chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki (jak np. babeczki marchewkowe ), nawet cukinii ( babeczki z cukinią ), to rozumiem, ale z fasoli? Po którymś z kolei zapewnieniu, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola, stwierdziłam, że nie uwierzę dopóki sama nie spróbuję :) jeśli z Was też
CiastkozercyMamy karnawał i zbliżający się tłusty czwartek, ale dziś będzie lekko i bez tłuszczu. Miękkie marchewkowe ciasteczka z jabłkiem, do tego oczywiście mój ulubiony cukier puder cynamonowy. Składniki: ciasto 350 g startej odsączonej marchewki 250 g mąki pszennej (dodatkowa ilość do oprószenia blatu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 130 g zimnego masła nadzienie
Niezły MłynekMamy karnawał i zbliżający się tłusty czwartek, ale dziś będzie lekko i bez tłuszczu. Miękkie marchewkowe ciasteczka z jabłkiem, do tego oczywiście mój ulubiony cukier puder cynamonowy. Składniki: ciasto 350 g startej odsączonej marchewki 250 g mąki pszennej (dodatkowa ilość do oprószenia blatu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 130 g zimnego masła nadzienie
Niezły MłynekCiasto, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocna babka. Wypieki marchewkowe długo zachowują wilgotność. Babkę wzbogaciłam 3 rodzajami orzechów, a wierzch pokryłam kremem z serka. Składniki (keksówka o wym. 25x12 cm.): 3 jajka 120 g. cukru 150 ml. oleju rzepakowego 200 g. marchewki startej na drobnych oczkach skórka otarta z 1 cytryny 230 g. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miksując. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, połącz z masą jajeczną mieszajać na najniżych obrotach miksera. Dodaj posiekane orzechy, startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszaj ciasto szpatułką. Przełóż ciasto do poasmarownej masłem i wysypanej bułką keksówki. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka) na środkowym poziomie z funkcją góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj
Delicious Placezabieganych i zapracowanych mam przepis na szybki i łatwy piernik marchewkowy. Wyśmienity, lekko wilgotny, nadziany suszoną śliwką i orzechem włoskim od www.Skworcu.com.pl. Mój pod pierzynką z kajmaku czekoladowego, ale w zupełności wystarczy jeśli go oprószycie cukrem pudrem. Składniki na jedną foremkę keksową:2 jajka1/2 szklanki oleju25 dag cukru25 dag mąki pszennej2 łyżeczki sody4 łyżki kakao1 łyżka przyprawy do piernika25(...)śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy dowolną polewą i dekorujemy
Apetyczna babeczkacały rok - są bowiem wyjątkowo wdzięczne i pyszne. I wcale nie nudne - wystarczy połączyć ze sobą jeden czy dwa składniki, i wychodzi pyszne, puszyste, delikatne ciasto o intrygującym smaku.Moim faworytem póki co pozostaje babka marchewkowa - ależ to było dobre! - jednak ta, którą zaprezentuję dzisiaj, również zrobiła niemałą furorę. Zabrałam ją do Polski, w ramach przekąski na drogę. Jechaliśmy w nocy(...)ludzkich i dwie psie, zajadały się nią z przyjemnością. Jest mięciutka i pachnąca, słodka, z intrygującą nutą grejpfruta i... Pieprzu! Tak - pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypieków z dodatkiem marchwi. Wiecie, że marchewka była używana do deserów już w średniowieczu? Wyczytałam ostatnio szukając informacji o genezie tegoż ciasta. Cóż, w końcu była wtedy łatwiej dostępna od cukru a również słodka - marchewkowy placek stał się wkrótce jednym z najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych! A dokładniej w roku 2005, w rankingu stworzonym przez Food Network
Kuchnia EllieSzpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami Fit torcik Fit jogurtowe z budyniem i owocami Fit ciasto czekoladowe Fit sernik na zimno Drożdżówka z rabarbarem Marchewkowe z kremem jogurtowym
czarrna od kuchniMarchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek
Różne smaki w kuchniMarchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek
Słodkości i nie tylkoDzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć
Niezły Młynekstopni. Wstawiam ciasto, podpiekam przez 10 minut, aż się nieco zezłoci. Wyjmuję z pieca. W tym czasie zagniatam kruszonkę, tak samo, jak ciasto kruche. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Sok marchewkowy ( 900 ml - duża butelka ) wlewam do rondelka, wsypuję cukier. Zagotowuję. W tym czasie do pozostałego soku wsypuję budyń, dokładnie rozrabiam. Kiedy sok w rondelku się zagotuje
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju 400g obranej dyni Krem 200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą
Szalona Kuchnia Ewelinydziś coś niesamowicie pysznego! Jest to tort marchewkowy z masą budyniową, Idealny na Wielkanoc i każdy inny wiosenny dzień! Mocno cynamonowy, zdrowy, z kremowym budyniem... Składniki: Ciasto : 300 g mąki orkiszowej 300 g startej marchewki 4 jajka 50 g drobno posiekanych orzechów 150 ml oleju rzepakowego 1/2 szkl. ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa
Czarnawisienkamarchewki dodajemy cynamon, sodę, mąkę, syrop z agawy, serek, mieszamy białko z jednego jajka ubijamy na sztywną pianę do marchewkowej masy dodajemy całe jajko, żółtko i ubite białko, delikatnie mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy na silikonowych foremek wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, studzimy wszystkie składniki (na krem) wrzucamy do blendera i miksujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość