta skórka z cytryny nadają ciastu delikatną, pachnąca, cytrusową nutę, ale zawsze możecie jeszcze użyć dodatkowo aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku. Aha, i jeszcze jedno - do kremu możecie dodać spirytus, jak to było tradycyjnie praktykowane
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu 2. Do podgrzewającej wody dodać masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia i zmieszania(...)jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia. Zmieszać mikserem do otrzymania gładkiej masy. Opcjonalnie dodać alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź
KreatywnePinyJest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać(...)ręką na sitku i niechciany płyn wypłynął. Odstawić masę do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczno maślaną i spirytus. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie, zaparzone i odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na biszkopt rozłożyć masę kakaową, obłożyć odcedzonymi wiśniami i położyć masę
Kuchnia Pokoleń